Фибри - в кои храни има най-много?

Авокадото е най-богатият хранителен продукт
Обновена: 7 ное 2017 14:05 | 7 ное 2017 09:56, Eкип на Puls.bg
2
Фибри - в кои храни има най-много?
Reuters

Фибрите са полизахариди, които не се усвояват от организма, но могат да повлияят сериозно способността му да усвоява останалите типове хранителни вещества. В дългосрочен план ежедневният прием на препоръчителните дневни дози фибри помага за поддържане на идеално тегло, постоянен приток на енергия към клетките и превенция на диабет, храносмилателни и сърдечносъдови проблеми. Съществуват 2 типа фибри, означавани като разтворими и неразтворими.

Разтворимите фибри придобиват гелообразна консистенция, попадайки в спомаха и червата. Така образуват своеобразна капсула около преминаващата през храносмилатения тракт храна и забавят храносмилането. По-важното е обаче, че забавят и усвояването на хранителните вещества, помагайки за поддържане ниски нива на холестерола и кръвната захар.

Неразтворимите фибри запазват по-стабилна структура по протежение на целия храносмилателен тракт. Това допринася за по-бързото преминаване на храната през стомаха и червата и за превенция на най-честите храносмилателни нарушения като запек или диария.

Авокадо – това е най-богатият на фибри хранителен продукт. Само едно авокадо може да осигури около 6-7 грама неразтворими фибри.

Круши – това е може би най-богатият на фибри плод. Една круша съдържа около 5-6 грама влакнини.

Смокини (пресни или сушени) – и те се нареждат сред най-богатите на фибри плодове. Допълнителен плюс е, че са сред най-балансираните хранителни продукти откъм съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Хапвайки само 5-6 смокини дневно, можем да си осигурим около 15 грама фибри с почти еднакво съдържание на двата типа.

Леща – купичка сварена леща съдържа около 10 грама фибри. Наред с бързото приготвяне и високото съдържание на белтъци и фолиева киселина, това я превръща в първенец сред всички бобови култури. Непосредствено след нея се нареждат бамята и грахът.

Артишок – този зеленчук внася необходимата екзотика в списъка и има защо. Това е водещият представител на заленчуците по отношение съдържание на фибри в една порция.

 
Още за полезните свойства на фибрите може да прочетете в Puls.bg 
 
 

2
Още от
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как си личи, че копи-пействате. Пасажът от текст е с различeн цвят. Когато се копира от друга страница, много често се взима и HTML кодировката. Без да мине през ноутпад не се изчиства.

За световния принос на българските лекари
За световния принос на българските лекари

За световния принос на българските лекари

10 причини жените след 40 да пълнеят повече
10 причини жените след 40 да пълнеят повече

10 причини жените след 40 да пълнеят повече