Орални контрацептиви - какъв е ефектът им?

Потискат овулацията
10 ное 2017 16:22, Eкип на Puls.bg
10
Орални контрацептиви - какъв е ефектът им?
Reuters

Оралните контрацептиви са изградени от две съставки – естрогенова и прогестеронова. Етинилестрадиолът е най-често използваната естрогенна съставка, която се съдържа във всички съвременни орални контрацептиви. И докато в началото на 60-те години на миналия век естрогенната компонента е присъствала в много висока доза – обикновено около 100 и повече мкг, то днес се предпочитат „ниско-дозираните”. Повечето използвани днес контрацептиви съдържат 20 или 30 мкг етинилестрадиол. 

Естрогените в препаратите обуславят повечето странични ефекти на комбинираните орални контрацептиви. Някои от тези ефекти са дозозависими. Редуцирането на естрогенната доза се отличава с увеличаване на т. нар. пробивни кръвотечения и „спотинга” (кървене или зацапване на бельото, които настъпват извън очаквания период на менструация).
 
Как осъществяват контрацептивния си ефект?
 
Оралните контрацептиви не просто потискат овариалната активност и с това постигат контрацепция, а оказват комплексен подход, като:
 
Потискат овулацията;
Променят ендометриума (вътрешния слой на матката);
Променят цервикалната слуз (секрет отделян от жлезите на маточната шийка);
Промени във функцията на маточните тръби.
 
Основният механизъм, разбира се, е потискане на овулацията, но с другите допълнителни три ефекта те се превръщат в сигурен контрацептивен метод на 99,9%.
 
Оценка на ефективността по отношение на контрацептивния ефект се прави чрез т.нар. „Пърл-индекс” – брой бременни на 100 жени, използващи определен метод за 1 година, като той отчита всички настъпили бременностти, както поради неефективност на метода, така и в резултат на грешки при употребата му. 
 
Близо 50 години след създаването му, хапчето е достатъчно ефективен метод за контрацепция.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 5 години
Вредни са разбира се!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оралните контрацеприви предпазват от забременяване при орален секс.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подтискане на овулация на ниво яйчници или хормони (хипоталамус - мозък)?
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питайте Минко какъв е ефектът. Той много ги разбира тези неща, особено в орален вариант. Даже ни изнася кратки лекции тук и споделя личен опит.
2
2
 
1
 
! Отговори
поправка преди 6 години
са
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сайтът много се заиграва с тема секс, но откакто чета тук , не съм попадала нито веднъж на текст за мъжка контрацепция. Силно се съмнявам, че мъжете за просветени по въпроса, а също, че въобще самостоятелно търсят информация.