Подагра - има ли връзка с високата пикочна киселина?

Повишеният синтез често се дължи на генни мутации
13 окт 2017 22:07, Eкип на Puls.bg
2
 Подагра - има ли връзка с високата пикочна киселина?
Reuters

Пикочната киселина става известна за пациента, едва когато се завиши и започне да създава проблеми. Свързва се главно със заболяването подагра. Нерядко състоянието висока пикочна киселина и подагра се отъждествяват. Подаграта пък от своя страна е добила общественост с острата болка в палеца на крака и неправилната диета. Дали всичко това е достатъчно точно и не живеем ли всички с някои заблуди по темата? Какво друго е нужно да се знае?

Пикочната киселина е краен продукт на разграждане на азотсъдържащите вещества в тялото (пурините). Тя е естествена съставка в кръвта на човека и количеството и се балансира между нормалното производство и достатъчното елиминиране (екскреция). Възникват обаче състояния, които водят до завишаване на нейното количество поради проблем на някой пункт от нейния метаболизъм.
 
Хиперурикемията означава завишено количество пикочна киселина в кръвта. Прието е тази граница да бъде около 400 mkmol/l, защото над нея се смущава нейното разтваряне и започват проблемите. Състоянието може да се дължи на моментен проблем в нейния метаболизъм или на хроничното заболяване подагра. Подаграта е вид метаболистна болест с натрупване на уратни кристали, засягаща костно-ставния апарат, кожата и вътрешните органи.
 
Кои са основните механизми, по които се увличава пикочната киселина в тялото?
 
Повишеният синтез често се дължи на генни мутации, които се унаследяват и не подлежат на корекция. Обикновена хиперурикемия, без подлежащо хронично заболявания, може да се наблюдава при всеки екстремен разпад на клетки (например при раково заболяване, онколечение). Завишение в нейните нива се наблюдава и след прекален прием на червено месо, солени риби, карантии, салами, алкохол и други.
 
Втората основна причина, водеща до високи нива на пикочната киселина, е проблем в нейния метаболизъм. Това отново са главно генетични дефекти на някои ензими. Резултатът е трайно и неовладяемо завишаване на пикочната киселина до състояние на подагра, а не временна хиперурикемия. Често изискват медикаментозно лечение и правилна диета.
 
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има връзка. Трябва да се пият лекарства за пикочната киселина и да се спре веднага месото. Да се избягва прясното мляко. Да се яде рядко сладко , захар, шоколад и ще сте ОК.

Като свършите лекарството пийте нещи за черния дроб.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не! Прекомерно количество месо висок холестерол. Трябва се яде пектин.

Спонсорирани публикации


Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)

Симптоми на дехидратация, които игнорираме
Симптоми на дехидратация, които игнорираме

Симптоми на дехидратация, които игнорираме