Краве мляко и неговите заместители - кое е по-полезно?

Бадемовото е богато на протеини
10 ное 2017 20:52, Eкип на Puls.bg
7
Краве мляко и неговите заместители - кое е по-полезно?
Reuters

Кравето мляко в естествения му вид, когато наистина беше добивано от крави и не съдържаше добавки, дълго време имаше запазено присъствие на родната трапеза, заради здравословните си ползи. Днес то все по-отчетливо отстъпва мястото си на синтетични типове млека, пак заради здравословни причини.

 
Прясното мляко е богат източник на витамин А, витамин D, калций, магнезий, калий и белтъчини. Уви, наличието на тези полезни съставки се компенсира от солидното присъствие и на потенциално опазни за здравето продукти като наситени мазнини, холестерол и лактоза (потенциален алерген, особено в детска възраст). Сред основните недостатъци на кравето мляко е и високата му калоричност.
 
Соево мляко
 
По отношение на състава си соевото мляко е най-близкият роднина на кравето прясно мляко. То е извлечено от соеви зърна и е с много близко  съдържание на мазнини и белтъчини. В повечето случаи е и допълнително обогатено калций и витамините А, В и D. Най-голямото му предимство идва от почти наполовина по-ниската калоричност и липсата на холестерол.
 
За специфични потребителски групи като жените в менопауза соевото мляко предлага високо съдържание на изофлавони, които помагат за намаляване тежестта на климактеричните симптоми.
 
Бадемово мляко 
 
Произведено след сравнително прост процес на накисване на бадеми във вода, бадемовото прясно мляко не би имало кой знае какъв здравослвовен ефект, ако не се дообогатява с полезни съставки.
 
Като източник на протеини бадемовото мляко отстъпва на кравето и соевото, но пък в повечето случаи компенсира с други ползи. Ако не е допълнително подсладено, то съдържа изключително малко калории и никакъв холестерол. Освен това съдържа витамин Е, като съставка на бадемите или добавен допълнително, калций и много по-малко мазнини от кравето и соевото мляко.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Теорията ти е правилна до някъде, но не напълно. Аз горещо препоръчвам на хората след 40 години да ядат редовно кисело мляко. Киселото мляко намалява значително шанса за заболяване на рак на дебелото черво, а много хора си заминават от тази болест.
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Млякото и млечните продукти изобщо не са полезни. Тпва с калция е пълна измислица. При разграждане на млякото се изсмуква кации от костите, а не обратно. Най-добре е да не с еконсумрат никакви млечни продукти от хора минали 3 годишна възраст. :-)
5
1
 
7
 
! Отговори
Мирча Кришан преди 6 години
- Бозайниците са ония животни, ония животни...- Които се хранят с мляко.- Да! Докато са малки с мляко, а като пораснат с кисело мляко...Козето мляко е по-близко до човешкото в сравнение с кравето. Овчето и биволското са по-мазни.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-полезно е козето мляко. Козата избира много внимателно това, което пасе, а кравата лaпа всичко наред.
3
1
 
18
 
! Отговори
гмо деволюция преди 6 години
"соята е най-близкият роднина на кравата", след овцата и козата
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А от тези заместители на кравето мляко може ли да се приготви кисело мляко ?!
1
2
 
11
 
! Отговори
Герб преди 6 години
Заместителите!