Затлъстяването - най-честият предвестник на диабет

До 70% от случаите на диабет, тип 2, могат да се предотвратят
8 ное 2017 20:31, Анисия Иванова
1
Затлъстяването - най-честият предвестник на диабет
Архив: Булфото

До 70 на сто от случаите на диабет - тип 2, могат да се предотвратят чрез здравословен начин на живот. Това каза пред журналисти проф. Ивона Даскалова, ендокринолог във Военномедицинската академия. Тази година акцентът в месеца за борба с диабета - ноември, е поставен върху ролята на майката в превенцията на болестта.

По думите на специалиста борбата с диабета започва още от детска възраст. Храните, които се препоръчват, за да се избегне наднормено тегло, трябва да са богати на фибри - плодове, зеленчуци, ленено семе, ядки, риба, маслини и др.

Задължително трябва да се избягва консумацията на бяла захар, сладкиши и подсладени напитки. Препоръчва се ежедневна разходка с продължителност 40 минути.

Когато майките имат по-голям контрол върху семейните средства, те разпределят по-голям ресурс за хранене и образование на децата.

Едно от най-честите заболявания по време на бременност е гестационният диабет, допълни проф. Даскалова, цитирана от БТА.

Рисковите фактори за поява на гестационен диабет са наднормено тегло, фамилна анамнеза, гестационен диабет, проявен при предишна бременност. Трябва да се обърне особено внимание на жени, раждащи деца с тегло 4 кг и над него, каза още тя.

По думите й застоялият начин на живот и неправилното хранене са рисковите фактори за отключване на диабет, тип 2. Болестното свръхтегло се е увеличило с 40 на сто във всички европейски държави, което води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, ракови заболявания. Сред българите 60 на сто над 18-годишна възраст са с наднормено тегло.

Затлъстяването е най-честият предвестник на диабет. При обиколка на талията над 107 см при мъжете и над 101 см - при жените, се повишава рискът от сърдечно-съдово заболяване, обясни проф. Даскалова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
petarziz преди 6 години
ако човек има възможност говоря за хора работещти е хубаво всеки ден да ходят пеша с това не откривам топлата вода но знам от опит вече 35 години спортувам в началото ходех а после започнах да практикувам лечебно бягане тъи нареченият джогинг разбрах че движението е уневирсалното лекарство за организма имах невроза кръвно начален диабет всичко това остана в историята сега на 60 години се чувствам по здрав и жизнен отколкото на 25 преди да почна да спортувам