Подуто лице – каква е причината?

Може да е от алергия
3 окт 2017 14:23, Eкип на Puls.bg
0
Подуто лице – каква е причината?
Reuters

На всеки се е случвало да се събуди сутринта, за да посрещне в огледалото непознато лице – отекло, смачкано от възглавницата и с подпухнали очи. Макар и труден за опитомяване образ, неподходящ за интервю за работа, той ни напуска след една нощ добър сън. 

Този симптом обаче може да се причини от много и различни заболявания, част от които изискват спешна медицинска помощ.
 
Механизъм на отока
 
Подуването се случва, когато течности от съдовете (кръвни и лимфни капиляри) премине към междуклетъчното пространство. Балансът на движението на течност през съдовите стени и обратната ѝ резорбция се контролира от множество фактори – йонен и белтъчен състав на течностите, степента на дилатация (разширение) на капилярите, скоростта на кръвния поток, пропускливост на стената на съдовете и др.
 
Особеност на лицето – особено лигавиците му и около очите – е наличието на рехава съединителна тъкан под кожата/лигавицата. Такива условия са удобно поле за изява на отока. 
 
1. Алергия
 
Едемът на Квинке е внезапно настъпващ оток на кожата, подкожието и лигавицата, най-често на лицето и гениталиите. В основната част от случаите се дължи на алергична реакция от бърз тип към храни, лекарства или ужилване от насекоми.
При такава реакция в микроциркулаторното русло – това на капиярите – се освобождава хистамин и биологично активни вещества, усилващи действието му – серотонин, брадикинин, простагландини и др. Ефектът им се изразява във вазодилатация (разширение на съдовете) и повишена пропускливост.
 
Докато подуването и затварянето на клепачите е смущаващо, то отокът на езика и назофаринкса може буквано да доведе до задушаване и за това при първи прояви на такъв тип едем трябва веднага да се потърси лекарска помощ.
 
Алергията невинаги има толкова драматичен ход. Непоносимост към опредлена група храни може да се проявява и с подпухване и отоци – не само по лицето. Не е излишна мярка винаги да изпробвате новия крем или мляко за лице на китката си 24 часа преди да започнете да го използвате.
 
2. Възпаление
 
Великите умове на медицината от най-дълбока древност са издигнали постулатите за възпалението в 5 основни белега – подуване, болка, зачервяване, затопляне и нарушена функция.
 
В този ред на мисли всяко едно локализирано възпаление протича малко или повече с оток в съответната област. Една от причините за това на лицето може да бъде зъбен абсец. Друг чест източник на такъв оток са слюнчените жлези. Освен от инфекция (заушка например), те се възпаляват и от литиаза – образуване на камъни в тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Futurehealth преди 4 години
Трудно е да се установи от какво е!