Правителството: Лошото здраве на българина – заплаха за сигурността!

Кабинетът иска повече НАТО в страните от Черноморския басейн
Обновена: 17 окт 2017 16:50 | 17 окт 2017 16:20,
55
Правителството: Лошото здраве на българина – заплаха за сигурността!
Снимка: архив Reuters

Здравето на българина и състоянието на здравната система в България са една от големите заплахи за националната сигурност на страната.

В проект за актуализирана стратегия за националната ни сигурност е записано, че в момента страната ни е изправена пред съществени рискове за сигурността заради високо ниво на преждевременна смъртност, високо ниво на майчина и детска смъртност както и високо ниво на степен на увреждане и трайна неработоспособност.

Рискове за сигурността крие и ниската продължителност на живота в години, както и в години на добро здраве.

Актуализирането на стратегията е било наредено от премиера Бойко Борисов през юли и вече е готов вариант за приемане от Министерския съвет, пише "24 часа". Заплахите за националната сигурност станаха повод за политически скандали преди месец, когато в доклад за сигурността през 2016 година Русия бе посочена като основен риск за страната ни.

Още по темата

В сегашната актуализирана стратегия е записано още че сред рисковете за сигурността на страната е периодичната липса на медикаменти, а също и изтичането на медицински кадри към държави с по-високо заплащане.

Документът посочва като един от големите рискове за националната сигурност продължаващата здравна реформа, която, според документа, е предпоставка за злоупотреби с вратички в законите.

"Неефективната организация на системата е причина за генериране на закононарушения в тази сфера. Проблем по линията продължава да е "източването" на Националната здравно-осигурителна каса чрез злоупотреба с клинични пътеки", е друга констатация в проекта за актуализирана стратегия за националната сигурност на страната.

Според документа в продължение на години се наблюдава влошаване на здравния статус на населението. Заплаха е и демографската криза.

Актуализираната стратегия предвижда действия и срещу военни и геополитически рискове.

Според документа България трябва да настоява за засилено присъствие на НАТО в страните от Черноморския басейн. Мотивът е, че регионът става сцена на противопоставяне. Правителственият документ посочва незаконното анексиране на Крим, но без да назовава Русия като извършител.

Засега няма пряка заплаха за териториалната цялост на България и страната не е застрашена от конвенционална война. В същото време нараствал броят на хибридните атаки, като те вече често се осъществявали и от частни фирми, се казва още в стратегията.

Сред рисковете за сигурността са изброени още и мигрантският поток, който не спира, опасността от терористи на наша територия, възможната контрабанда на оръжие.

Включено е и предупреждение, че Западните Балкани все още са потенциална зона на конфликти.

В редица държави българските етнически общности са подложени на асимилация, като има риск този процес да се прояви и в държави, където досега са се спазвали правата им, предупреждава правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ко още веднъж бърникаш из нета ще ти пратя лични поздрави
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А може да пратиш поздрави надругаря си мислех го за различен *** да се поведе с тоя милчо е на един акъл и двамата
7
0
 
30
 
! Отговори
полудявам ли преди 6 години
'Рискове за сигурността крие и виската продължителност на живота в години, както и в години на доброто здраве.'ББ
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А геноцида на българите не е ли заплаха за ноационалната сигурност? Как се живее с 200 евро заплати и 100 евро пенсии? Това е жив финансов геноцид който се провежда умишлено. За здравеопазването изобщо няма да кажа нищо то е под всякаква критика. От както болците ги направиха търговски дружества народа умира като мухи. Така ли се гради държава така ли се гради икономика? Със унищожени заводи и ткзс-та?
5
0
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
На гол тумбак чифте пищови в момента е нашата ситуация в която се намираме.
4
0
 
28
 
! Отговори
Егати скандала преди 6 години
Рискове за сигурността крие и високата продължителност на живота в години.............Направо си ни казват директно-по бързо умирайте българи!
3
0
 
31
 
! Отговори
НАС преди 6 години
МНОГО РАБО СЕ СЕТИХА ЧЕ НАРОДА УМИРА ЗАЩОТО ВСЕКИ ГО КРАДЕ
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
samo prikazki, a nikoi nishto ne pravi
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То няма държава каква национална сигурност бе.