Кафяв или бял ориз - кой е по-полезен?

Пълнозърнестият е предпочитан от много хора
7 ное 2017 21:31, Eкип на Puls.bg
6
Кафяв или бял ориз - кой е по-полезен?
Reuters

Храна без ориз не е храна. Така казват японците. Прави са, като се има предвид, че визират продукт, който е основен хранителен източник на почти половината свят. Но с налагането на здравословния начин на живот дори по отношение ползите от ориза се появява дилема, която заплашва реномето му на доказан хранителен източник.

Кафявият ориз е пълнозърнест и в структурата му са запазени всички обвивка с излючение на най-външната шушулка. Белият ориз е изцяло лишен от всички обвивки на зрънцето, с които, за жалост, се отнема и почти цялото съдържание на протеини, антиоксиданти, фибри и витамини, запазено при кафявия ориз.
 
За сметка на това именно по-чистата форма на белия ориз позволява той да се разгражда и усвоява много по-бързо и пълноценно в стомашно-чревния тракт.
 
По-бавното разграждане на кафявия ориз обаче подсигурява неговия по-нисък гликемичен индекс. Това е голямо предимство за диабетиците, при които не се препоръчва прием на храни, повишаващи рязко нивата на глюкоза в кръвта.
 
Наложеното схващане, че кафявият ориз е по-полезен води до заблудата, че той е и по-нискокалоричен. Това не е така. Макар и разликата да е незначителна, калориите при белия ориз са по-малко.
 
Дори повърхностния анализ на различията показва, че освен цветовите и вкусовите особености, и хранителните качества на двата типа ориз се различават. И все пак белият ориз не може да се отрече напълно, особено ако с него не се прекалява редовно. Очевидно изборът между кафяв и бял ориз се свежда до избор между полезна и невредна разновидност на този хранителен продукт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм се чудил дали японците имат средна продължителност на живота по 90 г. от ориза или от обстоятелството, че са заредени с ядрена енергия от първоначално!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То щото се скъсваме да ядем ориз, та имало значение двете шепи на година, които консумирам какви са.Тия с дръпнатите очи да му мислят, но май нямат проблем с белия ориз. Всъщност май нарочно го ядат, защото ако карат на кафяв ще се наложи да живеят по 140 години.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-полезен е този, който на теб ти е вкусен. Процесът на хранене, когато ядеш не това, което на теб ти се яде, а "полезен" заместител вреди повече на човека, отколкото ползването на "вредния" продукт.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ц ц ей тия японци с това ядене на бял ориз - хем дебели, хем на по на 50 измрели
1
0
 
21
 
! Отговори
Край преди 6 години
Защо кафявия - демек необработен ориз е по-скъп от белия. Защо кафявата захар е по-скъпа от белата. Лъжат ни нещо ама а да видим.