Правителството: Лошото здраве на българина – заплаха за сигурността!

Кабинетът иска повече НАТО в страните от Черноморския басейн
Обновена: 17 окт 2017 16:50 | 17 окт 2017 16:20,
55
Правителството: Лошото здраве на българина – заплаха за сигурността!
Снимка: архив Reuters

Здравето на българина и състоянието на здравната система в България са една от големите заплахи за националната сигурност на страната.

В проект за актуализирана стратегия за националната ни сигурност е записано, че в момента страната ни е изправена пред съществени рискове за сигурността заради високо ниво на преждевременна смъртност, високо ниво на майчина и детска смъртност както и високо ниво на степен на увреждане и трайна неработоспособност.

Рискове за сигурността крие и ниската продължителност на живота в години, както и в години на добро здраве.

Актуализирането на стратегията е било наредено от премиера Бойко Борисов през юли и вече е готов вариант за приемане от Министерския съвет, пише "24 часа". Заплахите за националната сигурност станаха повод за политически скандали преди месец, когато в доклад за сигурността през 2016 година Русия бе посочена като основен риск за страната ни.

Още по темата

В сегашната актуализирана стратегия е записано още че сред рисковете за сигурността на страната е периодичната липса на медикаменти, а също и изтичането на медицински кадри към държави с по-високо заплащане.

Документът посочва като един от големите рискове за националната сигурност продължаващата здравна реформа, която, според документа, е предпоставка за злоупотреби с вратички в законите.

"Неефективната организация на системата е причина за генериране на закононарушения в тази сфера. Проблем по линията продължава да е "източването" на Националната здравно-осигурителна каса чрез злоупотреба с клинични пътеки", е друга констатация в проекта за актуализирана стратегия за националната сигурност на страната.

Според документа в продължение на години се наблюдава влошаване на здравния статус на населението. Заплаха е и демографската криза.

Актуализираната стратегия предвижда действия и срещу военни и геополитически рискове.

Според документа България трябва да настоява за засилено присъствие на НАТО в страните от Черноморския басейн. Мотивът е, че регионът става сцена на противопоставяне. Правителственият документ посочва незаконното анексиране на Крим, но без да назовава Русия като извършител.

Засега няма пряка заплаха за териториалната цялост на България и страната не е застрашена от конвенционална война. В същото време нараствал броят на хибридните атаки, като те вече често се осъществявали и от частни фирми, се казва още в стратегията.

Сред рисковете за сигурността са изброени още и мигрантският поток, който не спира, опасността от терористи на наша територия, възможната контрабанда на оръжие.

Включено е и предупреждение, че Западните Балкани все още са потенциална зона на конфликти.

В редица държави българските етнически общности са подложени на асимилация, като има риск този процес да се прояви и в държави, където досега са се спазвали правата им, предупреждава правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Народно събрание 3 преди 6 години
Бил съм в Съдебна медицина, сърцето ми се скъса като видях мизерията там.Мизерия в Александровска, Мизерия във всяка една държавна болница. Като видях условията в Пирогов - плаках за хората които работят там. Не са условия на болница в 21 век. Плакал съм в Онкологията, когато видях как работят лекарите там.Г-да депутати, Вие имате ли сърца и души, 10 000 страници Наредби и Закони.Оковахте медицината във вериги.А лекарите и пациентите направихте ваши заложници. Едните бягат, другите умират.
48
1
 
5
 
! Отговори
Народно Събрание 2 преди 6 години
Вие в продължение на 30 год. съсипахте Здравеопазването в БГ.Не може Пирогов да отказва прием на пациенти, защото е надвишил лимита.Вие създадохте чудовищна с-*** пациенти да умират по пътя към болницата.Вие създадохте Наредбата лекар да не помага на пострадал на 10 м. от болни.ца.Вие съкратихте персонал в Педиатрията до Военна и момента има 10 лекаря със смешно заплащане и Александровска.Вие съдадохте чудовищата с частните болници, които никнат като гъби и изгонихте специалисти в чужбина ..
47
0
 
5
 
! Отговори
Народното събрание преди 6 години
-Държв. болници да не са ООД и ЕОДПремахнете лимитите за направления-Върнете спешна помощ в болниците-Вместо 4 милиарда за самолети, купете линейки-Увеличете заплатите в Спешна помощ-Осигурете гарантирана специализация на младите кадри-Дянков да върне 1.2 милиарда от НЗОК-Изграждане на Национална Многопрофилна Педиатрия. -НЗОК да не финансира частна дейност.-Лекар държавно да не работи частно, нито роднините му да управляват болници и клиники -Одит на Лекари с частен бизнес, кога,как
46
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Има 2 турски партии, напълнихте държавата с *** от целия свят, подменяте етническия състав на населението.Роми, турци и араби - повече от българите.Хората-болни и бедни.Гарантирано от ГЕРБ и другите продажни политици от всички партии.Всичко това е заплаха за националната сигурност.
45
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Искате западна демокрация и ЕС, нали?Яжте западните буклуци-трето качество и се разболявайте.Да сте мислили като скачахте като маймуни на митингите преди години, това е положението.Последни по запкати, пенсии и стандарт на живот не само в ЕС, даже в Африка са по-добре от нас.
44
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Скоро няма да имам кой да работи за алчните БГ-работодатели и политици, хората се махат от тая територия.
43
0
 
10
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
Ето Здравната каса не иска да да плаща за протези умираш без зъби бавно ,нова стратегия за ликвидиране на Българина -отива си Българина заради мръсните далавери.
42
0
 
14
 
! Отговори
сетили се преди 6 години
Даа,открихте топлото.....Кажете го на бизнеса,който плаче,че дава високи незаслужени заплати.А там,където са работещите бедни,с минимално заплащане няма пари за здравни услуги,ядеш ефтини ***,поболяваш се и ставаш неспособен да угодиш на работодателя,който не харесва как работиш.И ставаш аут.тоест не произвеждаш брутен продукт,няма пари за разходи,за бюджетни заплати,и ето ти заплахата...нема пари,действайте!!!
41
1
 
9
 
! Отговори
KOGA преди 6 години
България има 4 опорни точки за изграждане на Демокрация - 1. Здравеопазване .2.Ромите.3.Корупция.4. Доходи от ТРУД .
40
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нато да се изтегли от балканите и черно море не желая воиски и учения на менрусия не ми е враг и няма нужда да се бутаме в шамарите искам да живея в мири дружба сьс сьседите и стига с този крим това е вьтрешен проблем и не касаебьлгария
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сбъркали сте словореда, уважаеми днес бе ге; трябва да е:Народа: лошото правителство-заплаха за националното здраве!
38
1
 
13
 
! Отговори
??? преди 6 години
Да мине председателството на страната ни,пък ще видим. Не желаем повече управлението на настоящите управляващи,които са готови да погребат България. Не желаем и БСП.Един дол дренки са! От БСП в съдружие с ДПСзапочна всичко! На всички тях,пълна конфискация на заграбеното и разстрел,като при китайците,за да секне веднъж завинаги тази мародерщина.
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА "ДИВАТА ПРИРОДА" хората и плащат водата и тока.Загубите са включени в цената.
36
3
 
19
 
! Отговори
??? преди 6 години
Кой съсипа здравето на българите?Защо се правят на паднали от небето?Това да няма държавни безплатни болници,никъде го няма.Частните клиники и болници са за богатите,ограбили народа.Държавните такива са за нещастния ограбен народ.Безработица,безпаричие,работещи бедни и какво- болен народ!Безработен,безпаричен,болен,неможещ да прави здравни осигуровки! Какво следва - да мре!Така го измисли "умната" тиква на Бойко Бойкота Бойкотов. Този "умник" за десет години досасипа всичко.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента управляващите се самоубиват бавно защото първо че нищо не правят и второ след 20-30г. тук ще останат само пенсионери и роми ако продължава да се управлява така.Много от добавките в храните са забранени за влагане в храните и лекарствата но тук всичко е разрешено.Тези които не пушат и пият умират от болести до известна степен причинени от храната.Джихадистите нас ли ще нападат-последната дупка на кавала.Имиграция е майка му да се махне човек и повече да не стъпи тук.Срам срам,срам.
34
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не можах да "вдяна" каква е връзката между "лошото здраве на българина" и "повече НАТО", дето го иска кабинетът. Дали повечето НАТО ще ни подобри здравето?P.S. Сега видях кой е "работил" по публикацията. Изясних си всичко... :)
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Проблем по линията продължава да е "източването" на Националната здравно-осигурителна каса чрез злоупотреба с клинични пътеки"Вместо да контролират тази ЕДИНСТВЕНА здравна каса, те се решили да я ликвидират, за да стане още по-безконтролно КРАДЕНЕТО!Лицемери, безсрамно алчни и елементарни!Но Бог вижда! Забавя, но не забравя!
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33 Те не били неграмотни роми, а екзотична природна забележителност, нещо като застаршена фауна.Знаешq че се наливат сумати пари и е много модерно да се опазва дивата природа.))
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кабинетът иска повече НАТО в страните от Черноморския басейн"---Повече НАТО? На какъв език е това? Звучи ми като: " Идин гаща плява да го идеш нащу магари".
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А промяната на етнически състав на държавата не е ли заплаха за националната сигурност?! Как ще съществува държава, в която преобладаващото население са неграмотни, крадливи и без трудови навици роми?! Или не е политкоректно да се повдига този въпрос?