Кои храни да ядем за по-здрави очи?

Не само морковите са полезни
16 окт 2017 20:02, Eкип на Puls.bg
0
Кои храни да ядем за по-здрави очи?
Reuters

Всички знаем, че морковите са полезни за очите и зрението и това е факт. Оранжевите зеленчуци ни осигуряват високи дози витамин А – един от най-важните витамини за очи.

Изборът на храни, полезни за очите, които трябва да консумираме ежедненво обаче далеч не се изчерпва само с морковите. Има още няколко достъпни хранителни продукти, които ни набавят високи дози от основните витамини, антиоксиданти и пигменти за очи.
 
Зеленолистни зеленчуци
 
„Да минем на зелено“ е израз, който може да се асоциира не само с безопасното пресичане на светофара. Приложено спрямо типа на консумираните зеленчуци, това мото ще ни помогне да си доставяме редовно най-важните каротеноиди, означавани като пигменти за очи. Зелените листни зеленчуци (спанак, маруля, цвекло, лапад) са богати на лутеин и зеаксантин – естествените пигменти в макулата, които подпомагат централното зрение. Тези вещества не се произвеждат в организма и трябва д апостъпват в него редовно и в оптимални количества. Колкото по-естествени са източниците им, толкова по-добре.
 
Черен дроб
 
Това е един от най-пълноценните източници на витамин А, осигуряващ по-големи дози от него дори от морковите. Нуждите от този витамин са по-големи при жените и особено в периода на бременността, когато рискът от хиповитаминоза А и съответно от проблеми с очите и зрението е най-голям.
 
Ядки
 
Суровите бадеми и лешници имат високо съдържание на витамин Е – друг от най-важните витамини за очи. Само 2 шепи ядки на ден може осигурят изискуемия минимум от витамин Е, нужен за защита на очите от опасните свободни радикали.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари