За година: 3000 българи ослепяват напълно или частично!

Офталмолози съветват хората над 40 г. редовно да ходят на преглед
12 окт 2017 19:21, Анисия Иванова
7
За година: 3000 българи ослепяват напълно или частично!
Архив: Булфото

Всяка година у нас ослепяват напълно или частично 3000 души. Това сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи, раздадени на пресконференция по повод на приключването на тазгодишната кампания за борба с глаукомата, направена от Сдружение Пациентска организация "Глаукома" и Институт за здравно образование. Пресконференцията е и в Световния ден на зрението, който се чества всеки втори четвъртък на октомври.

Няма точни данни колко от тези 3000 души са с глаукома, но според европейската статистика, 13 процента от загубилите зрението в Европа, са го загубили от глаукома, каза доц. д-р Наталия Петкова - основател на Глаукомно дружество в България, съобщава БТА.

В световен мащаб 2,4 млн.души на година заболяват от глаукома и голяма част от тях стигат до слепота. За десет години 16 процента от нелекуваните болни достигат до едноочна слепота, а 10 процента от тях до загуба на зрението и на двете очи, каза Петкова. По думите й скрининговите кампании са много важни, защото ако болестта се диагностицира, лекарите не могат да възстановят загубеното зрение, но могат да помогнат то да не се влошава повече.

За времето на кампанията - март - октомври тази година, през скрининг са преминали 2500 пациенти. Повишено вътреочно налягане е регистрирано при 25 процента от прегледаните. По данни на НЗОК диспансеризираните с всички видове глаукома към 1 януари тази година са общо 78 487, а към първи септември те са вече с 2622 повече - 81 109. Според участниците в кампанията повишението се дължи и на скрининга.

Кампанията е под наслов "Слънцето е за всички", каза Георги Димитров - председател на пациентска организация "Глаукома". Хората, при които са установени признаци на заболяването, се насочват към допълнителни прегледи.

Според специалистите офталмолози всички хора над 40 години трябва редовно да ходят на очен лекар. Те смятат, че държавата трябва да инвестира в скринингови кампании, но е хубаво да има предскринингови критерии кои хора има смисъл да бъдат прегледани. Рискови фактори са възрастта, наследствена обремененост, диабет, напреднали увреждания в зрителния нерв и в зрителното поле .

Глаукомата е едно много сериозно заболяване, което доскоро беше неглижирано, каза проф. д-р Лъчезар Войнов - национален консултант по очни болести. Той увери, че в България се прилагат всички нови методи на лечение както консервативни, така и оперативни.

Войнов и Петкова разказаха, че терапията с капки си остава основен вид, но при нея има трудност, свързана с това, че хората, заболели от глаукома, са предимно в напреднала възраст, някои от тях и с Паркинсон, и трудно могат да поставят капките.

Появяват се обаче надежди за революция в лечението и локалната терапия. Те няма занапред да са толкова зависими от пациента, защото ще се поставят импланти, инжекции, лекарства, въвеждани във вид на контактни лещи с продължително действие до шест месеца. Досега се лекува само очното налягане, а идеята е занапред да лекуваме и увреждането на зрителния нерв, като така няма само да се поддържа зрението, а ще има и възстановителна генна терапия, обясни доц. Наталия Петкова.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ТИЯ "ДОКТОРИ,ПРОФЕСОРИ" СА ТОЛКО СПЕЦИАЛИСТИ КОЛКОТО АЗ ПАПА.ЗАЩО ДРАГИ "СПЕЦИАЛИСТИ" НЕ КАЖЕТЕ КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ТАЗИ БОЛЕСТ НА ОЧИТЕ?ЗАЩО НЕ СЕ БОРИТЕ С ПРИЧИНАТА ,А ГЛЕДАТЕ ИНТЕРЕСИТЕ МА ПАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА СЕ КУПУВАТ ВЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ЛЕКАРСТВА?ЦЕЛИЯТ ОБЩЕСТВЕН СТРОИ В СВЕТА Е ЗБЪРКАН И СЪЗДАДЕН ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ.
6
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 1 година
Аз за съжаление започвам да се боря с този проблем,но установявам с разочерование ,че здравната каса не покрива изследванията за глаулкома.Само измерване на вътреочноналягане,диоптричен тест и външен преглед.....Периферно зрение,сканиране на очен нерв....и други не се заплащат от НЗОК...
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3000 хиляди ли? Та на изборите за БСП гласуваха над 740 хиляди слепци.
4
1
 
2
 
! Отговори
живи и здрави винаги преди 1 година
не бива шега когато можем се предпази от ,,слепота,, ,,глухота,,
3
3
 
4
 
! Отговори
акуд преди 1 година
хахаха 2999 от който са роми . ослепяват от кокошаслепота слепота. стават инвалиди и взимат инвалидна пенсия
2
0
 
3
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Имайте предвид, че операциите, нова леща и др. не се поемат от касата, плащате си ги сами.
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които ослепявайт ги попитайте какъв алкохол пият и каква храна консумират. Един познат беше на косъм да ослепее от една чаша менте ракия. Само бързото откарване до болницата го спаси. Докторите не му даваха много голям шанс но все пак направиха всичко по силите си и му спасиха зрението. Затова внимавайте какви ментета пиете от тях зависи здравето ви и най важното очите ви.

8 стъпки за по-малко стрес всеки ден
8 стъпки за по-малко стрес всеки ден

8 стъпки за по-малко стрес всеки ден

7 храни, богати на витамин Е
7 храни, богати на витамин Е

7 храни, богати на витамин Е