Подут корем при менопауза: Как да се справим?

Виновни са естрогените
15 окт 2017 12:45, Eкип на Puls.bg
7
Подут корем при менопауза: Как да се справим?

Менопаузата не е събитие. Тя е период, през който обикновено организмът дава признаци, че способността му да дава нов живот е към края си. Казват, че за това са виновни мъжете. Да, те винаги са виновни. Включително и за еволюционния подход на природата да сметне, че след 52-годишна възраст на жената не ѝ е необходима менструация, тъй като така и така не е атрактивна за мъжката популация. 

Менструацията, въпреки че е период, също не се появява като гръм от ясно небе – поне в повечето случаи. Медицината отбелязва, че 4 години преди началото на менопаузата вече е започнала съществена промяна на хормоналния фон. Според по-задълбочени изследвания понижаването на нивата на женските полови хормони започва дори по-рано, десет години преди да настъпи самата менопауза.
 
Защо толкова често споменаваме менопаузата – на жените днес едва ли ни притеснява точно липсата на възможност за зачеване на 52?! В нарицателно се е превърнало „Тя е в менопауза!“, сиреч остави я, непоносима е, раздразнителна е, емоционалното ѝ състояние е нестабилно...
 
Да, уви, емоционалната разстроеност няма как да не е факт, когато целият ти организъм се пренастройва към друг етап от биологичния си цикъл и хармонията между хормоните в него е нарушена. Избива те пот без видима причина, заливат те топли вълни, когато им скимне, подуваш се, постоянно изпитваш някакъв чисто физически дискомфорт, идващ от тялото ти, безпричинно наддаваш на тегло...
 
При перименопаузата – продължителният предходен на менопаузата период – нивата на женските полови хормони в женския организъм са колебливи. Знаем, че обичайно с напредване на възрастта естрогените падат, но през този период те все още постоянно менят стойностите си. Когато се случи естрогенните нива да са по-високи, това може да причини задържане на течности и съответно подуване на корема, което само по себе си е неприятно усещане, създаващо условия да изглеждаме малко разпилени, уморени, флегматични или капризни.
 
Естрогените не са единствените виновници за това състояние. То е обвързано и с промените, които настъпват в храносмилателната система в тази възраст, като промени в апетита, метаболизма на хранителни вещества – уви, забавя се, появяващите се здравословни проблеми, идващи от, грубо казано, от годините експлоатация на организма, поглъщането на въздух, стрес... Тоест ако до перименопаузата не сме се научили да поддържаме здравословни навици на хранене, сън, стил на живот, в менопаузата тялото ни няма да успява да ги компенсира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подут корем как да се справя на 50 години съм
3
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младото тяло си е младо тяло.Ай сиктир бабун такъв
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е малко манипулативна, спрямо мъжете!!!Не е вярно, че след 52 не са атрактивни дамите! Има дами, които те карат много да се замислиш върху понятието "баба".Има дами, които се отпускат с мъжете точно през менопаузата, защото вече няма оня проблем, с постоянното чакане да не би....Има и дами, които още на 48-48 са в менопауза.Има дами, сексуално активни, и на 65...Всичко зависи от самите тях, и от това,как искт до изглеждат в мъжките очи.А която го воже-може го и на 65, че и повече!!!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената на снимката е с много тесен панталон който й спира кръвообращението. Това едва ли й се отразява добре на здравето