Куркума - кои са полезните й свойства?

Има приложение в дерматологията
Обновена: 13 окт 2017 20:09 | 13 окт 2017 19:10, Eкип на Puls.bg
5
Куркума - кои са полезните й свойства?
Reuters

Куркуминът, активната съставка, която придава характерния жълт цвят на куркумата, буди огромен интерес в дерматологичната практика. Клиничните проучвания показват, че той притежава изявено противовъзпалително и антиоксидантно действие. Активността му е толкова висока, че може да потисне развитието не само на бактериите, вирусите и гъбичките, атакуващи кожата, но и на някои туморни клетки.

Благодарение на широкия спектър на дермопротективното действие на куркумина повишаването приема на куркума се препоръчва като допълваща лечението мярка при редица хронични кожни заболявания.
 
Милиони хора по света може да се възползват от позитивните ефекти от повишения прием на куркума. Клиничните проучвания показват, че билката може да бъде от полза при лечението на най-често срещаните заболявания на кожата.
 
Меланома
Куркумата може да подобри шансовете за овладяване на най-разпространения тип рак на кожата като инхибира растежа на увредените меланоцити, от които започва формирането на туморните образувания. Куркуминът неутрализира опасните клетъчни компоненти, които отключват болестния процес.
 
Псориазис
Хроничните проблеми с кожата при псориазис са провокирани от погрешното атакуване на кожните клетки от страна на имунната система. Като автоимунно заболяване, лечението на псориазис изиква модулиране дейността на имунните компоненти. Именно в тази насока действа куркуминът – той инхибира процесите, отключващи автоимунната реакция срещу здравите кожни клетки.
 
Склеродермия
Още едно автоимунно заболяване, рефлектиращо върху състоянието на кожата. При склеродермия се уврежда съединителната тъкан в различни зони на тялото. Кожата е основен потърпевш с оглед на преобладаващата съединителна тъкан в структурата ѝ. Появяват се фиброзни участъци по кожата със скупчване на голямо количество епидермални клетки. Куркуминът забавя деленето на тези клетки и инхибира фиброзирането на кожата.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-ценното в подправката КУРкума са първите три букви от името и.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
епа не влизай ве кой те кара
3
2
 
4
 
! Отговори
11 преди 6 години
Абе както е почнало - ред куркума, ред джинджифил, роднина, милиционер, през ден ленено семе и някви зодии, идиотска работа.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харесва ми вкусът и, не знаех че е полезна.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знам, че е полезна, но не ми харесва вкусът й.