Джипи размотава тежко болен младеж! Една тъжна история от София...

След дълго чакане и с флеботромбоза чува: Елате утре!
141
Джипи размотава тежко болен младеж! Една тъжна история от София...
Снимка: Reuters

Той е на 23 години, работи в IT сектора. От София е. Преди три седмици е чул тежката диагноза флеботромбоза. Това е запушване на дълбока вена – опасно състояние, при което не трябва дълго да стои прав, трябва да пие лекарства за разреждане на кръвта по схема и още куп специфични неща.

Приет е по спешност в болница, след това изписан със специални указания към личния лекар.

Ще го наречем Иван. Засега не иска да си казва името, за да не усложни лечението си, което е продължително, скъпо и важно. А и името няма значение, защото в подобно положение вероятно изпадат десетки, стотици и хиляди хора в България. Тази история е от столичната 25 поликлиника в "Младост".

След като излиза от болницата в средата на септември Иван трябва да отиде при личната си лекарка, която да му изпише лекарства. Важни са – за разреждане на кръвта.

Джипито обаче отсича, че не може да го направи, защото е блокирала системата й! На следващия ден това се повтаря.

Иван трябва да пие лекарството. По някаква случайност негова позната пие същото и му дава.

В последствие неуредицата с лекарствата се решава, но подсказва, че джипито на младия мъж не намира за нужно да се отнася към него като към пациент със сериозна диагноза.

И доказателството за това не закъснява.

В понеделник младият мъж отново е пред кабинета. Трябва му направление за специалист. Пред кабинета чакат 10-20 души – повечето за бележки за детска градина и училище и за болничен за грип. Той е единственият с тежка диагноза.

"Аз съм с тромбоза на магистрала вена. Това не е настинка, не е разстройство. Забранили са ми да се разхождам където и да е. Мога да излизам, само когато не издържам, и то с еластичен чорап", обясни Иван пред Dnes.bg.

Когато вратата на лекарския кабинет се отваря и оттам излиза сестрата, младият мъж казва, че му трябва направление, което е работа само за пет минути.

Отказват му, трябва да си чака реда.

"Аз съм на 23 години, откакто съм се родил, тя е личната ми лекарка. Аз й казах - от 23 години съм ваш пациент, в момента съм се сериозна диагноза", разказва Иван.

Сестрата обаче се държи вулгарно, отвръща му, че не е по-специален от другите. А след малко излиза и казва – всички, които чакат за документи, да си ходят. Системата е блокирала, да дойдат утре.

А Иван е в еластичен чорап, който може да носи не повече от 15 минути, половин час. Пътуването му до поликлиниката е трудно, ходи с кола, която няма къде да се паркира. Налага се да ходи пеша, което му е позволено по малко и в краен случай.

"И ми обяснява, че системата е била блокирана! Лекарката отказа да излезе, за да уточним точно какво се случва. Единствено отвътре подвикваше: "Да не стават скандали, да си ходят всички!", разказва Иван.

Той не отстъпва, настоява да получи документ, други на опашката го подкрепят.

"След това дойде едно момче от IT- поддръжката и всичко се случи за пет минути. Нямам проблем да си изчаквам реда, когато съм с настинка или разстройство. Но когато имам тромбоза на магистрална вена в таза, има опасност този тромб да тръгне към сърцето и белия дроб, може да се получи белодробна емболия. Има голяма опасност да получа инфаркт пред кабинета", възмущава се Иван.

Той е огорчен и от отношението на джипито си.

"Познаваме се лично и перфектно. И тя ми казва, че не съм приоритет с тази диагноза спрямо хора с настинки и грип", възмутен е той.

Иван не иска да казва и името на джипито си засега, защото зависи от нея. Може би и като нея има много други в България и името й няма значение.

Може да ни се иска да е точно обратното.


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Голяма новина...преди три години си счупих глезените на краката при инцидент- от Пирогов ми казаха да отнесат диска със снимките и епикризата на личния лекар...Отивам пред кабинета с патерици и ДВА счупени крака, там десетина души опашка, в т.ч. жена на около 40с рецептурна книжка, със син на около 14, никой не стана, и когато сестрата ми каза да влезна,щяха да ме бият от опашката...по-добре омерзен не съм се чувствал! Особености на българския етнос.
126
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всичките ни лекари системата е блокирала вече, а тези, които са завършили през последните 15 г. въобще нямат система. Повечето от тях и до момента не са наясно къде е черният дроб и къде сърцето.
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕТО СЛУЧАЙ, КОЙТО ПОКАЗВА, ЧЕ ДА СИ АЙТИ СПЕЦИАЛИСТ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО.
ПЪК И ТОЙ ЩОМ Е ТАКЪВ И ВЗЕМА ПО 10000 ЛВ. ДА ОТИДЕ НА ЧАСТНО, ДА СИ ПЛАТИ, КАКВО СЕ СТИСКА.
124
6
 
8
 
! Отговори
7 преди 1 година
Ужас! След такова кампанийно оплюване на доктори в тази медия, как очаквате български лекар да прояви разбиране - отвъд законовите и регулярно мерки, които зависят само и единствено от белите якички в парлаМЕНТА?!
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва сто процента е доктор Петрова
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Имало едно време Сметни колко си платил за целия си живот бе с кирливите 16лв на месец за осигуровки и колко пъти вече се отклоняват тия пари за какво ли не в България. С 16лв какво ще си купиш от магазина, а? 800гр кашкавал. А искаш изследвания и процедури за стотици и хиляди левове. Знаеш ли, че най-простото изследване на кръв струва 4 лв
121
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анаа Така е, прав си. Само в България и само в болниците и ДКЦ-тата може преди да си помислил, че трябва да те прегледат, да роптаеш, че не са те прегледали. Нека да се чака като в чужбина по няколко месеца, тогава ще си говорим пак! :) И само да вметна-на ГП в Шотландия, за практикуване от 4 години, само 1 път му се обаждат по телефона вкъщи.
120
6
 
12
 
! Отговори
Ябадабаду преди 1 година
До "-" Отиваш във фризьорския салон и за всяко допълнително желание плащаш-накрая, за да си красив-даваш 60-70лв. Отиваш в поликлиниката и искаш за да си здрав да е безплатно и ти се свидят 10лв. Помисли ти за колко пари би ги правил мускулните инжекции-все пак, за да имаш това "умение" се учи 4 или 6 години. Така че опитай се да уважаваш труда на лекарите и сестрите. И стига с тия ченгеджийски глупости с подслушването, смешно е!
119
3
 
11
 
! Отговори
Анаа преди 1 година
Сроред мен Иван е искал специално отношение.Да пререди всички и да се отнасят с него така както той смята,че трябва.Иван,а какво да кажем за онкоболните,които често чакат над 4 часа,не само при личен лекар,а и за химия?Бебета,деца...Защо ти да си по-специален?Ако помолиш някой да седнеш не би ли ти помогнало?Лаем срещу лекарите,а ако ги няма?Гнила е системата и мисля,че лекарите нямат вина за това.Тяхната вина е,че заради тази гнила система загубиха човечността си.
118
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото до процедурите - примерно мускулните инжекции - касата не плаща нищо на медицинските сестри, които по цял ден правят инжекции по ДКЦ-тата. Трудът на медицинските лица не е остойностен и не се заплаща от касата. Съответно се таксува отделно. А в много случаи изобщо не се таксува, например прегледите на деца са напълно безплатни - когато личният ви лекар преглежда детето ви, ной не получава абсолютно нищо за труда си. За това и на все по-малко лекари им се занимава с педиатрия.
117
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един пример къде отиват парите под формата на здравни осигуровки, които ви е толкова трудно да откъснете от сърцето си, въпреки че сумите са смешни - покриват част от лекарствата за хронично болните. Например лекарството Прадакса, за което това момче се е редило на опашка струва 150 лв. Ако се изпише по рецептурна книжка струва 50. Разликата се покрива от осигуровките, които внасяме всички. Повечето хора, които ползват това лекарство не могат да си го позволят иначе, а е животоспасяващо.
116
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой беше написал по-надолу, че бил внесъл до тук 8000 лв здравни осигуровки, а никога не ползвал услугата - ами ако се разболее от рак примерно тия 8000 лв ще му стигнат за 3-4 дена някъде, а лечението е доста по-продължително. За щастие касата покрива лечението на онкоболните, няма да му се налага да мисли откъде да намери още 80 хил., касата ще го покрие. И за това всички внасяме здравни осигуровки, има болести за лечението които никой не може да извади парите кеш.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "-"

Няма основание да иска да и правят процедури без пари където и да е. Има си ценоразпис на вратата на всяко лечебно заведение - за мускулна инжекция - от 5 до 10 лв. При личния лекар - срещу потребителска такса. Тъй че и да записва на телефона, и да не записва - ще си плаща.
114
11
 
4
 
! Отговори
"-" преди 1 година
Съпругата на братовчеда ми е с тежка дископатия.
Изписаха й инжекции, когато отиде в близката поликлинийка за първата инжекция просто я "разкараха" с думите "иди на частно, заети сме".
При положение, че тя работи и си плаща здравните осигуровки.
Е, ще не ще, си плати 12 инжекции по 10 лв. на инжекция.

Докато разговаряхме 13 годишния й син й каза:
- Мамо, следващия път предварително си включи телефона на аудио запис и отиди с него при главния лекар или в радиото!

Супер идея! Използвайте я!
113
4
 
10
 
! Отговори
МислиТеЛи преди 1 година
Някъде прочетох че щяли да линчуват докторите ако така продължава. Та се чудя - кара ли ви някой на сила да ходите. И като кажете ма аз си плащам осигуровки - не ТИ не плащаш осигуровки за себе си - плащаш за ТВОЙТЕ родители, за пенсионерите от твоя блок, за тъмнокожите братя от твоя град.... Така че моля променете мисленето си - когато влезнете в лекарския кабинет помнете - никой не ви е длъжен, Вашата осигурителна вноска отдавна вече е изхарчена. И за това не са виновни лекарите...
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарството е Прадакса и е доста скъпо, чакал е да му го изпишат по рецептурна книжка с намаление.
111
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стеф

Глупости! Когато е наложително, може по всяко време. Не е женен за нея, да отиде да пита в Здравната каса, ще му обяснят каква е процедурата. Озлобил се е срещу нея, че не показва специално отношение към него и решил да я разнесе из медиите.
Рецептата можеха да му напишат и в отделението. Освен ако е решил да вади рецептурна книжка и да ползва намаление при закупуване на лекарствата.
110
9
 
15
 
! Отговори
чак пък толкова преди 1 година
тази история малко са я пресилили! Чак пък толкова тежка диагноза, баща ми беше на море и му се запуши вена /тромб/ и изкара 3 дни там и се прибра с личната си кола. Аз лятото чаках във ВМА 1 1/2 час да ме приемат за операция с абцес на дебелото черво. Това е положението, всеки си чака реда. Да не говорим, че си платих ядрено магнитен резонанс от 550 лв. и съм дал над 1000 лв. за лекарства последните 3 месеца. Пича, що не си е купил лекарството и да си го пие? В наще аптеки може да си купиш вси
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опела по лесно се подържа дори да изгние калник два болта и е сменен.
108
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със "здравните осигуровки" и "пенсионните осигуровки" реално се финансират разни неща, финансира се държавата, но хората, които плащат реално са на загуба. Плащаш нещо, коеот няма да ползваш. Кой ще доживее до пенсия? И колко ще живее с тази "пенсия"?
България е страна абсурд. Нямаш право да не плащаш пенсионни осигуровки. Насила ти ги взимат.

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят
10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)