Повечето жени с рак на белия дроб никога не са пушили

Факторите, които влияят, са много. Вижте ги!
14
Повечето жени с рак на белия дроб никога не са пушили
Снимка: visualhunt.com

54% от жените с рак на белия дроб никога не са пушили, сочат европейските статистики. Това съобщи пред "Черно море" доц. д-р Димитър Калев, ръководител направление "Химиотерапия и лечение" в МДОЗ "Д-р Марко А.Марков" във Варна.

"Факторите, които водят до рак са много, но повечето от тях не са в състояние сами да предизвикат тумори на 100%", обясни той.

Неговото мнение е, че няма ръст на онкологичните заболявания в Европа и България. Има подем на определени карциноми, но увеличението не е толкова голямо.

Според доц. Калев, най-важното за лечението на рака е той да бъде открит навреме. Това може да стане само със скрининг, който е предвиден в пакетите на НЗОК. За жените става дума за изследвания за рак на гърдата и на матката, за мъжете – за рак на простатата.

Проблемът, според него, е че здравната култура на българина е ниска и той не се възползва от възможностите, осигурявани от НЗОК чрез общопрактикуващите лекари.

От друга страна, семейните доктори също не са много активни в предлагането на скрининговите пакети.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да са пушили...
10
1
 
8
 
! Отговори
Ставри преди 2 години
Стресовите състояния са основен причинител на туморни образования.Стресът изтощава надбъбречните жлези и имунитета.Разбира се и храната, която приемаме е с много в-ва, главно химични,които допълнително натоварват организма,в частност черния дроб.
9
2
 
11
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Точно така е- много от жените Не пушат но мъжете им пушат и пият и като ги хване щуротията и бият! Та рак се хваща и от пасивно дишане на пушеците и от стреса и тормоза в семейството и в обществото!!!
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То жените може да са непушачки, но има ли статистика на колко от тях мъжете им пушат? Пасивното тютюнопушене също води до рак.
7
0
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Я прочети по-внимателно! Каква гърда те гони?
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рака не е до пушенето рака се получава при дефектиране на клетки. Когато една клетка спре да се дели настава аномалията. Нали за да остарее човек трябва клетките да работят. При тази работа се променя целият организъм. После се чудят някои че немогат да познаят някого който не са виждали с години. Ами няма да го познаят клетките са си свършили работата и човека се е променил. Тази промяна се случва на всеки 7 години. Затова клетките трябва да работят за да живее човек. Спрът ли край с живота!
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подзаглавието приканва: "Факторите, които влияят, са много. ВИЖТЕ ГИ!"
---
Е, никъде не ги видях текста. Освен повторението "Факторите, които влияят, са много."
Абе, днесбегето, кой не си го може, НЕ СИ го може, както казваше един световно известен (с простотията си) българин. :)
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реалист, наистина ли не разбираш написаното? Ти казваш че все едно половината бутнати от автомобил, никога не са участвали в птп....
3
2
 
12
 
! Отговори
До реалист преди 2 години
Приятелю реалист, прочети още веднъж. 54%от жените с рак на гърдата. Не от всички жени. От онези които имат заболяването по-голямата част не са пушили. Изводите всеки сам да ги прави.
2
9
 
14
 
! Отговори
шматка преди 2 години
До 1

Айде сега пак околните са виновни.Не разбрахте ли вече че основната предпоставка за рак е генетична обремененост.
1
15
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Е, ако пушещите жени са 20-30 процента, то е ясно защо повечето жени с рак не са пушили. Да не забравяме и пасивното пушене заради пушачите, които не се съобразяват с хората окло тях.