Подагра - има ли връзка с високата пикочна киселина?

Повишеният синтез често се дължи на генни мутации
13 окт 2017 22:07, Eкип на Puls.bg
2
 Подагра - има ли връзка с високата пикочна киселина?
Reuters

Пикочната киселина става известна за пациента, едва когато се завиши и започне да създава проблеми. Свързва се главно със заболяването подагра. Нерядко състоянието висока пикочна киселина и подагра се отъждествяват. Подаграта пък от своя страна е добила общественост с острата болка в палеца на крака и неправилната диета. Дали всичко това е достатъчно точно и не живеем ли всички с някои заблуди по темата? Какво друго е нужно да се знае?

Пикочната киселина е краен продукт на разграждане на азотсъдържащите вещества в тялото (пурините). Тя е естествена съставка в кръвта на човека и количеството и се балансира между нормалното производство и достатъчното елиминиране (екскреция). Възникват обаче състояния, които водят до завишаване на нейното количество поради проблем на някой пункт от нейния метаболизъм.
 
Хиперурикемията означава завишено количество пикочна киселина в кръвта. Прието е тази граница да бъде около 400 mkmol/l, защото над нея се смущава нейното разтваряне и започват проблемите. Състоянието може да се дължи на моментен проблем в нейния метаболизъм или на хроничното заболяване подагра. Подаграта е вид метаболистна болест с натрупване на уратни кристали, засягаща костно-ставния апарат, кожата и вътрешните органи.
 
Кои са основните механизми, по които се увличава пикочната киселина в тялото?
 
Повишеният синтез често се дължи на генни мутации, които се унаследяват и не подлежат на корекция. Обикновена хиперурикемия, без подлежащо хронично заболявания, може да се наблюдава при всеки екстремен разпад на клетки (например при раково заболяване, онколечение). Завишение в нейните нива се наблюдава и след прекален прием на червено месо, солени риби, карантии, салами, алкохол и други.
 
Втората основна причина, водеща до високи нива на пикочната киселина, е проблем в нейния метаболизъм. Това отново са главно генетични дефекти на някои ензими. Резултатът е трайно и неовладяемо завишаване на пикочната киселина до състояние на подагра, а не временна хиперурикемия. Често изискват медикаментозно лечение и правилна диета.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има връзка. Трябва да се пият лекарства за пикочната киселина и да се спре веднага месото. Да се избягва прясното мляко. Да се яде рядко сладко , захар, шоколад и ще сте ОК.Като свършите лекарството пийте нещи за черния дроб.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не! Прекомерно количество месо висок холестерол. Трябва се яде пектин.