Болка в кръста - какво я причинява най-често?

Може да се дължи на невралгия
8 ное 2017 21:09, Eкип на Puls.bg
0
Болка в кръста - какво я причинява най-често?
Reuters

Болките в кръста са сравнително често оплакване. Възрастните хора се шегуват, че ако нищо не те боли няма как да разбереш, че си още жив. И до някъде е така – нормално е от време на време човек да го понаболява тук или там – когато се е преуморил или е настинал, a областта на кръста е застъпен представител на този род дискомфорт.

 
Когато обаче не сме обърнали внимание на червената светлина, че е време за почивка, или пък без да знаем сме развили заболяване, болката в кръста може да стане продължителна, мъчителна и смущаваща.
 
На хора с такива оплаквания нерядко им се налага да обиколят няколко специалиста от различни области преди да стигнат до причината и лечението на заболяването си. Това е така, защото причините на симптома включват немалък кръг от органи и системи. Ето няколко насоки:
 
Проблемът е в кръста
 
Най-честата причина е отклонение именно в областта на кръста. Когато болката не се съпровожда от други общи оплаквания и пациентът я свързва с неправилна поза или натоварване, е високо вероятно да се дължи на някое от следните:
 
Мускулно-ставно засягане;
Херния на междупрешленните дискове;
Артрит и остеопороза;
Невралгия.
 
Задълбочен клиничен преглед и изобразителни методи са необходими за посочване къде точно е изменението.

Гинекологични причини
 
Те варират от нормални физиологични явления до сериозни болестни процеси. Често са свързани с оплаквания от подуване, което пък се отразява и като дискомфорт и болка в кръста.
 
Известно е, че менструацията и предменструалният период могат да се съпътстват от мускулни спазми, тежест и болка в корема, както и в кръста. Тези явления са регулярни и едва ли могат да изненадат пострадалата.
 
Много силните болки в корема и кръста биха могли да са признак на ендометриоза.
 
В ранните етапи на бременността също може да има изразена болка в кръста, която да се обърка с предменструален синдром. Извънматочната бременност е опасно състояние, за което също трябва да се мисли.
 
Още за причините, водещи до болка в кръста, може да прочетете в Puls.bg 
 

0
Още от
Напиши коментар Коментари

За световния принос на българските лекари
За световния принос на българските лекари

За световния принос на българските лекари

10 причини жените след 40 да пълнеят повече
10 причини жените след 40 да пълнеят повече

10 причини жените след 40 да пълнеят повече