Над 100 000 българи болни от деменция и Алцхаймер

Учене през целия живот забавя развитието на болестта
19 окт 2017 19:56, Анисия Иванова
14
Над 100 000 българи болни от деменция и Алцхаймер
Архив: Булфото

Повече от 100 хиляди българи страдат от деменция, като половината от тях са с болестта на Алцхаймер. В световен мащаб с такива заболявания са регистрирани 47 милиона души, а ако в близките години не се намери лечение, броят им ще се утрои до средата на века. Данните бяха представени днес на първата в Европа конференция, посветена на проблемите на остаряването и болестта на Алцхаймер, организирана от Асоциация "Алцхаймер"-САЩ и университета в Питсбърг (Пенсилвания, САЩ) с локалната подкрепа на Медицинския университет във Варна.

Деменциите и Алцхаймер са глобална епидемия, посочи д-р Мария Карийо, главен научен директор на американската асоциация. Тя уточни, че има фактори, които могат да забавят развитието на болестта. Сред тях са образованието през целия живот, като от особено значение е ранната възраст до 15-та година. Като фактори за отключването на болестта Карийо посочи още депресивните състояния, пушенето, загубата на слуха.

Усилията на учените са насочени върху разработване на терапии, които да помогнат на хората, които вече са с деменция или Алхаймер, допълни американският учен. По думите й в момента по света, включително в Европа, текат клинични изследвания на около 13 нови медикамента.

В около 80 на сто от случаите на Алцхаймер болестта е кодирана в гените на човека, допълни проф.Лиана Апостолова от университета в Индиана, САЩ. Тя уточни, че учените все още не са напълно наясно кои гени са "виновни" за развитие на заболяването.

В момента в САЩ текат клинични проучвания с биомаркери, които изследват различни протеини в мозъка и кръвта и позволяват да се открие наличието на болестта в организма десетилетия преди да започнат първите й прояви, допълни Апостолова. По думите й възможността за ранно диагностициране обаче не означава, че ще се стигне бързо до лечението на заболяването.

У нас държавата все още не полага никакви грижи за хората с деменция или Алцхаймер, допълни Ирина Илиева, изпълнителен директор на "Алцхаймер-България".

По думите й грижите за пациентите се поемат изцяло от семействата им, които най-често не могат да си позволят да купуват нужните лекарства. Тя посочи още, че е наложително да бъде приет Национален план по този проблем, каквито са и препоръките на Европейския икономически и социален комитет към държавите от ЕС. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко май е с дименция. От последните 10 дни е в тотална дилюзия! Мотор бил и тн......
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е от травми, мързел и изтощаване на организма и скъсяването на теломерите в последствие спиране на делене на клетките. Еволюционно не е имало значение дали носителите на тези гени ще се унаследят, тъй като не доживяват до такава възраст. Сега ако имате генетично предразположение за болестта може да се самоселектирате за изтриване от генофонда като нямате потомство и постепенно да останат само столетниците по заложба на гени.
7
0
 
6
 
! Отговори
искамдасъмвирус преди 6 години
алуминий на прах .живак ът в ваксините.и т н
6
1
 
4
 
! Отговори
men преди 6 години
кем трейлс и американо германско швейцарски препратчета да ни направят живи умрели.
5
0
 
8
 
! Отговори
'Бе то туй да е преди 6 години
'*** кат' гледам какви ги избират да управляват - останалите са тотално изперкали...
4
0
 
16
 
! Отговори
Pipi преди 6 години
Ами спрете да ни тровите от въздуха и с гмо в храните и няма да пишете само глупости
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чувал съм,че пушачите не боледували от Алцхаймер!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, просто електорат.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
План Ран-Ът.