Фонд ще подпомага болниците с финансови затруднения

Над половин милиард лева са дълговете им към момента
9 окт 2017 16:16, Анисия Иванова
2
Фонд ще подпомага болниците с финансови затруднения
Снимка: БТА

Министерството на здравеопазването заедно с финансовия министър обсъжда възможност за създаване на фонд или целева субсидия за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения. Това каза в Пловдив министърът на здравеопазването Николай Петров.

По думите му това може да стане чрез осигуряване на кредити срещу малка лихва или без лихва, с които средства болниците да могат да предоговорят някои от задълженията си.

Още по темата

Петров подчерта, че това трябва да стане законово и без да създава предпоставки за дискриминация на едни здравни заведения спрямо други. Министърът припомни, че заплатите в лечебните заведения и дълговете са си проблем на самото търговско дружество и здравното министерство няма законово право да отдели ресурс за която и да е болница.

Към момента дълговете на болниците - държавни и общински, в страната са малко над половин милиард лева, добави Николай Петров. Като най-затруднени той посочи болниците в Ловеч, където по думите му продължава спасителната акция, Враца, Видин.

Много зле според него е Университетската болница в Стара Загора, в Бургас също изпитвали затруднения. Към днешна дата за преодоляване на кризата, на първо място, се опитваме да променим модела на управление, да се правят икономии, да се предоговарят дългове и лихви, коментира Петров, цитиран от БТА.

По отношение на неосигурените граждани добави, че освен спешната и болничната помощ остава непокрита финансово и доболничната помощ, за което със социалния министър имат идея да се осигури ресурс чрез специален фонд.

Движим се за средства в рамките на 2-3 милиона годишно, което е на база на разчетите за преминали такива пациенти, обясни той като добави, че става въпрос за неосигурени, но доказано бедни пациенти.

Николай Петров бе в Пловдив по повод откриването на Университетски информационен център, който ще предлага информационни услуги на българските и чуждестранни студенти и ще помага за по-бързото адаптиране на новоприетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
неосигурените но доказани бедните . ко каза ?