БЛС: Около 450 джипита не достигат в страната

Критично е положението в Търговище, Смолян, Разград
6 ное 2017 16:20, Анисия Иванова
25
БЛС: Около 450 джипита не достигат в страната
Архив: Булфото

В страната вече има недостиг на общопрактикуващи лекари и той е около 450 специалисти, каза днес във Варна зам.-председателят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова, по време на кръгла маса по проблемите на здравеопазването, организирана от общината в крайморския град.

По думите й същата е картината и за докторите от различните специалности. Има населени места и цели региони, където обезпечеността с лекари е едва около 20 процента, посочи Павлова. Като особено критична тя посочи ситуацията в Търговище, Смолян, Разград.

В извънболничната помощ недостигът на специалисти също започва да става критичен, допълни Павлова. По думите й близо една трета от лекарите са на възраст над 50 години, освен това голяма част от тях работят почасово. Започнаха да се натрупват и финансови проблеми в общинските диагностично-консултативни центрове, каза още Павлова, цитирана от БТА.

По думите й в момента БЛС прави проучване за задълженията на този тип здравни заведения. Според нея за излизане от кризата е необходимо да има промяна в нормативната уредба, която да позволи общините да имат право да се грижат за своята собственост.

Павлова каза още, че ръководството на БЛС е притеснено за приемането на Националния рамков договор /НРД/ за 2018 г. Тя посочи, че съюзът ще се бори в парламента да не бъде приет текст от закона за бюджета на НЗОК, според който, ако съсловните организации откажат да подпишат НРД, ще бъде наложен такъв, изработен от Надзорния съвет на НЗОК.

Освен при медицинските сестри, има огромен недостиг и на акушерки, допълни Райна Бояджиева, председател на Районната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Тя посочи, че във Варна най-възрастната работеща акушерка е на 78 години.

Основните проблеми за намирането на кадри са ниските стартови заплати от 500-600 лева и липсата на ясна перспектива за развитие, посочи Бояджиева. По думите й е необходимо на национално ниво да бъде приет стандарт по здравни грижи и НЗОК да остойности труда на специалистите, а не мениджърите на здравните заведения да разпределят субективно парите от касата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 6 години
Та я кажи колко пациенти обслужва едно джипи в Германия? Най - много по 600. И дали можеш да отидеш на лекар без предварително записване? Като толкова много българските лекари "папат" без да работят защо не остават в България?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тия ниски заплати успяха да стопят лекарите
20
1
 
4
 
! Отговори
СИГАНИН преди 6 години
До ТУКА ИМА, ТУКА НЕМАвместо джи пи, е па може БЛС да ги наименува ДЖИНГИ-БИ
19
0
 
2
 
! Отговори
ТУКА ИМА, ТУКА НЕМА преди 6 години
ША ВИ НАПРАВА И ША ГИ ИМА ИЛИ ГИ ГОНИМ И ГИ НЕМА. НЯМА ЕДНО ДВЕ.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 15...2 хиляди на доктор? Ти знаеш ли джипитото с какви официални доходи са? Взимат всеки месец фиксирана сума за пациент и отделно още + потребителската такса. Да не мислиш, че отчитат такса бележка за училище. Официални доходи на джипито, отделно в болниците заплата + % от здравната каса, отделно преглеждат и на други места.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Кой специалист ще отиде да ти работи на село бе, я види за месеца 5 човека - я не. Да не е луд. На тях им се плаща на парче.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специалистите са проблем, не Джипитата. Населението в тези градчета се топи, намалява, селата пустеят и не са нужни толкова Джипита, колкото специалисти- УНГ, ендокринолози, невролози, заразни болести, кардиолози, уролози...
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дайте 2 бона на лекарите и 1000 на сестрите и няма нужда нето от кръгли , нито от квадратни маси. *** нали трябва някой да се прави на активен- КНИЖНИ ПЪХОВЕ, за нищо не стават. Ако напуснат топлите столове, и два лева не могат да изкарат навън тез лелки, дето анализират уж.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чешат си езиците, колкото до си вземат хонорарите и нищо не решават. Теглят едни локуми, а в утрешния ден пак няма сестри и доктори. Абе, да се усвоят едни пари и да се отчете дейност. Проблемът седи!!!!!
13
0
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Да се чете участъков лекар,извинявам се
12
2
 
9
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Аз лично напуснах държавата на БКП/БСП през 2000 г.Заплатата ми беше 140ДМ или 140 лв(новозавършил участък от лекар в град 160 000 жители).Докато БСП има и един единствен депутат,НЯМА да се прибера
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе, трябват ти 9 години (6 г. магистърска по медицина + 3 г. специализация обща медицина). Трябва ти и опит поне 10 г. като педиатър или интернист.
10
7
 
8
 
! Отговори
Румен преди 6 години
кадърен и безработен няма!кадърен на 600 лева,също нямастига смешки,бе ...300 евро заплата,лекар ...лудите свършиха,това е,напуснаха държавата на ГЕРБ.БСП.ДПС.ДС
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия едно джипи обслужва много пац. Започва работа в 7.30 на обяд 2-3 часа почивка и после до 19 часа. Работят с 2 кабинета и 2-3 асистенти, сестри или администратори. Канят пациенти в едната стая докторът преглежда, пише, разяснава. През това време другият пациенти е настанен в другият кабинет и докторът влиза за преглед. Асистентите поемат прегледаният пациент дават му рецепта, направление, болничен. Нашите док. искат само да "лапат", често нямат и сестра, на която иначе плащат 400 лв.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От съюза на работодателите няма ли да им предложат заплата под минималната? Нали сме пазарна икономика - търсенето определя предлагането. Явно и с 1500 лв стартова заплата няма да могат да намерят кандидати и започва едно хапане на гзовете от яд. Всичко е идеално само дето ги няма ентусиазираните плоретари да работят за новите капиталисти.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой не са нужни тия джипита да ги закриват.
6
0
 
16
 
! Отговори
тнт преди 6 години
В първия момент разчетох "450 джипа не достигат в страната"и направо изтръпнах.
5
1
 
6
 
! Отговори
закривай преди 6 години
Мойто Джипи като ми прави ЕКГ и вендузите се разпаднали от стоене, а кабелите стърчат. И викам, Ооо булка това ЕКГ уйярлес ли е. оная мига на парцали.
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ставам джипи. Трябват ми 2 години обучение.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали имаме "бежанци" лекари какъв е проблема?