Защо зимната ряпа дайкон е толкова полезна?

За многобройните й ползи за здравето
26 окт 2017 10:44, Илияна Николова
2
Защо зимната ряпа дайкон е толкова полезна?
Снимка: wikimedia commons

Дайкон е невероятен кореноплоден зеленчук. Той има редица заслужаващи внимание полезни свойства. Мощен е в превенцията на рак, засилва имунната система, потиска възпалението и подобрява храносмилането.

Какво представлява дайкон?
 
Дайкон е вид зимна ряпа, произхождаща от Азия. Особено почитана е в японската кухня. Репичките се делят най-основно на два големи дяла сортове – европейски и азиатски. Дайкон спада към азиатските, но не пречи да се отглежда и консумира и у нас.
 
Принадлежи към семейство Кръстоцветни, които са известни с множеството си ползи за здравето и организма.
Дайкон има бял цвят на коренището, леко издължен, както и бързорастящи листа. Както коренът, така и листата съдържат множество полезни вещества, важни за здравето.
 
С този прекрасен зеленчук могат да се приготвят супи, салати, къри, ястия с ориз и зеленчуци, печени гозби.
Сокът от дайкон също е много полезен, подобно на този на червеното цвекло.
 
Кои са най-впечатляващите здравословни качества на зимната ряпа дайкон?
1. Подобрява здравето на дихателните пътища.
 
Комбинацията от антибактериални и антивирусни вещества в състава на дайкон помага за укрепване на респираторните пътища. Консумацията на полезния зеленчук ускорява оздравителните процеси при респираторни инфекции, убива бактериите и улеснява отхрачването при продуктивна кашлица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Ути преди 6 години
Вдига самолета...