Диабет и бременност - какво да правят бъдещите майки?

Гликемичният контрол е много важен
13 ное 2017 10:07, Eкип на Puls.bg
0
Диабет и бременност - какво да правят бъдещите майки?
Reuters

Бременността сериозно влияе върху справянето с диабета. Плацентарните хормони и растежните фактори предизвикват прогресивно увеличаване на инсулиновата резистентност. Така контролът на инсулиновите нужди става небалансиран и се увеличава рискът от хипергликемия, която е вредна за плода.  

Освен това, началното състояние на жената с диабет тип 2 преди забременяване е често незадоволително с лош гликемичен контрол и затлъстяване, което прави мониторирането на заболяването по време на бременност още по-належащо. 
 
Затова е важна първоначалната оценка на здравословната кондиция на жената. Това прави семейното планиране важен аспект при жените с диабет. На тези визии лекарят трябва да оцени състоянието на сърдечносъдовата система, щитовидната жлеза, очите, бъбреците и циркулацията на долните крайници. 
 
Всички жени с диабет преди да забременеят трябва да се тестват за стойностите на гликирания хемоглобин, липидния профил, желязото в организма, щитовидни хормони, състояние на черния дроб (стеатоза), албуминурия (отделяне на белтък в урината) и консултация с очен лекар. 
 
За да се предотврати риска от спонтанен аборт и сигнификантни вродени малформации, гликираният хемоглобин трябва да бъде колкото се може по близо до референтната граница преди забременяване; т.е. под 6%. Ако това не може да се постигне, се препоръчват различни контрацептивни методи до контролиране на диабета. 
 
Добрият гликемичен контрол преди и по време на бременността, особено през първия триместър, се асоциира с ниска честота на усложнения от страна на майката, плода интраутеринно и в неонаталния му период.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари