Бронхиолит при децата - кои са рисковите фактори?

Прилича на вирусна инфекция
9 ное 2017 18:36, Eкип на Puls.bg
3
Бронхиолит при децата - кои са рисковите фактори?
Reuters
Бронхилитът е често срещана белодробна инфекция особено при малки деца и кърмачета. Както показва името му, при заболяването се засягат малките въздухоносни пътища – бронхиоли. Причинителите са най-често вируси, а заболеваемостта се увеличава значително през зимните месеци на годината – от октомври до март.
 
В началото бронхиолитът се проявява с общи симптоми, наподобяващи тези при банална вирусна инфекция. Впоследствие обаче състоянието постепенно се влошава с развитие на типичната клинична картина. Продължителността на заболяването варира – от няколко дни до няколко седмици. При кърмачета и при тежко протичане на болестта се налага лечение в болница, където детето да бъде под активно наблюдение.
 
Какви са причините и какво се случва в белите дробове?

Най-честият причинител на бронхиолит в детска възраст е респираторно-синцитиалният вирус (RSV). Много други вируси обаче могат също да предизвикат възпаление на бронхиолите, включително грипните вируси. Тези инфекциозни причинители много лесно се предава от дете на дете по въздушно-капков път – при кихане, кашляне, говорене. Освен това, попадайки в околната среда по повърхността на различни предмети и играчки, лесно се пренасят към респираторния тракт при докосване и игра.
 
Попаднали в дихателните пътища, вирусните агенти предизвикват оток и спазъм на малките бронхиоли. Това ограничава движението на въздуха през тези най-малки въздухоносни пътища и затруднява издишването. Поради тази причина белите дробове са прераздути с въздух, който обаче по-слабо се вентилира и съответно обменя. Това рефлекторно води до учестяване на дишането с цел към дробовете да достигне по-голямо количество кислород.
 
Кои са рисковите фактори?

Най-застрашени са кърмачетата под 6-месечна възраст, тъй като белите им дробове все още са незрели, а имунната им система не може да се справи толкова успешно с патогенните причинители, както при по-големите деца. Други рискови фактори, които се асоциират с повишена заболеваемост от бронхиолит, са:
Недоносеност, особено при кърмачета с бронхо-пулмонална дисплазия;
Подлежаща вродена сърдечна малформация, която увелиава обема кръв към белия дроб (пороците с ляво-десен шънт);
Подлежащо хронично белодробно заболяване;
Нарушен имунен статус;

 

3
Още от
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Мустафа преди 4 месеца
Препоръчвам на родители, чиито деца са карали бронхиолит, да се снабдят час по-скоро с качествен инхалатор. Вероятно ще им се наложи да го ползват години наред след това... Ще спести ред тревоги, както някое и друго посещение при доктора.

Макадамия – австралийският орех на дълголетието
Макадамия – австралийският орех на дълголетието

Макадамия – австралийският орех на дълголетието

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате
Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате