Опасните ментета: Кои са най-фалшифицираните продукти?

За България се оказва, че това са цигарите
Обновена: 25 окт 2017 11:30 | 25 окт 2017 11:00,
24
Опасните ментета:  Кои са най-фалшифицираните продукти?
Фалшив iPhone 6S за $91 и фалшив iPhone 6S Plus за $99 се продават в китайски магазин. Снимка: Reuters

Kанадската медийна група CBC (Canadian Broadcasting Corporation) е провела изследване, което цели да установи кои са най-фалшифицираните продукти в различните държави. За България се оказва, че това са цигарите. Всеки продукт – от паста за зъби, до електроника може да бъде фалшифициран, доказва проучването.

Според изследователите в България най-фалшифицираният продукт са цигарите, в Куба – пурите, във Франция – модното облекло, в Малта – електрониката за лична употреба, в Румъния – парфюмите, Словения – спортните принадлежности, а в Испания – пиратските филми.

Китай е един от най-големите производители на фалшиви стоки. Само в град Иу (Джинхуа, Китай) има над 400 000 търговци на едро, които произвеждат над 100 000 продукта, като 90% от тях са менте. В САЩ над 79% от всички конфискувани фалшиви стоки са с произход от Китай. В митниците на ЕС 73% от ментетата идват от азиатската държава.

Фалшива електроника, козметика, храни, даже и лекарства

Имитации се срещат във всяка една индустрия, а щетите, които нанасят фалшификатите са огромни: „Индустрията на фалшифицираните и пиратски стоки е вредна за пазара на труда и развитието в Европа, лишава държавите от милиарди в приходи от данъци, и не на последно място застрашава здравето и сигурността на европейските граждани", коментират от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Сред най-често имитираните стоки по света са:

Електроника: В САЩ често се среща фалшива електроника, като микрочипове например. Измамниците подменят оригиналните чипове, а на тяхно място поставят такива от 80-те години на миналия век. Според проучването на CBC около 10% от всички високотехнологични стоки са фалшиви. Хората, които пазаруват от неоторизирани магазини или дистрибутори рискуват своето здраве, защото тези продукти не са тествани според меджунароните стандарти.

Козметика: Световният гигант Procter & Gamble изчислява, че фалшифицирането на продуктите му в Китай коства на компанията 10% от нейната печалба.

Популярни брандове: известните марки като Nike, Adidas, Puma и Reebok страдат от кражба на информация и фирмени тайни от съседните заводи.

Виагра: Виагра е едно от най-фалшифицираните лекарства в световен мащаб. В някои случаи фалшивото лекарство може да съдържа мастило за принтер, гипсокартон или амфетамини.

Имитаторите не подминават и хранително-вкусовата промишленост. Така например изследователите установили, че в някои зърна от кафе се съдържат само екстракти от кафе, примеси с шоколад и изкуствени аромати. Вместо ванилия пък фалшификаторите слагали кумарин – кристално вещество с подобен аромат, което може да бъде токсично.

Евтиното излиза скъпо

Фалшивите стоки могат да бъдат много примамливи – те изглеждат по същия начин, а цената им обикновено е в пъти по-ниска. Потребителите обаче трябва да са наясно, че ако закупят такъв продукт, те нямат никаква гаранция за неговия произход и качество. За едни стоки това може да не притесни потребителя (дрехи и аксесоари, например), но за други може да бъде изключително опасно – при употреба на козметика и фалшиви лекарства.

Как да се предпазим от измами?

  • Цената. Ако цента е твърде ниска, то най-вероятно продуктът е фалшив.
  • Правописът. Ако на продукта липсва описание на български език или на опаковката или в упътването за употреба има множество правописни и пунктуационни грешки, то най-вероятно продуктът е фалшив.
  • Проверете търговеца, от който купувате, в интернет. Ако има негативни отзиви за него, то може би продава фалшиви продукти.
  • Ако търговецът е фирма, която претендира да е регистрирана в България, може да я проверите в Търговския регистър. Ако не я намерите там, най-вероятно се опитват да ви измамят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ментета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
34
 
! Отговори
червен шпионин преди 6 години
В България има фалшива Демокрация !А колко скачаха по площадите за Свобода и Демокрация ?
7
3
 
32
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Ромовете са единственото натурално българско нящу!:))
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина имитира всичко!Единствен в света смесва бензина с вода,и успява!От познати знам,че това е най-строго пазената тайна!Кадърните успяват,некадърните изчезват!
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според изследователите в България най-фалшифицираният продукт са цикарите"С кое точно трябва да заместим с Г само или с Г вместо К и Н вместо Р ?Добре ,че журналистиката си ни е оригинална и родна!
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смилянския боб от Китай увира лесно,без накисване
3
0
 
34
 
! Отговори
Banshee преди 6 години
В България се по-напред с материала,защото правим имитация на фалшификата ...най-вече с хранителните продукти
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90% от електрониката ми идва изключително от големите китайски онлайн ритейлъри и няма връщане повече към второкачествената БГ черна техника, залежала из родната магазинна мрежа и на безбожни цени. Приятен път към фалита, след като почнат да шипват с влакчето от Шанхай, едра бяла техника, автомобили, телевизори, и родните смешници премахнат митото, ТехноБГ мошенниците могат да се хванат за палците..
1
1
 
41
 
! Отговори
за Китай е ясно преди 6 години
У нас абсолютно всичко е менте!Лично познавам технолози правещи рецепти на хранителни ментета по поръчка от фирми!Една рецепта се плаща средно по 5,000 лв!Една техноложка гордо ми даде да опитам кисело млеко без грам млеко!Не беше лошо!