Само 2% са се ваксинирали срещу грип през 2016 г

В България започва информационна кампания
18 окт 2017 11:51, Анисия Иванова
10
Само 2% са се ваксинирали срещу грип през 2016 г
Архив: Reuters

Само около два процента от българите са се ваксинирали срещу грип миналата година, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на пресконференция.

Според него няколко мита пречат на грипната ваксинация. Единият е, че ваксината може да ни разболее. Това от медицинска гледна точка е абсурдно - ваксината не съдържа жив грипен вирус, а само антигените, които помагат да се изгради имунитет, обясни експертът.

Освен това очакванията към ваксината са неоправдано високи. Тя предпазва от определени щамове, срещу които е направена, и не може да повлияе на респираторните заболявания.

Друг мит е, че има световна конспирация и популяризирането на ваксините е заради интересите на фармаиндустрията. Кунчев обясни, че фармаиндустрията не е заинтересована да се поставят ваксини, тъй като лечението и на най-лекия грип струва повече, отколкото ваксината. Дори да вземате най-евтините лекарства, те няма да струват под 40-50 лева, и то ако няма усложнения, а цената на ваксината е 10 лева, посочи той, цитиран от БТА.

Ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила коментира, че ваксинацията е единственият начин да се защитим срещу грипа. Ваксината е от полза за всички, но е особено важна за бременните жени, хората с хронични заболявания, малките деца, възрастните хора, здравните работници. Възрастните хора са изложени на по-висок риск от тежко протичане на заболяването, сред тях са над 90 процзента от смъртните случаи, свързани с грипа, коментира Сила.

СЗО препоръчва поне 75 процента от възрастните хора да бъдат ваксинирани срещу грип още преди началото на грипния сезон.

Доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България, посочи, че рядко си даваме сметка, че грипът е едно от най-смъртоносните инфекциозни заболявания. Той също посочи, че няма никакъв смисъл в твърдението, че фармаиндустрията или СЗО имат интерес да се популяризират ваксините, защото много по-скъпо е да се лекува заболяване.

От 16 до 20 октомври в редица европейски държави, сред които и България, ще има информационна кампания за повишаване на осведомеността относно грипа. Тя се организира за пета поредна година. Инициатор е Регионалният офис на СЗО за Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
чист ген преди 6 години
няма грип и спин. всичко е измислица
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предпазването или по-скоро по-лекото изкарване на грип става и с поддръжката на тялото в добра форма. Здравословен начин на живот. Никакво пушене, пиене - много малко, плодове, зеленчуци (пресни по възможност), варива, ядки, малко месо (но не мазно, по-добре риба). Никаква захар, бели брашна, мляко (особено прясно). Пиене на много чай - ройбос, зелен, билкови чайове. Спорт, ежедневно поне по малко. Тялото ви или ще се защити само или ако грипа все пак го хванете, ще е по-леко изкарването.
8
0
 
11
 
! Отговори
Грип преди 6 години
Ваксинацията не предпазва от грип. Според мен всеки може да се предпази от грип като не контактува с грипозни хора. Не съм боледувал от грип в последните 15 години, преди това два пъти боледувах след ваксиниране против грип и то много тежко. Грипозните се избягват като не се пътува с обществен транспорт, там стават 90% от заразите. Ако някой колега се разболее, трябва да го убедите да се лекува в къщи, а не да ви заразява всичките. Ако в семейството ви някой се разболее, трябва да се изолирате
7
0
 
10
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 6 години
Аз се лекувам зимата само с гроздомицин и виномизин ,само вътрешно...Към тези лекарства добявам и трушиомицин и най -вече луканкомизин!
6
0
 
3
 
! Отговори
МЕд мафия цака преди 6 години
Срочно да се снимат за да се оцени какви увреждания са им причинени..Купете си кани з а биогеохимично пречистване на вода вкл за супи,кафе,чай и всичко..Мед мафиотите принуждават ВиК да отравя водата с хлор токсични канцерогенни разтвори.Замерени са ЛИКВИДАЦИОННИ Дози течащи от чешмите..До милиони пъти над безвредните.Рак,инсулти,инфаркти ,диабет,левкози, ..Грипо подобни увреждания се правят с остротоксични хлор химични оръжия най лесно.Мият пода с белина и хоп всички деца с грипоподобно
5
1
 
18
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Преди време се ваксинирах задължително и задължително боледувах по няколко пъти през зимата. Откакто спрях ваксинирането не боледувам - изводът е ясен. Да си се ваксинират тези, които го правят ваксините.
4
0
 
11
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Наистина много помага ваксината,ама срещу стари щамове.След Нова година,като почнат да идват новите-стой та гледай,ще подсмърчаш наравно с неваксинираните.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е общото между ваксината против грип и кварталната врачка? Еднакво ефикасни са.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен ме лекува доктор Радева и ми е казала вода да не пия
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пеефски ваксиниран ли е против свински грип? За един преател питам