За родилката, чието второ сърце не издържа: Къде е истината?

Биляна е позната на българите от среща с бащата на донора си в ефира
3 окт 2017 07:00,
56
За родилката, чието второ сърце не издържа: Къде е истината?
Снимка: "24 часа"

Биляна – така се казва младата жена с трансплантирано сърце, която почина в събота във варненска болница няколко часа след като роди вкъщи.

Според запознати тя е позната на България – историята й трогва от телевизионния ефир зрителите през февруари тази година.

Тогава тя се среща със Стефан - бащата на младата жена, от която тя е получила новото си сърце.

Стефан търсил повече от година Биляна, за да се увери, че момичето, получило сърцето на дъщеря му, е добре и дарявайки органите на детето си, е продължил друг застрашен живот. Мъжът тогава обяснил, че мечтае да се срещне и с другите реципиенти.

"Де факто сега момичето ми не си е отишло, а продължава да живее", казва тогава бащата пред bTV, пише "24 часа".

В ефира Биляна разказа, че била ученичка в 11 клас, когато един ден се събудила и не успяла да стане. "Една сутрин получих инсулт и след това разбраха, че съм за трансплантация", споделя тя тогава.

Още по темата

Лекарите във Варна все още не могат да кажат каква точно е причината за смъртта на младата жена.

Трагедията се разиграва в дома на Биляна в Цветния квартал в събота сутринта.

Тогава около 6 часа сутринта била повикана линейка заради болки в корема. На място момичето обяснява, че преди две години е претърпяла трансплантация, пиела лекарства, за които лекарите били й казали, че може да има проблеми с цикъла. 

Не е имала силни болки - и тя, и близките ѝ, които са били с нея, не са казали, че е бременна. Направена ѝ е манипулация и екипът си е тръгнал", обясни директорът на Спешна помощ д-р Мая Рашева.

Само 10 минути по-късно на тел. 112 е получен нов сигнал от същия адрес, че жената е родила дете и има проблем с пъпната връв.

Веднага към адреса са изпратени реанимационен екип и педиатър. На място се установило, че бебето е в тежко състояние. Майката е била с проблеми, но стабилна.

"По най-бързия начин майката и бебето са откарани в АГ болницата. Намерен е венозен път на жената и са направени необходимите вливания. Минути преди 7 ч тя е приета в болницата. Не е вярно, че била едва ли не в клинична смърт.

Била е контактна, по пътя е говорила с екипа, дори при приемането ѝ в болницата е слязла сама от носилката и прехвърлена на количка", каза д-р Рашева.

Час по-късно от болницата търсят съдействие от Бърза помощ и искат по най-бързия начин кардиолог, който бил откаран от УМБАЛ "Св. Марина" до АГ болницата с линейка.

В 9 ч лекарите отново търсят съдействие от спешните медици за реанимационен екип, който отива на мястото бързо, но докато чака да поеме родилката, лекарите съобщават, че е починала. 

Д-р Рашева обясни, че след трансплантацията Биляна е ходела редовно на задължителните профилактични прегледи и е пиела необходимите лекарства. Как не е разбрала, че е бременна, не се знае.

"Възможно е да не е знаела. Трябва да се изчакат резултатите от проверката и тогава ще можем да кажем със сигурност какво се е случило", обясни д-р Рашева.

От АГ болницата във Варна добавиха, че при тях родилката е постъпила в тежко състояние. По данни на екипа и на самата жена тя е родила преждевременно в дома си при неизяснени обстоятелства.

Бебето било в тежко състояние, но с признаци на живот

То е момиченце с тегло 2130 г и вероятна възраст между 32 и 34 гестационна седмица. Новороденото е прието в неонатологията в изключително тежко състоние с данни за тежък аспирационен синдром и белодробен кръвоизлив. 

По данни на близките на жената сърдечната трансплантация на Биляна е направена през декември 2015 г.

При прегледа на медицинската документация, предоставена от близките ѝ, е установено, че тя всеки месец е била консултирана в клиниката, където ѝ е било присадено сърцето. Била под диспансерно наблюдение и редовно е посещавала кардиолог.

От АГ болницата твърдят, че при такива случаи бременността е абсолютно противопоказна поради високия риск за живота на пациентката.

"Екипът на АГ болницата се е борил за живота на младата жена. Тук работят едни от най-добрите специалисти и считаме, че всички опити да бъдат дискедитирани лекарите, както и самата болница, не правят чест на тези, които ги разпространяват. Изказваме най-искрените си съболезнования на близките и полагаме всички усилия за спасяването на живота на новороденото", заявиха от болницата.

Близките на Биляна категорично отказват какъвто и да е коментар. Според запознати са декларирали, че нямат претенции към оказаната спешна помощ на починалата.

Във Facebook се разпространи пост на Георги Пеев: "Биляна завинаги остана на 22. Отиде там, където няма болка... Мъжете с трансплантирани сърца останахме без единственото си цвете. Без най-нежното цвете. Сбогом, Биби!"

Този пост бе споделен и от Алианса на трансплантираните "Бъдеще за всички".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
38
 
! Отговори
нямам думи преди 6 години
Как наистина спешна помощ не разпознават напреднала бременност?? Отиват на сигнал на човек с болки в корема....??
11
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Овца колко хора чакат за такава трансплантация тя решила деца да прай ... на това му се вика естествен подбор.
10
39
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безотговорни из роди, това животно е ходило да се еббе тайно при положение, че е с болно сърце. Лекарите пък не могат да разпознаят бременност в 8-ми месец. Лудница...
9
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали уж беше шведка...
8
5
 
8
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
само не разбрах в АГ-то имало ли е въобще някакви лекари.....
7
6
 
16
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Всички сме го чели това писмо, няма нужда да го поместват и тук. Без да защитавам абсолютно никого, точно анонимността му ме притеснява. И между другото, има достатъчно доказани случаи на неустановена бременност, момичето може и наистина да не е знаело. Факт е, че в АГ са едни от най- добрите специалисти в страната, но съм се сблъсквал челно и с управлението.
6
24
 
7
 
! Отговори
от Сидней Аав$тралия преди 6 години
Това някакъв фелейтон ли е или Sci-Fi разказ ама без хепи енд?
5
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако искате да сте обективни защо не поместихте анонимното писмо на лекари от АГ-то за случая? В него се говори потресаващи неща за некомпетентност да се предприеме нещо при елементарно кървене, за часове суетене и опит да се прехвърли жената другаде. След това за принуждаване на работещите да лъжат че жената е дошла вече мъртва, каквато беше и първоначалната версия. Това тук сега е отговор точно на същото писмо, очевидно писан от ръководството на болницата, за да замаже случая.
4
1
 
42
 
! Отговори
Пончо преди 6 години
Недейте плюйте поне тука.
3
7
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човешко е да искаш да имаш дете, не можем да виним жената. Бог да я прости
2
7
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
ако поне детето беше здраво, можеше да е някаква компенсация, ама с тия проблеми дето ги изредиха дори да оживее шанса за дцп и още по-лоши увреждания е голям.
1
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е някъде по средата - лекарите няма как да не носят вина, че не са разпознали бремеността. Може дори да са я предизвикали. Но и това красиво момиче вероятно има вина за трагедията