Джипи размотава тежко болен младеж! Една тъжна история от София...

След дълго чакане и с флеботромбоза чува: Елате утре!
6 окт 2017 09:03,
141
Джипи размотава тежко болен младеж! Една тъжна история от София...
Снимка: Reuters

Той е на 23 години, работи в IT сектора. От София е. Преди три седмици е чул тежката диагноза флеботромбоза. Това е запушване на дълбока вена – опасно състояние, при което не трябва дълго да стои прав, трябва да пие лекарства за разреждане на кръвта по схема и още куп специфични неща.

Приет е по спешност в болница, след това изписан със специални указания към личния лекар.

Ще го наречем Иван. Засега не иска да си казва името, за да не усложни лечението си, което е продължително, скъпо и важно. А и името няма значение, защото в подобно положение вероятно изпадат десетки, стотици и хиляди хора в България. Тази история е от столичната 25 поликлиника в "Младост".

След като излиза от болницата в средата на септември Иван трябва да отиде при личната си лекарка, която да му изпише лекарства. Важни са – за разреждане на кръвта.

Джипито обаче отсича, че не може да го направи, защото е блокирала системата й! На следващия ден това се повтаря.

Иван трябва да пие лекарството. По някаква случайност негова позната пие същото и му дава.

В последствие неуредицата с лекарствата се решава, но подсказва, че джипито на младия мъж не намира за нужно да се отнася към него като към пациент със сериозна диагноза.

И доказателството за това не закъснява.

В понеделник младият мъж отново е пред кабинета. Трябва му направление за специалист. Пред кабинета чакат 10-20 души – повечето за бележки за детска градина и училище и за болничен за грип. Той е единственият с тежка диагноза.

"Аз съм с тромбоза на магистрала вена. Това не е настинка, не е разстройство. Забранили са ми да се разхождам където и да е. Мога да излизам, само когато не издържам, и то с еластичен чорап", обясни Иван пред Dnes.bg.

Когато вратата на лекарския кабинет се отваря и оттам излиза сестрата, младият мъж казва, че му трябва направление, което е работа само за пет минути.

Отказват му, трябва да си чака реда.

"Аз съм на 23 години, откакто съм се родил, тя е личната ми лекарка. Аз й казах - от 23 години съм ваш пациент, в момента съм се сериозна диагноза", разказва Иван.

Сестрата обаче се държи вулгарно, отвръща му, че не е по-специален от другите. А след малко излиза и казва – всички, които чакат за документи, да си ходят. Системата е блокирала, да дойдат утре.

А Иван е в еластичен чорап, който може да носи не повече от 15 минути, половин час. Пътуването му до поликлиниката е трудно, ходи с кола, която няма къде да се паркира. Налага се да ходи пеша, което му е позволено по малко и в краен случай.

"И ми обяснява, че системата е била блокирана! Лекарката отказа да излезе, за да уточним точно какво се случва. Единствено отвътре подвикваше: "Да не стават скандали, да си ходят всички!", разказва Иван.

Той не отстъпва, настоява да получи документ, други на опашката го подкрепят.

"След това дойде едно момче от IT- поддръжката и всичко се случи за пет минути. Нямам проблем да си изчаквам реда, когато съм с настинка или разстройство. Но когато имам тромбоза на магистрална вена в таза, има опасност този тромб да тръгне към сърцето и белия дроб, може да се получи белодробна емболия. Има голяма опасност да получа инфаркт пред кабинета", възмущава се Иван.

Той е огорчен и от отношението на джипито си.

"Познаваме се лично и перфектно. И тя ми казва, че не съм приоритет с тази диагноза спрямо хора с настинки и грип", възмутен е той.

Иван не иска да казва и името на джипито си засега, защото зависи от нея. Може би и като нея има много други в България и името й няма значение.

Може да ни се иска да е точно обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
15
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Нищо няма да сменяме БЛС е една хомoгенна мафиотска структура като им спрат кражбите от здравната каса със закриване на самата здравна каса тогава и въртелите кЪм пациЕнтите ще спрат всяко направление струва пари Дай да си сменяме личния лекар всеки ден А и защо не може ли да сменим системата така че ако лекаря иска да съм му пациент той да си плаща иначе отивам при друг лекар.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам всеки да си смени джипито и всичко ще се оправи!
43
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на Тодор Живков джипитата редовно размотаваха тежко болните, но тогава метиите не го отразяваха.
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кога ,,личните,, лекари ще започнат да издават издават касов бон на пациентите си и пациентите освободени от потребителски такси докога ще продължават да ги тъпчат с пари.
41
3
 
8
 
! Отговори
сменяйте ги с други преди 6 години
Хора сменяйте си лекарите , имате правото и става лесно.
40
4
 
15
 
! Отговори
Суджукларев преди 6 години
Така ще е, и лекарите обичат суджук, да знае младежа за следващия път.Като отива без суджук, нормално е да те отсвирят.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
към анонимен 16Е, и аз това се питам как така никога не издават касови бележки за потребителска такса. Прибират парите и не се отчитат на никой. Чакаш няколко часа за преглед и болничен и накрая ти казва, защо не си дошъл по-рано, че работното време свършвало и да дойдеш на другия ден.
38
2
 
7
 
! Отговори
Защо преди 6 години
ме триете? Обяснявам на оня самозванец доктора, който даже болестите не изписва правилно, как се пише и какви е картината за диагнозите изброени от него! С какво съм нарушил правилата и етиката на сайта?
37
3
 
15
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Ако имаше и съд да ама то и съд няма пък и със такова заболяване дето не можеш да чакаш 20 мин. пред лекарския кабинет малко трудно ще се мъкнеш по съдилищата 20 год. БГ е държава съшита със тънък бял хирургически конец. Скоро ще мине главния хирург да отреже конците на пациента.
36
7
 
9
 
! Отговори
доктора преди 6 години
И да прави сте и лекарката не е специална но разберете те също страдат от тъпата система но е добре че все още ги има. Иначе в близко бъдеще виждам сериозен недостиг на кадри,частни болници и 90% неработечи със здравната каса колеги. И тогава жалко за пациента който не е виновен за нищо/плаща осигуровки който са малки,недостатъчни и се крадат и при проблем/пазарен принцип.Това не трябва да е така
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27Духай под вода за да не се вдига прах и да не замърсиш очите на безочливите !
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това ги бият и то малко ги бият
33
3
 
4
 
! Отговори
До растителната хран преди 6 години
До До 8Мини само на хранене със слънце! Много по добре е !
32
3
 
2
 
! Отговори
доктора преди 6 години
За колегата с разширените вени/идете на ангиолог. За разширените вени няма сигурни резултати от медикаментозното лечение. Ефективно консервативно лечение са компресионните чорапи клас 2 с налягане около глезена 25-30мм живачен стълб. Нужно е и доплер на венозни съдове да се направи/ако дълбоките вени не са засегнати има и разлияни инвазивни методи за лечение, не непременно операция
31
2
 
5
 
! Отговори
др преди 6 години
това е лекар,който не организира добре работата си и не е съвестен.и пациентите нямат навика да си запишат час предварително.голяма част от работата е организация.
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарката е овца. Сестрата също. Всичко се връща. И те не са специални и няма изключение от това правило.
29
4
 
0
 
! Отговори
доктора преди 6 години
Улзеросен колит,исхемичен колит,понакога карцином
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами съд друго спасение няма нарушава лекарския принцип и аз имам вени от 20 години мажа с една паста пари на вятъра спомен от казарма
27
4
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Рецепта:1. мини само на растителна храна докато се оправиш2. пий по 20 капки прополисов разтвор капнати в чаша вода сутрин, обед и вечер3. вари чай от лайка и след като заври, надвеси се над съда и дишай изпаренията
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чичо ми не взима заплата на it-специалист в София и дори така си плаща здравна застраховка към едно дружество и като има сериозен проблем от там му оказват пълно съдействие с лекари болници и др.А което не разбирам , как при ЕДИН И СЪЩИ лекар можеш да запишеш дете и пенсионер? Не им ли изискват някаква минимална специализация.