Чакаме грипа през януари, може да са 2 или 3 вируса

Риновирусите преобладават в момента, каза д-р Кунчев
17 окт 2017 09:38, Анисия Иванова
9
Чакаме грипа през януари, може да са 2 или 3 вируса
Архив: Булфото

Вирусът "Мичиган" се очертава като класически протичащ и не се очакват изненади. Това каза главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев, който сподели още, че грипът ще ни атакува в края на януари и човек трябва да бъде внимателен с него.

Трудно е да се каже колко ще бъде интензивна епидемията. По думите му не са много хората, които имат изградени антитела срещу "Мичиган" и това му дава възможност да зарази повече хора, ако не са имунизирани, но няма как да повлияе на обществения имунитет. Освен него може да ни атакува и "Хонконг", който е познат от миналата година.

Според д-р Кунчев в момента преобладават риновирусите, които са много разнообразни с няколко десетки щамове. Няма данни засега за засечени грипове в Европа и не може да се каже, че картината на Стария континент ще бъде същата като в Австралия по отношение на Мичиган". Обикновеният пациент не може да разпознае кой вирус го атакува, обясни той.

"Над 90% случаи като усложнения са тежко протичаща пневмония. Основно засяга хората над 60,65 години. Наблюденията при децата най-често са бронхити и пневмонии, а най-тежка фаза под 0.1% се засяга централната нервна система. Възможно е да имаме паралелна циркулация на 2 или 3 вируса. Обикновеният пациент не може да разпознае симптомите. "Хонконг“ се отличава с рязко начало, висока температура и болки в мускулите. При него най-силно изразено е общо чувство на отпаднало, нужда от почивка на легло поне 2,3 дни. Не засяга определена група хора. Най-засегнати са децата и хората над 60-65 год“, каза пред БНТ д-р Кунчев.

Експертът отрече схващането, че повишеният пример на витамин С намалява риска от вирус, а като цяло ваксините дават най-голяма гаранция. Той наблегна още, че изключително важно е избягването на видимо болни хора, защото при грипа хващането може да стане много лесно само от кашлица и кихане.

Според д-р Кунчев няма крайна граница за имунизация, но най-подходящи месеци са октомври и ноември. "Една ваксина предпазва не повече от година, година и половина", каза още той.
 


9
Още от
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
*** преди 7 месеца
До Анонимен
А да кажете срещу кой точно вирус да се имунизираме,
е те не са един два .Де да можеше за всичките .И това нямаше да реши проблема нали ги създават всеки ден нови и нови,че то всеки ден ли ще се имунизираме а????
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
TE VIJ TI KOI PUSCHTAL VIRUSITE I XAPCHETATA PROIZVEDENI KO DA PRAISCH
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
...2-3 вируса)))
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами то винаги е повече от един вирус -едните повръщат другите са с температура и ги боли гърлото не знам що сте толкова изненадани .На лекарите обаче не им плащат вредни за вируси докато ние всички се страхуваме
5
0
 
3
 
! Отговори
Суека преди 7 месеца
Знаят предварително вирусите понеже шефовете им от ФАРМАЦИЯТА толкова са нагли ко*елета ,че вече даже си казват кои вируси са пуснали чрез ХЕМТРЕЙЛС-а и други подобни зловещи начини над населението !!! Тровят ви ... измислят нови вируси да ви натръшкат по гробищата ама видиш ли ФАРМАЦИЯТА и ЛЕКАРИТЕ им пукало за живота ви !? АХхахахаха няма такава ШЕГА друга през 2017 друга !!! Не бъдете наивни хора вие не струвате НИЩО в очите на КОРПОРАЦИИТЕ !!! Вие сте заменими роби !!!
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имунизацията е въпрос на личен избор.... В развитите държави това е практика... но тук все още народа се лекува по бабешки и за това се стига до усложнения и дори смъртни случаи... После лекарите били виновни.....Прост народ..
3
4
 
7
 
! Отговори
фармамафия преди 7 месеца
Д-р Кунчев знае най-добре кога ще го пускат и какъв щам ще бъде. Нали д-р Кунчев? А вие сложихте ли си на семейството ваксинка?
2
2
 
1
 
! Отговори
,.,.,. преди 7 месеца
neotmenno
1
5
 
14
 
! Отговори
Ей, преди 7 месеца
няма година, като дойде есента, и да не се появи някой инфекционист, който след като е взел едни пари от фармацевтите, да не започне да обяснява какъв грип ни дебне, и как трябва да се имунизираме!

Какво не бива да правите на празен стомах?
Какво не бива да правите на празен стомах?

Какво не бива да правите на празен стомах?

Как да балансираме тялото си след 35
Как да балансираме тялото си след 35

Как да балансираме тялото си след 35