"Забранени" храни при хипофункция на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизмът може да бъде труден за контролиране
Обновена: 15 окт 2017 18:07 | 15 окт 2017 18:07, Михаела Лазарова
1
"Забранени" храни при хипофункция на щитовидната жлеза
Снимка: unsplash

Хипотиреоидизмът може да бъде труден за контролиране. За хората, страдащи от забавена функция на щитовидната жлеза, е много важно да спазват хранителен режим и да спортуват активно. Що се отнася до храната, трябва да знаят, че някои хранителни вещества оказват силно влияние не само върху функцията на щитовидната жлеза, но и върху целия организъм.

Тъй като ще ви бъде трудно да изключите напълно от менюто си долуизброените храни, опитайте се да ги консумирате колкото се може по-рядко и в малки количества. Споделяме 7 храни, "забранени“ при хипофункция на щитовидната жлеза.

Соя

Хормонът естроген може да повлияе на способността на тялото да използва хормона на щитовидната жлеза, казват специалисти. Соята съдържа растителен фитоестроген и някои учени смятат, че твърде много соя може да увеличи риска от хипотиреоидизъм. Хората с това състояние е добре да намалят приема на соеви продукти.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи и зеле, могат да повлияят на производството на тиреоиден хормон, особено при хора, които имат йоден дефицит. Консумацията им може да блокира способността на щитовидната жлеза да абсорбира йод, което е от съществено значение за нормалната функция на този орган.

Хората с хипотиреоидизъм е добре да ограничат и консумацията на брюкселско зеле, карфиол, зеле, ряпа и боб. Термичната обработка на зеленчуците все пак може да намали ефекта им върху щитовидната жлеза.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
ee , нали диетолозите разпраяли че подобни на описаните зеленчуци били детоксикирали. сега па блокират. мале , *** си непостоянна ;*