Емануил почина след 9 дни живот! Има ли лекарска грешка?

Майката, акушер гинеколог, търси истината за смъртта на детето си
40
Емануил почина след 9 дни живот! Има ли лекарска грешка?
Снимка: кадър "Нова телевизия"

Една майка отново търси истината за смъртта на своето бебе. Емануил напуска този свят само след девет дни живот – така и без да стигне до дома си. Елена на два пъти се приготвя да си го посрещне вкъщи, но при втория разбира – ще трябва да го изпрати.

Драмата на младата майка е още по-голяма заради факта, че самата тя е лекар – акушер-гинеколог. И смята, че хората, които доскоро е наричала свои колеги са виновни за смъртта на 9-дневния Емануил.

Той се ражда в началото на май в Майчин дом в София. Ражда се в деветия месец, макар и в началото.

Елена е акушер гинеколог в Пловдив. След раждането я информират, че бебето й е добре и й насрочват дата за изписване след три дни. В уречения ден обаче й съобщават, че има съмнение за вродена аномалия, заради която храната не може да преминава през стеснение на стомаха.

Още по темата

Емануил е преместен с линейка в "Пирогов". Там няколко дни по-късно лекарите отхвърлят опасността за аномалия.

Елена за втори път се подготвя да прибере сина си. Дори купува и торта за благодарност на колегите.

"Три  часа чаках пред вратата на реанимация и бях викната лично от завеждащия на отделението да ми съобщат, че детето е починало", разказа с буца в гласа Елена пред "Нова телевизия".

Тя още тогава попитала лекарите от какво е починало детето й при положение, че до този момент са й казвали, че то е добре. "Те ми казват – вие знаете, лекар сте. Ама това не е обяснение, аз съм майка", категорична е Елена.

От медицинските документи става ясно, че Емануил е починал от сепсис - вътреболничен щам, бактерия, придобита в болницата.

"Кръвните изследвания показват вътреболничен причинител към хирургични отделения, а при постъпванто на моето дете както в "Майчин дом", така и в "Пирогов" това изследване е отрицателно", обяснява майката.

Медицинският одит потвърждава, че и двете отрицатени проби и в двете болници. Заключението обаче е, че няма категорични данни смъртта да е резултат от вътреболничен приничител.

Директорът на "Медицински одит" проф.  Златица Петрова смята, че никой не може да каже кога точно е станало заразяването на детето.

"Единствените категорични факти, които съществуват, са че детето е загинало от сепсис. Майката е в рисков фактор, защото е с високо кръвно, защото самата тя е с възпаление. Кога точно е станало заразяването на самото дете – дали вътреутробно или при самото раждане, никой не може да каже", обясни тя.

Според нея двете отрицателни проби не са показател, защото те са взети от ушния канал, езика и носа. Документите обаче са категорични – пробите са кръвни.

"Детето не е оперирано, то няма хирургичен проблем, а стои в хирургично отделение", разказва майката Елена. От документите тя разбира, че по същото време в "Пирогов" има две заразени с псевдомонас деца.

Според майката двата случая са в пряка връзка. Проф. Петрова обаче не смята така.

Елена обвинява реаниматора, че е забавил лечението на детето.

"Документите показват, че детето е вяло и не се храни добре, но е забавено късно в реанимация", разказва майката. На въпрос защо е преместено късно в реанимация й било отговорено, че преди това реаниматорът не е  намерил за нужно.

Елена е категорична, че няма държава, в която да умре дете и лекарят още да е на работа.

"Защо трябва да търсим вина, всички изисквания са спазени. Както има раждане, така има и смърт, само Господ е въздесъщ", коментира въпросът за отговорността пък директорката на "Медицински одит" проф. Петрова.

Братът на Елена, който е офицер, смята, че между неговата и нейната професия има едно общо нещо -  хората в тях никога да не се отказват, дори когато нещата са безнадеждни.

Самата Елена признава, че е психически лабилна – затова не води раждания и не преглежда бременни жени, работи само в кабинет. В момента в който е психически стабилна, ще се върне, но мнението й за колегите й е вече променено.

"Болката не е по-различна – дали си лекар или какъвто и да е човек – всеки го боли. Болката е още по-огромна от това, че някой се разхожда без вина", казва още майката в края на драматичния си разказ.
 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
5
 
! Отговори
Defender of Justice преди 1 година
не само че в явно има лекарска грешка, най-малко заради оставяне на здраво дете в отделение в кпоето има заразноболни деца, а и може дори умишлено някой да е увредил детето ...нйищо не ме чудва вече откакто четох че в таблетки Parcetamol ваксини за деца са умишлено заразени.което е направено явно злонамрено, измамно и престъпно! дано Бог утеши семейството на починалото дете и да им отдаде правото.
37
1
 
7
 
! Отговори
Я гледай преди 1 година
Докторката платила ли си е лептата на лекарския екип? Ако не , работата е ясна.Трябва да бъде наказана с лошо отнашение към бебето.Ама май са прекалили.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагайте им ваксини още като се родят в първите 2 часа и чакайте бебетата да оживеят. Ваксината против хепатит В се бие още в първите 24 часа от раждането. Ваксината против туберкулоза вече е отпаднала в много европейски страни като неефективна. Във всички европейски страни ваксинирането на децата започва от 2-годишна възраст.
35
0
 
10
 
! Отговори
36, преди 1 година
"Чакай, то степента на образование не се основава на съчувствие и хуманност."

Така е.
За жалост дори на акъл не се основава.
Професорите у нас са повече от реално работещите. Затова така се получава.
34
1
 
14
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Абе, Петрова ти човек ли си? Какъв професор си? Чакай, то степента на образование не се основава на съчувствие и хуманност. Как не те е срам да кажеш подобно нещо на една майка??? Изобщо как може подобно нещо да се каже на когото и да било? Как спиш сега? Еднорози ли сънуваш? Утре ако някой от близките ти си отиде, да не забравиш, че това е по волята на Господ! Гък да не си казала тогава! След такава изцепка трябва да се скриеш и да не се покажеш вече!
33
1
 
23
 
! Отговори
Д преди 1 година
Досега всички лекари се защитаваха, докато не се случи на един от тях. Сега разбраха, че имало лекарска грешка.
32
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време при соца имаше ли лекарски грешки???
Тогава нищо не се коментираше - имало, нямало. Починало при раждане се казваше и толкова.
Всяко раждане е риск и за майка и за дете.
Какво тука - дай да биеме тоя, да биеме оня. А вразумете се. Стига с тия глупости, едва ли не лекарите са някакви садисти. А, стига вече.
31
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това раждайте си вкъщи, не ходете на лекар, следващият път като се осакатите не ходете в Пирогов, а се превържете у дома и прочие! Ще помогнете много на света и ще сме ви благодарни!
30
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво общо има в този случай Господ? Господ дава живот а не го взима! Много странни разбирания имат някои индивиди. Като кажат господ си го прибра! Абе вие ум имате ли или сте първосигнални? Господ никого не прибира за какво сте му. Оная с косата ви убива и прибира а като дойде времето господ ще ви въскреси от мъртвите и ще ви съди според делата ви тук на земята. Много "умен" народ живурка тук в мутроландия ше знаете!
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво общо има в този случай Господ? Господ дава живот а не го взима! Много странни разбирания имат някои индивиди. Като кажат господ си го прибра! Абе вие ум имате ли или сте първосигнални? Господ никого не прибира за какво сте му. Оная с косата ви убива и прибира а като дойде времето господ ще ви въскреси от мъртвите и ще ви съди според делата ви тук на земята. Много "умен" народ живурка тук в мутроландия ше знаете!
28
3
 
25
 
! Отговори
простокрация преди 1 година
Навсякъде по света има вътреболнични инфекции.Има усложнения на болести,на операции,на раждания,на екстракция на зъби и т.н.
За разлика от България там има съдилища.Който е недоволен,отива и съди.А не като тук-непрекъснато по медиите някой обвинява някого,тоя бил крив,оня прав.И на бой налита...
Явно на българските медии това им е наредено.
27
5
 
19
 
! Отговори
Само да напомня.. преди 1 година
.., че майката е предявила съдебен иск към лекарите, които счита отговорни за загубата на детето си. И сега казусът ще бъде решен не по телевизиите, а в съда. Където няма как да се скрият някои факти, които тази скърбяща жена , може би несъзнателно, все пак пропуска да разкаже сега. Ще се коментира и проблемната бременност, и възрастта/медицинските проблеми на родилката, и още много други неща. Крайното решение ще дойде след мненията на експертите. Дотогава - съболезнования на жената!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ бил въздесъщ !!????
Една испанска министърка каза :" Да вървят да се молят на дева Мария.", тази професорка и тя една такава духовна
25
9
 
20
 
! Отговори
аз-ът преди 1 година
Съжалявам за майката, не искам и да знам какво е да загубиш дете. Особено ако си майка.

НО...
Защо лекарите надигар глас само когато им опре до собствения г..з. Защо не застанат зад всеки пациент, който съди болницата заради немарливост. Тогава са на принципа "гарван на гарван око не вади", а сега правят случая обществено достояние, искат съчуствие, подкрепа от обществото...

Къде е ТЯХНАТА подкрепа, когато ние искаме разследване за тяхната немарливост?

ТАЗИ НЯМА МОЯТА ПОДКРЕПА,ДА ВИДИ КАКВО Е
24
0
 
27
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Във всяка статия пише нещо различно...иди разбери каква е истината...Не било на термин детето, майката била с прееклапсия и инфекция на родовите пътища и т.н...И в най- почистваната болница има риск от вътреболнична инфекция, това не е сладкарница,а болница. В съчетание с на практика никаквия имунитет на новороденото се е случило най- лошото...много жалко.И все пак нищо не оправдава държанието на водещият одита...нямаш право на такъв тип изказване след като си на такава позиция.
23
0
 
4
 
! Отговори
65 преди 1 година
По_често като се сшучва и на лекари тези абсурди съшити с черни конци ,ще видят колко сме нещастни и уплашени от лекарите.Не всички
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати коментара.Заслужава от шеф на одит да започне да води отчета на гробищата..,Науката изчезна,образованието не е необгодимо,медицината се уповава на БОГ.Събуди се Българино,стига вече угода.
21
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защо трябва да търсим вина, всички изисквания са спазени. Както има раждане,
така има и смърт, само Господ е въздесъщ", коментира въпросът за
отговорността пък директорката на "Медицински одит" проф. Петрова."
Професорке, ако утре някой на пътя размаже твоето дете или друг близък, припомни си тази твоя собствена крилата и много духовна фраза за успокоение!
И не "търси вина!"
Щот' имало било раждане, имало било и смърт...
Нъл тъй?!
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защо трябва да търсим вина, всички изисквания са спазени. Както има раждане, така има и смърт, само Господ е въздесъщ", коментира въпросът за отговорността пък директорката на "Медицински одит" проф. Петрова."
Ужасно! Ами това "търсим" - причината за смъртта. А тя не е "Господ!". Човек, особено здраво родено дете, не умира без причина. И ако причината е в нечия некадърност и проспани задължения е дори задължително да се "търси вина"!
Като ще се облягаме само на Господ, да затваряме лечебниците!
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...само Господ е въздесъщ", коментира въпросът за отговорността пък директорката на "Медицински одит" проф. Петрова..."
С такова изказване г-жа Перова трябва да бъде преназначена в Папа римски! Това е голям срам и позор за българската медицина и медицинска наука!
"...Майката е в рисков фактор, защото е с високо кръвно..." - Какво общо има хипертонията на майката с чисто микробиологически проблем (зараза с патогенни микроорганизми)?
Защо не е направена съдебна експертиза?

Как куркумата помага в отслабването?
Как куркумата помага в отслабването?

Как куркумата помага в отслабването?

Как да направите перфектната снимка на вашия маникюр
Как да направите перфектната снимка на вашия маникюр

Как да направите перфектната снимка на вашия маникюр