Когато нищо не помага: И лекарите плакали за починала родилка Бистра

Добрата новина е, че бебето вече в стабилно състояние и се подобрява
Обновена: 2 ное 2017 09:04 | 2 ное 2017 09:00, Вера К. Александрова
39
Когато нищо не помага: И лекарите плакали за починала родилка Бистра
Снимка: Reuters

И лекарите плакали за починалата преди седмица в "Майчин дом" 27-годишна родилка Бистра. Нищо обаче не можело да я спаси. Младата жена си отишла след внезапно появило се и непредвещавано от нищо тежко усложнение, известно сред специалистите като HELLP синдром.

За трагедията с Бистра Трифонова стана ясно на 25 октомври, когато от "Майчин дом" подадоха сигнал до Изпълнителна агенция „Медицински одит“, а близките заподозряха лекарска грешка.

Сега служители на болницата разказват, че д-р Сузана Нашар, която била дежурна и приела Бистра на 23 октомври вечерта в много тежко състояние, продължава да е в шок и отказва да възприеме трагедията.

Още по темата

"Все още се забелязват сълзите в очите на лекарите, въпреки че минаха няколко дни от случилото се", коментират работещите, цитирани от "168 часа".

Трагедията се разиграва на 23 октомври вечерта. Около 20,00 ч. Бистра Трифанова постъпва в "Майчин дом", след като е преместена от частната болница "Д-р Щерев", където е наблюдавана бременността й. Още там лекарите установяват HELLP синдром, което налага преместването й в друга клиника.

Два часа по-късно започва секцио за спасяване на бебето, което е направено учудващо бързо. Следва около 20-часова борба за живота на майката, но накрая организмът й спира да реагира на проведеното лечение и това довежда до срив на жизнените показатели.

Бебето е в добро състояние и в момента състоянието му се подобрява.

HELLP синдромът е най-тежката форма на прееклампсия (завишено кръвно налягане и наличие на белтък в урината), обяснява  акушер-гинекологът Мария Атанасова от "Майчин дом".

Усложнението може да се отключи напълно неочаквано след 20-ата седмица от бременността и до 48-ия час след раждането.

Според специалиста все още никой учен не е успял да разгадае от какво точно се предизвиква и как може да се профилактира. Странното в случая е, че понякога усложнението изобщо не може да се предвиди, особено ако се случи по време на раждане.

"Може да протече с нормално кръвно налягане, с почти никакви отоци и без симптоми - коментира лекарката. - В такъв случай само лабораторните показатели могат да докажат, че има HELLP. Tой е най-коварният. Само виждаш как една здрава, права жена си отива изведнъж."

По думите й единственото лечение на това състояние е прекратяване на бременността. Защото, ако се развие след раждането, рискът от фатален край е минимален.

Като цяло основният симптом при HELLP синдрома е високото кръвно налягане.

"По-важна е долната граница, защото, когато се увеличи, започват да страдат всички органи - разказва д-р Атанасова. - При мозъка настъпва кислороден глад, в бъбреците се намалява кръвоснабдяването, от което родилките започват да пишкат по-малко и да задържат течности. Вследствие на това настъпват инфаркти на всички органи."

Поради тази причина при починалата родилка са констатирани чернодробна и белодробна недостатъчност.

Други симптоми могат да бъдат наличие на белтък в урината, бързо качване на килограми и отоци по тялото, които обаче трудно се забелязват от жените.

Има две форми на прееклампсия - умерена и тежка (гърчове и кома). Първата може да премине, без да се усети, а HELLP синдромът е най-тежката.

"Имат значение много фактори, дори и възрастта - споделя д-р Атанасова. - Най-рисковите са под 18-и над 35-годишна възраст."

Според нея най-голямата профилактика в тези случаи е да не се качват много килограми и вече доказаното действие на 150 мг аспирин, който се дава на жената от 12-ата до 36-ата седмица, ако е доказано, че е предразположена към подобно състояние.

"Всъщност честотата е от 2 до 10% при бременните, които отключват прееклампсия - категорична е д-р Атанасова. - Статистиката показва, че то причинява до 20% от майчината смъртност и до 15% от детската. Новородените, починали при прееклампсия, са от 130 до 300 на 1000 бебета."


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Алекс: не обяснявай на слабоумни. Има нещо, наречено статистика на детска смъртност в проценти и средна продължителност на живота. Дотук с жокерите. Вижте числата и пак говорете!
34
4
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Абе да ви се не видят и глупостите, как са раждали бабите ви! Никакъв срам нямате, хора без никаква връзка с реалността. Поне се спрете да ръсите простотии под такива тежки новини. Бабите ни са забременявали по 15 пъти, защото бебетата са измирали като мухи, спонтанните аборти са били сто пъти по-чести, заради глад и болести. Три деца от девет бременности много природно ли ви се струва? По действителен случай. Имената Траян - да изтрае, Станка - да остане, от какво идват?! Баси тъпотията цари.
33
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време бабите ни са раждали на нивато под крушата и са имали от 5 до 7 деца. На някои ще им се стори смешно или измислица но аз го знам от моята баба която има 5 деца и всичките ги е родила на нивата през 30-те години на миналият век. Тогава в монархофашистка България не е имало акушеро геникологични болници а родилките са ги израждали възрастни баби затова сега има бабин ден. Имало е и случай в които е настъпвала и смърт но това са били единични и много редки случаи! А сега е пандемия!
32
1
 
14
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
Да, имаме проблем с лекарите в България, но не мисля че в случая са виновни. И наистина много родилки предпочитат секцио, както има много млади майки, които не желаят да кърмят. Бог да прости жената и кураж за близките и. Особено за детето и бащата...
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Щерев се следих и родих наскоро. Имах доста усложнения в деветия месец включително и прееклампсия и смея да кажа,че докторите неглижираха този факт. Господ ме пазеше. Втори път няма да избера тази клиника за следене на бременността.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има състояние, при които наистина нищо не може да се направи. Винаги, по целия свят, има смъртност на бременни жени. Прееклампсията е една от причините за нея.
Не е нужно да се правите на професори и да се чудите по кого да плюете. Вероятно никой от писалите тук не е запознат с конкретната ситуация, за да лае менците по нея.
Ще се задушите с толкоз плюнки.
29
13
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 1 година
До Ани

Скоро се видях с едно мое бившо гадже от младостта ми, когато бях 20 годишен, а тя ученичка. Ходихме заедно известно време, но помня че бях удивен колко е тясна отдолу. Сега има дете, омъжена е, но понеже рядко се връщам в Пловдив поиска да ме види. Та излязохме една петък вечер на бар и очаквано завършихме в хотела. Шашнах се, че пак си е същата отдолу. Попитах я как така се получава и каза, че нарочно е родила със секцио, защото знае много добре че е тясна и е поискала да си се запази
28
11
 
9
 
! Отговори
до Ани преди 1 година
Сигурно можете да вземете й по-тъпо решение от това да си пожелаете сама секцио.... не, едвали това е най-тъпото. Жалко за децата Ви. Но никое дете не си избира родителите за съжаление. И да по-малко майка сте, определено!
27
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им е кихнала рушвет женицата и са я подритвали като кирлив *** родните докторя....
26
13
 
19
 
! Отговори
от Ани до Nik преди 1 година
От личен опит мога да кажа, че съм отвратена от всичко в държавните болници. Специално за МД-София, трябва да съм в безсъзнание за да ме закарат там! Доброволно НИКОГА! Имам възможност и избирам срещу заплащане естествено кой да се грижи за здравето на семейството ми и мен. А за разбирачите - в рамките на 4 години родих секцио и двете си деца по мое желание и нямам никакъв проблем. И ДА за секцио настояваме ние жените. Никой не ни принуждава и смятам, че сме майки не по-малко от другите родили
25
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна гупост е тази статия. Некомпетентно, подвеждащо и с грешна информация. Миналата седмица съобщиха, че жената е била с двойна бронхопневмония и още някакво усложнение. Явно в Щерев са оплели конците...
24
3
 
20
 
! Отговори
мда преди 1 година
То бива бива от ботове ама чак толкова не бива... Запознайте се малко, преди да ръсите освен ако не сте на заплата за ръсене на глупотевини, тогава няма проблем... в София има 2 (подчертавам ДВЕ) болници с най-високото ниво за неонатална помощ. Това са вече споменатата МД и Токуда. От всякъде когато има спешен случай лекарите са ЗАДЪЛЖЕНИ да изпращат там нуждаещите се. нима мислите, ч е евъзможно тези две здравни заведения да поемат всички случаи дори и обикновенните?
23
1
 
11
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Както при нормално раждане има своите рискове, също при секцио има своите различни рискове,Но в съвременната медицина ,рисковете са сведени на много ниско ниво.Но има рискове.Но когато става въпрос за човешки животи при 100 човека 2 случая примерно,Много минимален риск,Но не изглежда така , 2 човека си заминават не е задължително веднага по време на раждането.Но не е приятно за хората които попадат в минимума.А и лекарите се стресират от това,и не им изглежда нискорисково.
22
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за момичето, отвратен съм от тези лекари учат ли изобщо нещо тези некадърници сигурно са я рекетирали за пари и тя не е имала и са я оставили да умре. отвратително
21
10
 
1
 
! Отговори
Плеханов преди 1 година
Искам плацентаааааааааа
20
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се отнеме лиценза на всички частни болници, щом не мога да осигуряват всички здравни услуги. Сега какво е положението. Чрез лобито си в Здравната каса ще надуем едни пътеки, където няма много много труд и само тях ще предлагаме. Ако се получи усложнение, ще изхвърлим, прехвърлим или "изпишем по собствено желание". Помните скандала с умрелия човек в Пирогов, но медиите спестиха, че умрелия предишния ден е изписан по собствено желание от една друга частна уж елитна болница.
19
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги има риск при едно раждане! Който не иска да поема риск, не ражда! Елементарно
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 марин
По статистика около 30% от случаите се налага Секцио.Но секциото раждане е предпочитано от лекарите защото е планова операция, не си губят времето да чакат.За тях става бързо и процедурата им е ясна.В САЩ се оказва че има болници които имат 100% раждаемост с секцио ,Въпреки че само за 30% от тях се налага.Проблема на решението на пациента е че не статист а единичен случай които не знае какъв му е случая и не знае неговия случай към 30% ли спада.Т.е. избора не в неини ръце,но уж има и
17
1
 
22
 
! Отговори
Родила преди 1 година
До Георги

Прав сте, правят ненужни секциуми. Но ако жена ви е била оперирана при първото раждане, пак може да имате деца. Аз бях така с първото. Второто и третото ги родих нормално, с четвъртото пак не се получи и пак ме оперираха. Но, все пак четири са си четири, а не едно. Успех и при вас да имате повече дечица.
16
2
 
41
 
! Отговори
Стеф преди 1 година
Понеже раждах сравнително скоро ще ви кажа,че никой не те кара да раждаш секцио на сила.Пълни глупости са това.Секцио се прави защото родилката иска така.В крайна сметка всеки има право да разполага с тялото си.Въобще не мисля,че мъж може да даде мнение по темата освен ако не е лекар.Раждането е било и винаги ще бъде риск.

Красива и спокойна бременност без стрии
Красива и спокойна бременност без стрии

Красива и спокойна бременност без стрии

Как да повишите положителните си вибрации?
Как да повишите положителните си вибрации?

Как да повишите положителните си вибрации?