Месо, пълно с антибиотици – с това се храним в България!

Според евродоклад фермерите у нас тъпчат животните с лекарства повече от другите държави
6 ное 2017 09:00,
112
Месо, пълно с антибиотици – с това се храним в България!
Снимка: Reuters

Месото, с което се храним в България, е пълно с антибиотици, а във фермите у нас тъпчат животните с лекарства "за всеки случай".

Това нарежда българските ферми сред тези в Европа, които злоупотребяват най-много с  медикаменти.

Изводите са част от седмия годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Според проучването българските ферми се нареждат на осмо място сред анализираните страни.  Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас, пише вестник "Сега".

У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик. За сравнение при  отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.

И докато европейската тенденция е употребата на лекарства във фермите да намалява, у нас, обратно, тя застрашително расте. От доклада става ясно, че през 2011 г.  тя е била  92 мг, през 2013  116 мг и рекордните 121 мг през 2015.

Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Единственият успокоителен факт в доклада е, че България е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се увеличава.

"За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици", коментират експертите на "Активни потребители" по повод на данните в евродоклада.

Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от "Активни потребители".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигнахме олелия и се оплакахме и в ЕС, че у нас се внасяли от международните вериги храни извън стандартите (например отклонения 1-2% в шоколада) а нашите животновъди (производители на месо) използвали забранените в ЕС антибиотици. Чакам сега омбудсманът на републиката да се самосезира, прокуратурата и тя да си свърши работата, за да престанат наистина да ни третират като второ, трето качество хора.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на снимката делегати от 49 конгрес на БСП
76
1
 
5
 
! Отговори
Чоко щъркелът преди 6 години
Другарки и другари, виновен е социализмът, КНДР, други държави, Марс и Меркурий. А заслугата е на производители, агенции по храните и още и още.
75
3
 
7
 
! Отговори
Men преди 6 години
После тия "фермери" реват - купувайте българско...ми измрете от глад! Никога няма да си купя бг месо!
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Производителите и отрова за мишки могат да вкарат в месото.Въпросът е защо няма контрол на продукцията им, преди да излезе на пазара!!!А това е въпрос на държавна политика!Отговорни са органите на изпълнителната власт. Те осъществяват контрол по изпълнението на закона. Защо не работят?Въпросът е риторичен. Всички знаем защо!
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специалисти по хранене алармираха,че нашите производители блъскат животните с хормони и антибиотици за всеки случай,превантивно.Как после да очакваме качествено месо на пазара.Някои страни вече отказаха внос на българско птиче месо поради тези причини.Да сте чули реакция от съответните власти?Няма и да чуете.У нас всеки трябва да се спасява поединично.
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сметка на това пък си имаме м-во на здравеопазването/с корумпиран и вече бивш министър,когото себеподобните му скочиха в един глас да защитават/,м-во на земеделието,агенция за защита на потребителите и още куп лапачи на държавни-наши средства,които уж контролират и се грижат за здравето ни.
71
0
 
15
 
! Отговори
trol преди 6 години
Не знам дали и кое е истина,но онази вечер пекох пиле и вонеше на урина.Наистина!Повече не знам дали ще си дам парите за ...месо.
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защитавайте ни производителите,колкото и малко да са останали в държавата ни!!Този доклад обслужва интереси!!Спиране на износ,подкопаване на доверие на партньори изнасящи месо от държавата ни и внос,поддържащ чужди икономики!!Доклад??Това не е доклад!!Как може да сравняваш Исландия,Норвегия,Швеция,като разликата е.КЛИМАТ!!Лято имат ли,благоприятна температура за развитие на болести имат ли,че да третират с лекарства??Пълна лудост е да ги сравняваш с България,още повече с..Кипър!КЛИМАТИЧЕН ПОЯС?!
69
2
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
да беше статия на михаела, да те упътим към здравословното хранене, а то ...
68
5
 
7
 
! Отговори
Лесно е: преди 6 години
Топлинната обработка разгражда добавените в храната на животните антибиотици, ензими, консерванти...Най-ползваният консервант е всъщност Лимонена киселина, която е безвредна.Варене, печене и пържене - това е начина.При сушените меса и колбаси ... всички добавки остават в месото.
67
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При бактериална инфекция, докторите вече могат да предписват свинско на 8 часа.... :D
66
2
 
8
 
! Отговори
Колбасев преди 6 години
До ужасДа, точно така , никакво месо, никакви колбаси, всичко е химия и ***.
65
12
 
9
 
! Отговори
Веган преди 6 години
Който яде месо да му мисли, който не яде, няма този проблем, а и много други.
64
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преподавателите във ветеринарните учебни заведения в България учат своите възпитаници така: като отглеждате прасета заделяйте няколко и ги гледайте отделно, та когато дойде ветеринарна проверка да вземат проби от тях. Останалите да се наблъскат с антибиотици, колкото щете...СетИ ли се
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това какво ще рече имунна недостатъчност ли или изписани количества антибиотици и техни заместители необходими за производството на друг продукт от фармацевтика.
62
2
 
23
 
! Отговори
ЗАГЛАВИЕТО Е ГРЕШНО преди 6 години
(!) да се чете:"В антибиотиците има следи от месо!"
61
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напишете нещо и за краставиците.Гледат ги с азотна киселина и ЕС дава пари само за тази технология.
60
4
 
19
 
! Отговори
хсхаха преди 6 години
То само в България месото е пълно с антибиотици. В другите държави всичкото е ЕКО и БИО. Като не искате месо от магазините, ***, две прасенца вътре и Весела Коледа.
59
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба ти е правила луканка и сланина, защото по магазините липсваше месо, сирене, луканка, сланина... магазините бяха празни!Затова хората започнаха да си гледат животни на села!Гледайте филмите от 80-те и ще си спомните каква миззерия беше!