Правителството: Лошото здраве на българина – заплаха за сигурността!

Кабинетът иска повече НАТО в страните от Черноморския басейн
Обновена: 17 окт 2017 16:50 | 17 окт 2017 16:20,
55
Правителството: Лошото здраве на българина – заплаха за сигурността!
Снимка: архив Reuters

Здравето на българина и състоянието на здравната система в България са една от големите заплахи за националната сигурност на страната.

В проект за актуализирана стратегия за националната ни сигурност е записано, че в момента страната ни е изправена пред съществени рискове за сигурността заради високо ниво на преждевременна смъртност, високо ниво на майчина и детска смъртност както и високо ниво на степен на увреждане и трайна неработоспособност.

Рискове за сигурността крие и ниската продължителност на живота в години, както и в години на добро здраве.

Актуализирането на стратегията е било наредено от премиера Бойко Борисов през юли и вече е готов вариант за приемане от Министерския съвет, пише "24 часа". Заплахите за националната сигурност станаха повод за политически скандали преди месец, когато в доклад за сигурността през 2016 година Русия бе посочена като основен риск за страната ни.

Още по темата

В сегашната актуализирана стратегия е записано още че сред рисковете за сигурността на страната е периодичната липса на медикаменти, а също и изтичането на медицински кадри към държави с по-високо заплащане.

Документът посочва като един от големите рискове за националната сигурност продължаващата здравна реформа, която, според документа, е предпоставка за злоупотреби с вратички в законите.

"Неефективната организация на системата е причина за генериране на закононарушения в тази сфера. Проблем по линията продължава да е "източването" на Националната здравно-осигурителна каса чрез злоупотреба с клинични пътеки", е друга констатация в проекта за актуализирана стратегия за националната сигурност на страната.

Според документа в продължение на години се наблюдава влошаване на здравния статус на населението. Заплаха е и демографската криза.

Актуализираната стратегия предвижда действия и срещу военни и геополитически рискове.

Според документа България трябва да настоява за засилено присъствие на НАТО в страните от Черноморския басейн. Мотивът е, че регионът става сцена на противопоставяне. Правителственият документ посочва незаконното анексиране на Крим, но без да назовава Русия като извършител.

Засега няма пряка заплаха за териториалната цялост на България и страната не е застрашена от конвенционална война. В същото време нараствал броят на хибридните атаки, като те вече често се осъществявали и от частни фирми, се казва още в стратегията.

Сред рисковете за сигурността са изброени още и мигрантският поток, който не спира, опасността от терористи на наша територия, възможната контрабанда на оръжие.

Включено е и предупреждение, че Западните Балкани все още са потенциална зона на конфликти.

В редица държави българските етнически общности са подложени на асимилация, като има риск този процес да се прояви и в държави, където досега са се спазвали правата им, предупреждава правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сещам се за приказката за царят, който убил старците, защото били в тежест и как единственият старец, скрит от своя син, решил проблема с липсата на жито.Ама то не става когато имаме управник, който рита само мачлета и вдига щанги, треба и да се чете и да се мисли ПРЕДИ ДА СТАНЕ БЕЛЯТА, после-пътища много.Българи, ние сме оцелели при не един тирани, борисов и партията му, не е този, който ще ни затрие.Лека вечер, гордея се, че съм част от този народ.
28
1
 
26
 
! Отговори
До 25 Анонимен преди 6 години
Българинът работи профилактично по 12 часа на ден за 400 лв месечно. Защо като отидат да живеят в други държави здравето им се подобрява не е ясно ?!
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
едно време викаха"сетила се Мара да се побара"...че и ние ...
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е да се папат филии с мас. А цар Боко нека си пердаши сиджуците. Калпавия материал да мре.
25
2
 
19
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Държавите все повече развиват профилактиката и алтернативната медицина. По едно време производителите на лекарства бяха почти забранили да се споменава за лекарствени растения, но това вече се преодолява от ядосаните и натровени от медикаменти хора. Ние имаме ли квалифицирани фитотерапевти? Аз не знам такъв кабинет около моето местоживеене. Изнасяме си и богатствата от мед, билки, гъби, защо няма квота, която задължително да се реализира тук? Възрастните хора ядат джънк, маргарин и десертчетчета
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как така, здравето на българите било заплаха за сигурността на страната ни? Нали само преди месец най-авторитетно ни заявиха,че най-голямата заплаха за страната ни е Русия.
23
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото здраве се дължи предимно на пренебрегване на профилактиката, което пък от своя страна се дължи на пpocтотия.
22
1
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Сетила се Мара...да се побара!Да нсЪ притИснява прИмиера....здравепогазването е яко...Оцеляват само най-жилавите - роми!
21
2
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Трябва ни доктор Оз. И министерство, което да мисли отвъд цифрите. В Индия, например, тъй като населението е бедно и нищо не може да промени това, министерството им е развило хомеопатията. Ако в една болница има пет етажа, четири са с хомеопатия, а лекарства за богатите. И все пак постигат ефект, а лекарите им идват тук да учат нашите. За *** говорим, дори те мислят. България може да развива фитотерапията, най-старата терапевтична школа. Не знам да има земя по-богата на билки и лечебни храни
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кабинета искал повече НАТО в черноморския басейн.А не иска ли кабинета да станем 51-ия щат на Америка,за да е по-сигурен?
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един етнос обаче се лекува с нашите осигуровки, които и безработните плащат в каца без дъно.Освен това лекарствата са толкова некачествени, колкото храните на нашия пазар. Може би само животоспасяващите не са менте.
18
3
 
26
 
! Отговори
/./ преди 6 години
Нали тиквун каза че няма да лекува тези без осигуровки? Хората нямат работа, следователно нямат осигуровки, следователно няма да ги лекуват, следователно ще мрем и после заплаха сме били. Точно заради тиквун нямаме работа, вече 10 години е на власт и нищо не се е подобрило в тази страна. Работа няма или ако има е за 400 лева. 2004 година работих като барман и получавах 400 лева. за 13 години месечните възнаграждения са се покачили с 60 лева. А за цените колко % се покачиха, няма да говорим......
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като направят потребителската такса 6.50 съвсем здрави ще станем,ще се лекуваме по интернет и по старите бабини рецепти,а после защо смъртността растяла!
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
открили топлата вода - че здравето е вързано с националната сигурност го е знаел още Хан Аспарух
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а източването на здравната каса да не би да зависи от мен. Само със стратегии няма да стане
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спете спокойно деца...Блейте още...Най-бързо изчезващата нация в света!Рупайте демократичните ценности...
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после някой във властта да го каже едно към едно - че здравето на хората е разклатено и че това е опасно за цялата страна. евалла
12
0
 
22
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
И аз се опулих от подобна глупост.Дали този,който го е написал е бил в добро здраве или във временна неадекватност следствие на неподходящи илачи или други "здравословни"стимуланти,един господ знае и автора също.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излиза, че здравето на българина е заплаха за националната сигурност - колкото по- болни, толкова повече сигурност.... Дяеолът е в детайлите , нали? Авторе....
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Борисов излиза, че българина е опасен сам за себе си?