Силна болка в тялото - на какво се дължи?

Може да става въпрос за артрит
9 окт 2017 22:10, Eкип на Puls.bg
6
Силна болка в тялото - на какво се дължи?
Reuters

Усещането за болка е напълно нормално в случаите на физическа травма. Има обаче случаи, когато се появява силна болка в определени зони на тялото, за която няма никаква физическа причина. Острите прояви на силна и почти нетърпима болка, отшумяваща от само себе си няколко минути по-късно, са притеснително състояние, което може да сигнализира за скрити болестни процеси.

Най-често остър болков синдром с поява на силни болки се наблюдава при пациенти с ракови заболявания. За означаване на тези състояния е въведен и конкретен термин – ракова болка. Внезапни прояви на много силна болка обаче може да се наблюдават и при страдащите от:
  • Артрит;
  • Фибромиалгия;
  • Диабетна невропатия;
  • Херпес зостер;
Статистиката сочи, че остри прояви на силна болка изпитват около 65% от хората с ракови заболявания и около 70% от страдащите от хронични неракови заболявания.
 
Вероятността от остър болков синдром при хората и от двете групи се повишава в моменти на повишена физическа активност или при резки движания на тялото, включително при кашляне и кихане.
 
Причина за поява на епизоди с остра силна болка може да бъдат както болестните процеси, протичащи при посочените заболявания, така и страничните ефекти на някои лекарства, назначавани за лечението им.
 
В подобни случаи облекчение може да се постигне с допълнителен прием на обезболяващи медикаменти. Необходимо е обаче това да става само под лекарски контрол, за да се избегнат необратимите поражения върху черния дроб и други жизнено важни органи.
 
Възможно е дори при прием на болкоуспокояващи медикаменти проявите на внезапна силна болка да продължат. Такъв ефект се наблюдава често при хора с хронични заболявания, приемащи редовно болкоуспояващи лекарства.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силната болка в тялото се дължи на прободна или прострелна рана.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ми се появява остра болка в дълбочина на прасеца на левия крак, някакси по дължина на мускула , много неприятно- обяснявам си го че е заради работата ми- цал ден бръмча с един бус и натискам левия ***.дал стотици пъти.