Тревожност - може ли да ни разболее?

Тя не е само състояние на духа
11 окт 2017 19:00, Eкип на Puls.bg
2
Тревожност - може ли да ни разболее?
Reuters

Тревогите и успехите, скърбите и радостите са нормалната емоционална окраска на бита и никой не трябва да е прекалено строг към себе си – или другите – за изпитването на тези чувства.

Генерализирано тревожно разстройство може и да звучи много крайно за тези, които непрекъснато са нервни и си човъркат по ноктите, примерно, но всъщност по изчисления то засяга почти половината от всички с каквото и да е психиатрично или соматично (на тялото) заболяване.
 
Тази честота сама по себе си е показателно висока, но може да се добави и това, че средно между 3,5% и 10% от населението е в капана на генерализираното тревожно разстройство. Това е важно, защото заболяването измъчва пациентите, може да съучаства в развитието на други заболявания, както и да влоши протичането им. Голяма част от тези пациенти попадат на първо време в кабинетите от първичната здравна мрежа. Те са наясно с тревожността си, но обикновено търсят помощ заради някоя от многобройните телесни прояви на болестта:
  • Мускулно напрежение и болки в главата, врата и гърба;
  • Изпотяване и треперене;
  • Сърцебиене и шум в ушите;
  • Стомашно-чревен дискомфорт, сухота в устата, трудно преглъщане;
  • Невъзможност за отпускане, трудно заспиване и спад на концентрацията.
Тези прояви на генерализираното тревожно разстройство допълнително влошават качеството на живот. Нещо повече, счита се че то често усложнява протичането на хронични заболявания като хипертонична болест, стенокардия, захарен диабет и други.
 
Обичайно психиатричните заболявания имат смесен произход – комбинация от множество фактори – какъвто е случаят и с генерализираното тревожно разстройство.
 
Генетична предиспозиция със сигурност съществува – известно е, че родството от първа степен с болен увеличава риска от заболяването 5-6 пъти.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възможно е! Мозакът е органа който изгаря най-много калорий-витамини, минерали които са необходими за сформирането на силна имунна система. Тревогите водят до хормонален дисбаланс което се отрязява негативно на имунитета.
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възможно е да се продрискаш