Кофеинът помага в грижата за косата

Стимулира растежа на косъма
8 ное 2017 10:16, Eкип на Puls.bg
1
Кофеинът помага в грижата за косата
Reuters

Дължината, здравината и добрият външен вид на косата зависи от състоянието на космените фоликули и от ежедневното им подхранване. Оказва се, че наред със специфичните витамини и минерали, които подхранват фоликулите, много позитивно в това отношение влияе и кофеинът.

Ползите от кофеина за косата обхващат всички основни аспекти. Той стимулира растежа на косъма, намалява косопада и укрепва структурата на косата, придавайки ѝ блясък.
 
Затова включването на кофеин в състава на толкова много козметични продукти никак не е случайно.
 
Стимулиращото действие на кофеина се отразява добре не само на съзнанието, но и на космените фоликули. Проучванията показват, че локалното приложение на шампоани или лосиони, съдържащи кофеин, влияе добре на растежа на косата в 2 аспекта: директно ускорява растежа на косъма с около 50% и удължава жизнения цикъл на космените фоликули с около 30%. Този комбиниран ефект се обяснява с инхибиращото действие на кофеина върху дихидротестостерона. Това е производно на тестостерона вещество, което уврежда фоликулите и затруднява изхранването, а оттам и растежа на космите.
 
С времето дихидротестостерона води до прогресивно смаляване на размера и пълно изчезване на космените фоликули. Този процес се означава като миниатюризация на фоликулите. Естествен резултат от него е косопадът. Редица състояния, провокиращи промени в хормоналния баланс при жените и мъжете, може да доведат до косопад. Прониквайки до космения фоликул при локално приложение, козметичните продукти, съдържащи кофеин действат много добре за овладяване на косопада.
 
С подхранването на фоликулите кофеинът подсигурява не само по-бърз растеж и запазване гъстотата на косата, но и поддържане на структурата и блясъка на косъма.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари