Държавата се загрижи за храненето ни: Повече витамини С и D!

Сменят и нормите за дневен прием на вода
2 ное 2017 08:44,
10
Държавата се загрижи за храненето ни: Повече витамини С и D!
Снимка: Visualhunt

Българите да пият значително по-малко вода, но да увеличат приема на витамини C и D. Това е разписано в обновена Наредба за физиологичните норми за хранене на населението, изготвена от здравното министерство.
 
Наредбата се променя за първи път от 2005 г. и, ако тогава препоръчителният дневен прием на вода за мъжете е бил 3,7 литра, то днес той е понижен до 2,5 литра.

При жените пък, ако старата наредба препоръчва да се пие 2,7 литра вода дневно, то днес е разписано, че приемът за 24 часа не трябва да надвишава 2 литра.
 
Наредбата се обновява като резултат от нови проучвания на Световната здравна организация и Европейската служба за безопасност на храните, посочва "Дарик". Оказва се, че според здравните власти не е необходимо ежедневното поглъщане на толкова вода, колкото се е препоръчвало преди 12 години.

За мъжете препоръчителният прием е занижен с над 1 литър, а за жените - със 700 милилитра.
 
От 3,3 л пък дневният прием на вода при момчетата на възраст между 14 и 19 години е занижен на 2,5 л. При момичетата от същата възрастова група препоръчителното понижение е от 2,3 л на 2 литра.

Значително са намалени и средните енергийни потребности, които се изискват дневно от физически здраво население. Те са разделени на три групи, в зависимост от физическата активност на индивида. При умерен начин на живот необходимостта от 3000 килокалории дневно е занижена на малко над 2600 при мъжете на възраст до 60 години, и от 2300 на 2000 - при жените.
 
Според новата наредба обаче е необходимо сериозно повишение на приема на някои витамини, сред които и витамин C. Ако преди 12 години е смятано, че дневно на мъжкия организъм са нужни 80 мг витамин С, то новите изисквания препоръчват 110 мг. Жените пък трябва да приемат по 95 мг от въпросния витамин, вместо 70, колкото е заложено в старите критерии.

Друга промяна по препоръките е съобразена с научните данни за по-ниски потребности от въглехидрати, въведени са и нови формули за изчисляване на метаболизма.
 
Обновяването на наредбата се изисква от Европейския съюз и е публикувано за обществено обсъждане на интернет страницата на здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Яж риба. В 100 грама пъстърва (има българска пъстърва през цялата година) има около 150% от дневния необходим прием на витамин Д.Витамин Ц е лесен - зеле, чушки и всякакви зеленчуци, колкото искате, плодове също.
7
1
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Обикновено масово хората не пият нужното количество вода, и за това всеки препоръчва да се пие повече вода,Естествено количеството на вода трябва да е по високо ако пиете обезводнители като кафе,енергийни напитки и т.н.Обаче ако пиете повече вода ,организма не я приема и се налага да я изхвърляте, Т.е- по често да ходите до тоалетна,Не е нездравословно, но е загуба на време.От държавна гледна точка не е полезно целия народ ,да има загуба на време.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как точно да приемаме повече витамин Д, като слънцето е отговорно за това.С тикви и моркови не става!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата да се погрижи в магазините да се продават по-малко ***,а вода ще пия колкото си искам и колкото ми се пие.Да не си губят времето с нормативи и други измишльотини,а да погледнат какво в действителност купуваме като уж безвредна храна.
4
0
 
9
 
! Отговори
Колю,Колев ,Колев преди 6 години
До конче - вихрогонче Държавата наи-напред да спре вноса на палмова мазнина,която се влага разточително в сиренето,кашкавала,киселото мляко ,МАСЛО в ,което няма масло,да контролира контролните органи ,както по тв един лекар и технолог казаха ,че РЗИ и Агенцията по храните нямат желание да контролират качеството на храната и също,че тези агенции и да искат да работят нямат С КАКВО ДА ИЗСЛЕДВАТ .
3
1
 
11
 
! Отговори
потрес преди 6 години
за пръв път чувам някой да съветва да се пие по-малко вода.ват да фук?!
2
0
 
23
 
! Отговори
конче - вихрогонче преди 6 години
"Ха-ха-ха , засмях се аз на развален индо-малайски и усмивката ми се разля по ревера на сакото ..."Т.нар. държава се грижела за храненето ми - ха-ха !Грижи се за парите ми най- вече ! Да ги нямам !
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всеки човек е индивидуално. Това с пиенето на по-малко вода не е резонен съвет.