От декември: Роми на курс за парамедици в Плевен

Целта е по-добро здравно покритие в ромските квартали
10 ное 2017 20:01, Анисия Иванова
25
От декември: Роми на курс за парамедици в Плевен
Архив: Булфото

В Плевен започна изпълнението на проект за обучение на парамедици от ромски произход за системата на спешната помощ. Инициативата е на сдружението "Разнообразни и равни". Това съобщи Момчил Баев - експерт в сдружението.

Дейността е финансирана от фондацията "Отворено общество" - Будапеща, която отделя средства за инициативи, спомагащи за ромската интеграция, уточни Баев.

Обучението започва в началото на декември. Ще бъдат подготвени за 12 месеца 10 парамедици - петима за столицата и петима - за Плевен. Баев посочи, че вече имат опит, защото в София са обучили през 2015/2016 г. първите седем парамедици, част от които работят в Центъра за спешна помощ и отзивите за тях са много добри.

Според него моделът, който въвеждат, ще помогне за по-добра обезпеченост с кадри на "Спешна помощ", за по-доброто здравно покритие на ромите и за по-добрия диалог с ромите, особено в ромските квартали.

Бъдещите парамедици ще се обучават в лицензиран център за професионално обучение, като разходите се поемат от сдружението. При успешно завършване участниците ще получат диплом за придобита професионална квалификация на парамедик и ще имат право да работят в системата на здравеопазването.

Моделът с парамедиците е приложен по света - в европейски страни, в САЩ и Канада, затова смятаме, че ще може да се реализира и в нашата страна, добави експертът.

При представянето на проекта днес присъстваха заместник-кметът на Плевен Стефан Милев, представители на Медицинския университет, на Центъра за спешна помощ, Регионалната здравна инспекция и ромите, които ще започнат обучението си, съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Като се има в предвид, че повечето парамедици българи, избягват адресите на ромите, а последните не нападат свои, е логично парамедици за тези райони да са от същият етнос. И така се интегрират роми в обществото, това е една от първите стъпки. В Германия парамедици стават обикновено млади безработни хора, които са обучени да дават първа помощ, като за по- тежките случаи са придружени от лекар! Един ром в екип на спешна помощ за тези квартали, променя коренно нещата!
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От декември: Роми на курс за парамедици в Плевен...... e това е върхът на падението на нашето здравеопазване!Може ли човек, който не може да си напише името да е парамедик?!?Може ли в някакъв кратък курс да се навакса липсата на 12 години образование и липсата на каквато и да е хигиенна култура?Значителна част от това малцинство не са и чували за хигиена, поради което са болни от хепатит.Мъка ми е за тези, които ще им попаднат в ръчимките, ако се наложи да ги спасяват.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отдавна трябваше да се случи ***!!!
15
1
 
1
 
! Отговори
Махленски преди 6 години
Частни линейки трябват, далаверо общинските не вършат работа.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като че ли не в плачевно състояние българското здравеопазване на сега и роми ще назначат. Избиха рибата ще се мре
13
3
 
8
 
! Отговори
Педро ел негро преди 6 години
Някой знае ли - нормативно уредена ли е тази дейност? Има ли някаква приета наредба, която урежда дейността на парамедика, както и минималните изисквания за участие в програмата? Примерно трябва да имаш минимум средно завършено с оценка не по-малко от 4.50?Иначе аз съм "за", идеята си я бива.
12
5
 
17
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Рома парамедик като ти влезе в къщата ще си тръгне с капутъра плазмата и бурканите от килера
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парамедициганска работа! Едни герберасти покрай едни мигани гепят кинти и ги пращат в Банкя.
10
1
 
7
 
! Отговори
pege преди 6 години
Ти да видиш...............
9
2
 
12
 
! Отговори
Идеята е добра преди 6 години
Врачката от маалата може да поставя диагнози по много начини - като гледа на ръка,на кафе,на боб, на пъп и на каквото щете.Така че, не се подигравайте на идеята.Щом ще правят екипи от парамедици роми, те сигурно ще спазват присъщите им традиции. Тези, които ще бъдат подготвени за 12 месеца, ще помагат на врачката,която е централна фигура в традиционното за ромите лечениеДобре,нека да се церят по този начин,след като не са доволни от сегашната Спешна помощ и от лекарите в здравните заведения.
8
0
 
10
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Чичко С.орос ще му набият "медиците" и народа му ще го намрази.
7
8
 
10
 
! Отговори
Рома преди 6 години
Бате,где го тоия курс бе.....на Айшета под полата да гледам?????
6
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ах ле ле ,ах ле ле лей...Цирка в *** продължава с пълна сила...Ох ле лей...
5
4
 
30
 
! Отговори
Край преди 6 години
Направо им давайте дипломи за мозъчно-гръдни хирурзи и ортопеди. Дайте право да работят без анестезия и ги пускайте в махалите.
4
0
 
19
 
! Отговори
КРАЖБА преди 6 години
Баев е син на Крадеца от Велинград и източват Бюджета на България .Защо Прокуратурата не се самосезира ?
3
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Отворено общество" ще прави от ромите(които не могат да си напишат името правилно) парамедици, ясно !Не се излагайте, 2 месеца курс и им давайте дипломи за доктори направо, от някой университет на Сорос!
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И линейката да си е каручка, а зобта от Отворено общество Будапеща.
1
5
 
34
 
! Отговори
П Р Е Д Л О Ж Е Н ИЕ преди 6 години
А така!Нека да се бият помежду си, ако медицинската помощ не им харесва.Предлагам в екипите да се включва и по една тяхна врачка-баячка от маалата. На техните си лечителки те най-много вярват, даже и пари им дават за здравната помощ - баене, леене на куршум, церене чрез магии и т.н.Професионалните лекари лекуват ромите безплатно и затова ядат бой. Безплатно дадените благини не се ценят.Затова във всяка линейка нека да има шофьор ром, санитар(ка) ром(ка) и по една ромска врачка-баячка.