За родилката, чието второ сърце не издържа: Къде е истината?

Биляна е позната на българите от среща с бащата на донора си в ефира
3 окт 2017 07:00,
56
За родилката, чието второ сърце не издържа: Къде е истината?
Снимка: "24 часа"

Биляна – така се казва младата жена с трансплантирано сърце, която почина в събота във варненска болница няколко часа след като роди вкъщи.

Според запознати тя е позната на България – историята й трогва от телевизионния ефир зрителите през февруари тази година.

Тогава тя се среща със Стефан - бащата на младата жена, от която тя е получила новото си сърце.

Стефан търсил повече от година Биляна, за да се увери, че момичето, получило сърцето на дъщеря му, е добре и дарявайки органите на детето си, е продължил друг застрашен живот. Мъжът тогава обяснил, че мечтае да се срещне и с другите реципиенти.

"Де факто сега момичето ми не си е отишло, а продължава да живее", казва тогава бащата пред bTV, пише "24 часа".

В ефира Биляна разказа, че била ученичка в 11 клас, когато един ден се събудила и не успяла да стане. "Една сутрин получих инсулт и след това разбраха, че съм за трансплантация", споделя тя тогава.

Още по темата

Лекарите във Варна все още не могат да кажат каква точно е причината за смъртта на младата жена.

Трагедията се разиграва в дома на Биляна в Цветния квартал в събота сутринта.

Тогава около 6 часа сутринта била повикана линейка заради болки в корема. На място момичето обяснява, че преди две години е претърпяла трансплантация, пиела лекарства, за които лекарите били й казали, че може да има проблеми с цикъла. 

Не е имала силни болки - и тя, и близките ѝ, които са били с нея, не са казали, че е бременна. Направена ѝ е манипулация и екипът си е тръгнал", обясни директорът на Спешна помощ д-р Мая Рашева.

Само 10 минути по-късно на тел. 112 е получен нов сигнал от същия адрес, че жената е родила дете и има проблем с пъпната връв.

Веднага към адреса са изпратени реанимационен екип и педиатър. На място се установило, че бебето е в тежко състояние. Майката е била с проблеми, но стабилна.

"По най-бързия начин майката и бебето са откарани в АГ болницата. Намерен е венозен път на жената и са направени необходимите вливания. Минути преди 7 ч тя е приета в болницата. Не е вярно, че била едва ли не в клинична смърт.

Била е контактна, по пътя е говорила с екипа, дори при приемането ѝ в болницата е слязла сама от носилката и прехвърлена на количка", каза д-р Рашева.

Час по-късно от болницата търсят съдействие от Бърза помощ и искат по най-бързия начин кардиолог, който бил откаран от УМБАЛ "Св. Марина" до АГ болницата с линейка.

В 9 ч лекарите отново търсят съдействие от спешните медици за реанимационен екип, който отива на мястото бързо, но докато чака да поеме родилката, лекарите съобщават, че е починала. 

Д-р Рашева обясни, че след трансплантацията Биляна е ходела редовно на задължителните профилактични прегледи и е пиела необходимите лекарства. Как не е разбрала, че е бременна, не се знае.

"Възможно е да не е знаела. Трябва да се изчакат резултатите от проверката и тогава ще можем да кажем със сигурност какво се е случило", обясни д-р Рашева.

От АГ болницата във Варна добавиха, че при тях родилката е постъпила в тежко състояние. По данни на екипа и на самата жена тя е родила преждевременно в дома си при неизяснени обстоятелства.

Бебето било в тежко състояние, но с признаци на живот

То е момиченце с тегло 2130 г и вероятна възраст между 32 и 34 гестационна седмица. Новороденото е прието в неонатологията в изключително тежко състоние с данни за тежък аспирационен синдром и белодробен кръвоизлив. 

По данни на близките на жената сърдечната трансплантация на Биляна е направена през декември 2015 г.

При прегледа на медицинската документация, предоставена от близките ѝ, е установено, че тя всеки месец е била консултирана в клиниката, където ѝ е било присадено сърцето. Била под диспансерно наблюдение и редовно е посещавала кардиолог.

От АГ болницата твърдят, че при такива случаи бременността е абсолютно противопоказна поради високия риск за живота на пациентката.

"Екипът на АГ болницата се е борил за живота на младата жена. Тук работят едни от най-добрите специалисти и считаме, че всички опити да бъдат дискедитирани лекарите, както и самата болница, не правят чест на тези, които ги разпространяват. Изказваме най-искрените си съболезнования на близките и полагаме всички усилия за спасяването на живота на новороденото", заявиха от болницата.

Близките на Биляна категорично отказват какъвто и да е коментар. Според запознати са декларирали, че нямат претенции към оказаната спешна помощ на починалата.

Във Facebook се разпространи пост на Георги Пеев: "Биляна завинаги остана на 22. Отиде там, където няма болка... Мъжете с трансплантирани сърца останахме без единственото си цвете. Без най-нежното цвете. Сбогом, Биби!"

Този пост бе споделен и от Алианса на трансплантираните "Бъдеще за всички".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
Мюрифе преди 6 години
Никой незнае по подромност каксе починал младата жена обаче искам да кажа хубава жена беше почивайси мир
51
2
 
3
 
! Отговори
val преди 6 години
Така, четох в 5 сайта 10 различни версии. Според мен е знаела много добре, че е бременна, родителите също и някакси са го крили. Пише, че е родила в 3 сутринта и линейката отишла в 6 за болки в корема. На друго място пише, че е родила между 6 и 7 когато втория екип е бил там. Медиите си правят гаргара с нас, недобре изтрезнели журналисти пишат каквото си искат за баласт
50
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българското здравеопазване - тотал щета! Страшно е да влезеш в болница.
49
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко щастие и трагедия си е по отделния човек. Нарочно, случайно - тишина и спокойствие. В едно ирационално превъзбудено общество всичко може да се очаква.
48
3
 
28
 
! Отговори
Мъж. съпруг и баща! преди 6 години
Поклон пред всяка жена взела решение да дари един или няколко живота! Винаги има риск да изгуби собствения си живот! Налагало се е да вземаме рискови решения! Ако сме живи и здрави ще се налага и за напред! Много хора имащи шанс и можещи да си прегърнат децата или да застанат до леглата им докато спят не го правят! За мен това е върховна наслада да си прегърна децата да им се порадвам във всеки момент! Не вдигам ръка срещу хора рискували да имат този шанс!
47
6
 
15
 
! Отговори
МХМ преди 6 години
До @36Чуваш ли се? Знаеш ли колко са удръжките за здраве на хората на месец? Знаеш ли колко струва болничен престой в европейска болница? Знаеш ли, че при раждане на следващият ден те изписват иначе ти струва по-скъпо от стая в Уолдорф или Хилтън. Знаеш ли, че данък общ доход за доходи на 80к Евро или Паунда на година са 55%. Кое е безплатно бре пич? Докато се осигуряваш в БГ на минимална работна заплата, а лелееш и си плащаш чинно оздравните в чужбина така ще е с бързата ни помощ.
46
1
 
14
 
! Отговори
Teodora преди 6 години
Седя и се питам 32-34 г.с. корема и ясно трябва да личи? Как никой-та дори и тя самата не е знаел???
45
6
 
2
 
! Отговори
gogo преди 6 години
Докато не излязат резултатите от аутопсията не си чешете езиците, то и съдебните са като другите доктори ама все ще видят нещо.
44
21
 
13
 
! Отговори
някой преди 6 години
Мда, разбрахме, "майката е била с проблеми, но стабилна", "била е контактна, по пътя е говорила с екипа", тогава каква е причината за фаталния край?! Пак се прикривате, това мафията на белите престилки е най-опасната! Неслучайно и семейството "няма претенции" защото знаят, че е порочен кръг, а и всеки рано или късно стига до лекар...а бе в БГ да те е старх да влезеш в болница!
43
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук има нещо гнило.Редовно ходи на прегледи и никой нищо не е разбрал?
42
5
 
14
 
! Отговори
мино преди 6 години
знаела е, че е бременна, но и като знае, че е това е рисково за нея какво да каже на екипа и как да иде да ражда в болница. а домашните раждания не са като по форумите, те са риск, за бебетата особено.дано детенцето го бъде.
41
10
 
13
 
! Отговори
продължение от 111 преди 6 години
В цялата статия се показва само едната гледна точка и започнаха упреци към момичето как криела, че била бременна, как се отнасяла немарливо към здравето си, как така ще ражда с трансплантирано сърце?! Само ще кажа, човек, който ходи всеки месец на контролен преглед, не можа да бъде наречен немарлив към здравето си! Има случаи на жени майки, родили с трансплантирано сърце, запознати с риска, и сами го поели! Аз никъде не прочетох каква е причината за смъртта! Само се натяква за трансплантацията!
40
4
 
30
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Редовно посещавала кардиолог. За преглед при кардиолог те омотават с жици отвсякъде. Ще направят кардиограма и няма да са регистрира ВТОРОТО туптящо сърце под майчиното сърце? Тя носи човек в себе си и кардиологът за 8 месеца няма да долови тоновете на малкото сърчице, което ТУПТИ.
39
0
 
25
 
! Отговори
111 преди 6 години
Има старшно много неясноти. 1: 1та линейка- лекар, да не може да различи коремна болка от преждевременно раждане?; 2: 2та линейка- жената сама слиза от носилката и я вкарват в болницата с количка, токущо родила жена, за която вече са знаели, че е с трансплантирано сърце, недопустимо!; 3: Несподелянето, от нея и роднините, че е бременна (така казват медиците, а каква е истината никой не знае); 4: Защо родините мълчат и така бързо нямат претенции към оказаната мед помощ?
38
6
 
12
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
да дойде бърза помощ и да не кажат първо, че е бременна ...... направо е кощунство на запад поне в някои страни за линеки на спешна помощ се плащат високи цифри /май 600-800 евро в германия - нещо като глоба/ ако случая не е спешен, затова хората се обаждат много рядко и много внимават.
37
11
 
5
 
! Отговори
@36 преди 6 години
А в някои държави линейките ти дават безплатни лекарства, лекарите ги е грижа, а в болницата не се дава и едно евро. Ходете се лекувайте в Америка за България, защото в нормалните европейски страни, здравеопазването е напълно безплатно за гражданите.
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33В други държави линейките се плащат доста солено от пациента. Голямата част не сте били родени през комунизма, но явно носите комунистически дух
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
@34 - Пич, ако са й трансплантирали сърце при грешна диагноза или не са й обяснили (или направо са я излъгали), че при тази диагноза бременността не е просто рискова, а направо смъртоносна, то момичето няма никаква вина. Още повече, мълчанието на близките е ужасно съмнително, възможно е мъжът й да я е изнудил или принудил да забременее. Човек на 22, на който са му обяснили, че смъртността при бременност за майката е 50% няма да забременее. Нещо просто не е наред в историята.
34
5
 
12
 
! Отговори
за запада разбрахме преди 6 години
До АнонименА в далечния изток как е? Защо изобщо си правите труд да коментирате по теми, от които нямате никаква представа? Още повече, че едва ли ста надзървали западно от Калотина. Помощ се дава, когато се иска! Кое точно не е ясно? За да й се направят изследвания, жената е трябвало да отиде в съответното медицинско заведение, а не да вика Бърза помощ и да спестява информация за състоянието си (откровено да лъже).
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това, друго което прави впечатление е, че 1) не се споменава клиничното състояние на момичето преди случката - ако са я следили, все някой може да излезе да каже дали е била ок, дали транспланта е бил ок - при бременност понякога се случва отхвърляне на органа. 2) родителите нямат претенции към болницата??? 3) никой не е казал, че е бременна??? 4) от болницата лъжат, че е пристигнала в клинична смърт 5) първата линейка дори няма да я коментирам, щото са за съд. WTF?!