Ходете пеш, полезно е!

Експерт: Ходенето е перфектното физическо упражнение
23 окт 2017 17:15, Красимир Ангелов
10
Ходете пеш, полезно е!
Снимка: Reuters

Редовното ходене без преследване на определена цел се отразява изключително добре на организма и намалява сериозно риска от внезапна смърт, съобщава ЮПИ.

Мнозина смятат, че ходенето може да е от полза единствено ако си постигнал ежедневната си цел да направиш определен брой крачки, например 10 000. Резултатите от изследването на американски учени обаче навеждат на мисълта, че редовното ходене, дори без да се държи сметка за направените крачки, може да намали риска от смърт в сравнение със заседналия начин на живот.

"Ходенето се описва като перфектното физическо упражнение, защото е просто, не изисква специална екипировка или тренировки и може да се извършва на всякаква възраст", заяви д-р Алпа Пател от Американското онкологично дружество, цитиран от БТА.

На възрастните се препоръчва поне 150-минутна умерена или 75-минутна усилена физическа активност седмично.

Изследването обхванало 140 000 души над 65-годишна възраст. 95 на сто от участниците следвали препоръките за редовно ходене, докато за останалите не била характерна нито умерената, нито усилената физическа активност.

Учените констатирали, че ходенето поне на два часа седмично е свързано с по-малък риск от смърт вследствие на всякакви причини в сравнение със заседналия начин на живот. Ходенето между два и половина часа и пет часа седмично намалява риска от смърт с 20 на сто.

Ходенето над 6 часа седмично е свързано с 35 процента по-малък риск от смърт вследствие на респираторни болести. Участниците, за които ходенето е единствената форма на физическа активност, са с 20 на сто по-малък риск от смърт вследствие на сърдечносъдови болести и с 9 на сто по-малък риск от смърт от ракови болести.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Preventive Medicine.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Най-удачно е бавното бягане поне по 1 час на ден"Ей от такива съвети рехабилитатори и ортопеди правят най-добри пари. На колко години си? Стави не ти ли трябват? Знай, че почнат ли да се скапват, връщане назад няма. Еднообразното повтарящо се движение, носещо сътресение върху всички стави /особено на краката/ е мор. Час на ден? Успех.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигането на тежести и боди билдинга не помага съществено на сърдечно-съдовата система. Най-удачно е бавното бягане поне по 1 час на ден. Естествено, който не може да бяга е по-добре да прави упражнения с ходене, отколкото да пуши цигари или да пие алкохол.
7
2
 
5
 
! Отговори
До 4 Бончо: преди 6 години
Такива професори като 1 манипулират останалите за да оправдаят мързела пред самите себе си. Бях активен като млад, а когато навъртях 40-ка реших, че съм стар и се отдадох 3 години на ядене и пиене. Имах нараняване на ръката и в болницата между другото провериха и кръвното - 145/100, а също лоши резултати на ензимите на черния дроб. Започнах с 1-часово бързо ходене през зимата, през юни вече бягах 10 км в бавно темпо, никакъв алкохол и мазна храна. За 1 година свалих 15кг, а кръвното на 110/75.
6
1
 
10
 
! Отговори
Зуйо преди 6 години
я си асфлтирах пътеката до кeнeфа, да мое да одим с колата, они че ме карат да ***'ам пеш. Ай сиктир бе!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
голямо откритие на експерта добре че ни го каза иначе досега не го знаехме това
4
0
 
6
 
! Отговори
бончо преди 6 години
До До "умника" : Дори и да е така както си ги описал, пак е по-добре да почнеш, отколкото да почнеш, макар и късно отколкото да не започнеш.
3
1
 
14
 
! Отговори
До "умника" преди 6 години
Ако нямаш придобита елементарна физическа култура от училище, ако си се скатавал по време на казармата, ако си губил времето си на 20 и 30 години като си мързелувал и си ходил на кръчми с пияниците, пушил си и си поркал, то на 40 и 50 години няма как да почнеш да правиш 10 километрови кросове защото кръвоносните ти съдове са запушени с гадории, сърцето ти е пред инфаркт, а залинялата ти мускулатора няма как да поеме тлъстините ти. Най-вероятно имаш отвратително набръчкано лице с виснала гуша.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въртене на кормилен обръч и упражнения на скоростен лост също са много полезни.
1
7
 
19
 
! Отговори
атлет преди 6 години
Аз пък си мислех, че търчането като щурав или блъскането на железа в запрашената зала са перфектните упражнения, а то...