Броколи и лимец в забавачките – алтернатива на познатото

Децата може да подходят скептично към непознатите за тях храни
24 окт 2017 12:30,
14

"Суперхрани" влизат в новия рецептурник в детските градини. Част от продуктите, които вече ще присъстват в менюто на децата са хляб от лимец, киноа, авокадо, чиа, сушени боровинки, броколи и брюкселско зеле.

Специалистът по хранене и диетика проф. Донка Байкова смята, че този нов рецептурник замества и надгражда друг, който е на доста високо ниво и е научно издържан. В "България сутрин" тя посочи, че той съответства на потребностите на възрастовата група, за която е предназначен.

Още по темата

"Тези храни са алтернатива на всичко, което по традиция консумираме. В моя хладилник няма авокадо", отбеляза гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Проф. Байкова  посочи маслините като алтернатива на авокадото и просо или овесени ядки на мястото на киноата. Тя подчерта, че децата подхождат много внимателно към различните храни.

"Нищо чудно да провяват по-голяма алергична предиспозиция. "Суперхрани" е популярно наименование, което не съответства на научните термини. Имаме БАБХ и други организации, които ще се справят с безопасността", коментира още специалистът по хранене.

"Убедена съм, че това трябва да съществува, за да успокои младите майки - родителите, които много държат децата им да се хранят с най-доброто", завърши проф. Байкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
9
 
! Отговори
За да сме здрави преди 6 години
трябва да се консумира храна, която се отглежда на съответните географски ширини! Това е в гените ни! Всичко останало може да е само добавка, не и основно
9
1
 
1
 
! Отговори
киночия преди 6 години
няма страшно, още малко гмовнос на пестициди и нитрати в рамките на нормите и за относително разумна цена, рекламирани за еко-просо по най-новия хипи писък иновейшън криейшън и тн Фей Шън.най-много да отнесат още един-два шамара малчуганите над брюкселското блюдо до старата тенджера с доматен миш-маш.
8
0
 
2
 
! Отговори
До лекар преди 6 години
Абе прав си, сама погледни го и така - в сравнение с "стандартните" храни, които са пълни *** натъпкани с подобрители, консерванти, оцветители, захар и сол и т.н. и лишени от реална хранителна стойност, тези храни са си направо "супер" :).
7
0
 
13
 
! Отговори
лекар преди 6 години
понятието "суперхрани" е заради продуктовото позициониране и чист маркетингов трик.спрете да баламосвате хората,всяка храна е уникална сама по себе си като състав и вкус
6
0
 
7
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Аха, авокадо, киноа, а отгоре на всичко масло с палмови мазнини. защото европа смята ,че тук в България такива предпочитание. идиотизми на квадрат.
5
0
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
А къде ще заврем традиционната българска кухня.Бива навеждане ама чак толкова.Какви професори имаме майко мила.Да се откажеш от всичко което ражда земята ти.Пълен ***.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе киноа, чия, това си е едно южно-американско просо. Какво толкова го надувате. Лимецът е чудесна храна, ако могат да махнат изцяло бялото брашно от храната на децата и да го заменят с лимец ще е голям успех. Досега не съм видял дете, което да откаже лимецов хляб, просто защото и миризма и вкус и консистенция са истински, а не *** бял хляб натъпкан с набухватели и подобрители и почти никаква хранителна стойност. Броколи, зеле, карфиол все са много полезни. Авокадо?? Ко? Маслини разбира се.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще откажат децата да се хранят там. Такива "храни" не бих дал на детето си нито бих ги ял доброволно. Опитвал съм, но е безсмислено. Както казват д-р Байкова, има позната алтернатива на суперизмислиците, за които ни залъгват, че без тях не можем. "В моя хладилник няма авокадо"А в моя и броколи никога повече няма да има.
2
0
 
24
 
! Отговори
. преди 6 години
Да им осигурят качествено месо и яйца, не искам такива "суперхрани".
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда, бабите ни само с авокадо и чиа са се изхранвали.