Депресията – съвременният бич, който бавно ни убива. А лек има!

Кампанията "Promise to survive" - в подкрепа за хората в депресия
5 окт 2017 19:36, Анисия Иванова
31
Депресията – съвременният бич, който бавно ни убива. А лек има!

18 май 2017 година емблематичната група "Саундгаръдн" изнася поредния си успешен концерт в Детройт.  Вечерта след шоуто легендарният рок музикант Крис Корнел, вокал на "Саундгардън" (Soundgarden) и "Аудиослейв" (Audioslave), се самоубива, на 52 години.

Няколко месеца по-късно близкият му приятел и колега Честър Бенингтън, вокал на Линкин Парк, също слага край на живота си. Случайно или не, датата на самоубийството на Честър съвпада с рождената дата на Корнел – 20 юли. Списъкът на звездите, сложили край на живота си, може да бъде твърде дълъг - музикантът Кърт Кобейн, писателят Ърнест Хемингуей, режисьорът Тони Скот, актьорът и комик Робин Уилямс….

Депресията и самоубийствата са едни от най-големите и тъжни теми за обществото – не само за звездите под прожектора, но и за хората по цял свят.

Всеки един от нас се е питал: защо успешни и пълноценни хора, творци, слагат край на живота си. Може ли да бъде предотвратено, къде е мястото на семейството, приятелите, обществото. Защо Крис Корнел – талантлив, красив, на върха на славата си тръгна от този свят така драматично?

Именно смъртта на Корнел е причина за кампания, кръстена на последното парче на музиканта - "Promise to survive". Информационната кампанията тръгва в 5 клуба в страната - София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас и е в подкрепа на хората с депресия.

Мисията на организаторите е да комуникират тежките теми за депресията и самоубийствата, чрез трибют на музикантите от Дер Хундс в чест на рок идола Крис Корнел. Фронтменът на групата Борислав Мудолов (Боби Косатката) призна, че сега гледа по нов начин на песните и текстовете на Корнел: "много често в тях се споменава думата смърт и самоубийство" и може би драмата е могла да бъде преодоляна.

На представянето на "Promise to survive"  участваха доц. Михаил Околийски, д-р Захари Зарков, психиатър, д-р Румяна Динилова, психиатър и експерт по обществено здраве към Националния център по обществено здраве, д-р Владимир Наков, психиатър, експерт в Националния център по обществено здраве.

Много често рок музиката е силно социално ангажирана, пропита с много болка. И тази болка е както при изпълнителите, така и при слушащите тийнейджъри. Когато си в светлината на прожекторите и всички погледи са вперени в тебе, има фенове, но ти се чувстваш самотен, защото усещаш, че интересът към тебе е комерсиален, обяснява доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България

"Сърфираш в едно море от внимание, но познаваш много малко хора истински и това е самотно действие. Ако не се разпознае като начало на депресия, те влече надолу към алкохола, дрогата и в един момент стигаш до самоубийство, когато си на върха на успеха”, допълва той.

В световен мащаб 300 млн. души страдат от депресия, 1 трилион долара са загубите но обществото поради болестта. На всеки 40 секунди някой слага край на живота си по света поради депресия. В Европа 128 хиляди души се самоубиват на година от нея.

Според статистиката на Националния център по обществено здраве 12% от българите са имали симптоми на паника и тревожно разстройство. Около 3,3% злоупотребяват с алкохол. Според тези данни страната ни се намира в златната среда по такива заболявания в Европа. В България всеки пети страда от психично разстройство, а всеки 7 е в депресия. Тревожното е, че само един от 20 страдащи от депресия у нас получава специализирана помощ.

Депресията е втората по честота причина за смърт при младежите между 15-29 години. Въпреки че два пъти повече жени страдат, самоубийствата заради депресия при мъжете са два пъти повече.

Лошата новина е, че никой не е защитен от депресия, обяснява д-р Динилова. Но добрата новина е, че тя се лекува  успешно. Една от рисковите групи са юношите и всички ние трябва да сме безкрайно внимателни към проблемите им, по никакъв начин да не игнорираме емоциите им.

Емоциите им са много силни и са с много висок интенцитет за тях самите. Те имат достатъчно на брой години живот, за да имат негативни преживявания, но и твърде малко години житейски опит, за да се справят със състоянието си, обясни тя. Тук ролята на семейството е много голяма. Много често младежите показват чрез поведение как се чувстват - едни се затварят в себе си, други стават агресивни, отказват да участват в семейния живот, а някои посягат към дрога

Според доц. Околийски голям пропуск в нашето образоване е, че няма часове по здравна култура в училищата – часове, в които децата да се научат как да говорят за чувствата си, как да изграждат взаимоотношения.

Голяма част от опитите за самоубийства при тийнейджърите се дължат на любовна мъка. На нашите деца няма кой да им каже в училище, че една връзка, която започва в началото на пубертета, ще прекъсне съвсем скоро. Децата ни много тежко преживяват раздялата и за да обърнат внимание върху себе си те го правят с опит на самоубийство, поясни доцента. Когато детето не е научено да комуникира чувствата си, когато стане възрастен също не умее да го прави.

По думите на д-р Динилова депресията при мъжете по-трудно се разпознава. Жените се по-склонни да говорят за чувствата си. Депресията е състояние, което повлиява всички сфери от живота – емоции, мислене, възприемането и възпроизвеждането на нова информация. Хората са с понижено настроение, не изживяват щастие, лесно се уморяват. Често имат нарушения в съня – трудно заспиват или искат да спят през цялото време, за да не се събуждат и да не изпитва душевната болка.

Друг белег е, че стават твърде разсеяни. Депресията дотолкова може да повлияе върху способността за концентрация и памет, че могат да се появят симптоми на деменция.

Когато тези симптоми продължават повече от две седмици без прекъсване или си отиват и се връщат в продължение на няколко месеца, тогава човек трябва да потърси професионална помощ, съветва психиатърът.

Други от тревожните разстройства са паниката, фобиите, посттравматичен стрес, злоупотребата с вещества – алкохол, дрога. Паническата атака  също много често срещана – напрежение, изпотяване, учестен пулс . Ако човек получи от 3 до 5 атаки за един месец, трябва да се търси професионална помощ. Много често за тях се вика и Спешна помощ, защото хората решават, че умират, обясни д-р Зарков.

В глобален мащаб самоубийствата от депресия са между 800 хил. - 1 млн. души.

По отношение на честота на самоубийствата страната ни е на 61 позиция в света. Но за да не се превръща в сензация този тип статистика обикновено не се подава към медиите, разясниха експерти. През 70-те години е имало вълна от самоубийства във виенското метро. Тогава автрийските власти и медии решават да не се пише за това и този тип самоубийства трикратно намаляват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и със редовно жулене на ракийка и салата
4
20
 
35
 
! Отговори
сиктер преди 6 години
Депресията e съвременна глезотия на презадоволените материални твари.Лекува се с копане на чист въздух далеч от мегаполисите.
3
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от кога наркоманията се нарича депресия?
2
27
 
10
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Юдейо-християнството на бледоликите еврогейци не донесе нищо хубаво на света, а напротив го съсипа във всяко едно отношение - икономически, политически, природно, морално, психологично и пр.!
1
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Депресия ли? Аз му викам поквара разпръсквана отвсякъде от Лукавия. Идете на планина, захвърлете черните огледа дето сте забили поглед по цял ден, изключвайте си нощем рутерите и ще имате по-добър живот, иначе нали знаете - казана..