БАН: Парите за здраве не стигат на всеки трети българин

Тенденция - държавата прехвърля финансовата тежест върху гражданите
8 ное 2017 14:00, Анисия Иванова
23
БАН: Парите за здраве не стигат на всеки трети българин
Снимка: Reuters, архив

Почти всеки трети българин се справя трудно или много трудно с разходите за здраве, а всеки 10-ти е взимал заем, за задоволяване на здравните си потребности. Това каза доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Проучването е част от проект, в който са извършени общо 4 проучвания, свързани със здравето, качеството на живот, разходите за здраве и социалните неравенства в здравето.

В допитването, направено в периода януари-април 2015 г., за личните разходи за здраве са участвали 800 домакинства, а в допитването за социалното неравенство, извършено през тази година - 2340 лица.

Над 50 на сто от разходите за здраве са давани от пациента, като е трайна тенденцията държавата да прехвърля финансовата тежест върху гражданите, каза още доц. Ивков.

Този процент в държавите, в които има добре работещо здравеопазване варира между 5 и 20 на сто, подчерта той. Високите разходи при разболяване на един член от семейство "достигат до катастрофалните 36 на сто от доходите", добави още доц. Ивков.

Близо всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, каза доц. Здравка Тонева от института.

Сърдечно-съдовите проблеми и високото кръвно налягане вече не са само здравен, а национален проблем, се посочва в проучването. Данните от проучването ще бъдат предоставени на заинтересованите институции, съобщава БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
В нормалните държави преди 6 години
проучвания като това се възлагат на социологически агенции.Ако агенцията се ползва с добро име, тя получава голям брой подобни поръчки и работещите в нея специалисти взимат високи възнаграждения.Няма ли поръчки, няма и възнаграждения.У насНие, нали сме богати, поддържаме цяла БАН, в която работят около 8 000 човека (през соца са били над 12 000). Плащаме им заплати, поддържаме сградите, които сме им осигурили. Когато държавата или някой друг им възложи проучване, то им се плаща отделно!
19
2
 
6
 
! Отговори
Алабала преди 6 години
Пари за здраве има, от бюджета се харчат над 1 млрд годишно, на ръка се дават поне още 2 млрд от отчаяни хора в нужда. Проблемът не е в парите, а как се употребяват и от кого и за какво.
18
5
 
4
 
! Отговори
Дали това проучване преди 6 години
е установило колко процента от българските граждани никога през живота си не са внесли и 1 стотинка в държавния бюджет, но ползват всички онези услуги от медицинското обслужване, до които могат да се докопат без да плащат?А като вземем общия брой на лицата под 18 г. (те са здравно осигурени по закон), колко от тях са потомци (деца и внуци) на хора, които никога нищо не са внесли в бюджета, а само са го източвали?После да изчислят как всичко това ощетява боледуващите данъкоплатци и техните деца
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да ви говорят, знайте че става дума за лошо управление, което изнася на една шепа хора.
16
0
 
7
 
! Отговори
съавтор преди 6 години
До Та, г-н доцент,Така се става доцент и професор.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до опериранЗа да минеш по-тънко не ти издават фактура с ДДС за да си доволен! И те са хора!Не се знае как се отчита таксата без никакъв входящ или изходящ документ без ДДС.
14
0
 
9
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
Заедно с мед мафията влиза и тн всеобщо образование и финансово счвтоводната мафиика..Заедно тези нагло престъпни групировки увредиха жестоко спермо производителите мъже почиващи на земята ..СЛед 1919 година произвеждата живителна качествена оплодителна семенна течност от 15 кубически сантиметра за здрав мъж стига до 1 за учен..Държат децата по 8 часа в училище за да ги разболеят трайно нелечимо..
13
0
 
8
 
! Отговори
МЕд мафията краде преди 6 години
НЕдейте уврежда думата ЗДРАВЕ.МЕд мафията нема нищо общо със ЗДРАВЕТО >Обратно печели и краде милиарди от нарочно разболяни..Мед мафията навлиза при нас на земята с нагла диверсия на тн НЕДОНАУЧЕНИ От САтурн през 1848 година.Арчиблад Кронин има интересен роман за прохождащи тогава млади мед мафиоти неопитни бедни гладни..Сега нема такива..
12
0
 
6
 
! Отговори
до опериран преди 6 години
пак тънко си минал , мен ми зеха 4к .
11
0
 
6
 
! Отговори
Приносът на БАН преди 6 години
в сферата на здравеопазването е добре описан по-долу в коментарите 1 и 3.Но ако прочетете отчетите им или изявленията, с които искат повишаване на заплатите, ще останете с впечатлението, че са разработили уникални лекарства и още по-уникални медицински уреди. Тогава защо никой не е купил патентите им?Иначе, написаното в статията звучи добре. Но ние си го знаем и без да ни го обясняват "учените" от БАН. Дали сега ще твърдят, че са направили откритие относно недостига на пари за здраве?
10
0
 
10
 
! Отговори
опериран преди 6 години
До ЛИквидация НЗОК МЗ2,000 лв без ДДС е цената за опериране на здравно осигурени пациенти без документ!Обяснението е че, здравната каса не може да поеме този разход!
9
8
 
3
 
! Отговори
пепи преди 6 години
2/3 от българите пушат пият и са с наднормени килограми.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки знае как да се храни, облича и да си гледа здравето ама като не стигат парите кое по напред? Ходят без зъби, скъсани чудят се как да изядат 5лв на два пъти... такива са може би над 70% от хората извън София.
7
1
 
8
 
! Отговори
ЛИквидация НЗОК МЗ преди 6 години
Да се ликвидира веднага министерството на тн 'здравеопазване" и НЗКО,ограбват милиарди от народа през бюджета и тровят милиони с хлор токсични канцерогенни разтвори подавани вместо питейна вода с цел ликвидация на милиони БЪлгари и ограбване с поне 5 000 000 000 годишно допълнително на отровените.
6
0
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Който няма пари - кучета го яли!Интересното е, че 3 000 000 (половината България) се махна...а парите все не стигат!Досиета Х
5
0
 
11
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Страхотни мащабни проучвания на очевидни факти. И тия са от тези дето реват за пари
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Па то горе, долу около една трета на социални помощи и са си добре вместо да работят се развъждат и после лапат.
3
0
 
15
 
! Отговори
Та, г-н доцент, преди 6 години
същият онзи доцент бил номиниран за изключително престижната награда "Декарт". Но се оказало, че произведенията му са преписани от статии на руски учени и са публикувани на английски.Какви са били последиците за него, след източването на пари от фонда, след смъртните случаи и след доказаното му преписвачество?1. Стана професор.2. През 2016 г. стана директор на институт.3. Има наглостта да поиска парите, отпускани на Фонд "Науч.изследвани" да се дават направо на БАН, т.е. на такива като него!
2
1
 
12
 
! Отговори
Луцифер преди 6 години
Държавата прехвърля ? Държава такава няма, защотого държавата е докарала плебеите до липса на здравеопазване, а лекарите масово емигрират, защото държавата не може да защити лекарите си, а 100 000 милицаи се грижат за сигурносттана Ким Бойк Ун
1
0
 
9
 
! Отговори
Бре, г-н доценте! преди 6 години
В БАН имаше един доцент, подведен под съдебна отговорност за неколкостотин хиляди лева, отпуснати за негов проект от Фонд "Научни изследвания". За него се знаеше, че- претендира за изобретения, свързани с използване на лазерни лъчи с цел лечение, но вследствие на използването на тези негови изобретения бяха починали доста хора;- чрез подставени лица е изсмукал доста пари за тези свои проекти, но не го съдят. Защо ли?- баща му е бил преподавател по история на БКП;Има продължение