Как да се храним при диабет

Отбелязваме Световния ден за борба със заболяването
14 ное 2017 19:15, Eкип на Puls.bg
5
Как да се храним при диабет
Снимка: Reuters

Независимо дали имате диабет и искате да постигнете траен контрол върху кръвната си захар, или сте предразположени към развитие на заболяването и искате да го профилактирате, рационалното хранене е сред основните средства, на които да разчитате.

В Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, ще представим няколко храни, които е желателно да се включат в хранителния режим при лечение или превенция на захарната болест.
 
Ядки – орехи, лешници, кашу и особено бадеми
 
Високото съдържание на ненаситени мастни киселини в ядките подпомага контрола върху високата кръвна захар и носи противовъзпалителни ползи. Бадемите се посочват като най-пълноценната по съдържание ядка за борба с диабета.
 
Семена – ленено, слънчогледово и най-вече тиквено
 
Редом с ядките семената са сред продуктите с най-високо съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини.
 
Риба – сьомга, скумрия, риба тон
 
Мазните риби не само имат високо съдържание на ненаситени мастни киселини, но и са богат източник на протеини при ниско съдържание на въглехидрати и калории.
 
Горски плодове – къпини, боровинки, малини
 
Това са най-комплексно действащите хранителни продукти срещу двата типа диабет. От една страна стимулират производството на инсулин, а от друга – поддържат нивата на кръвната захар ниски. Позитивният им ефект се дължи на много високото съдържание на фибри и мощни антиоксиданти.
 
Бобови култури – боб, леща, грах, нахут
 
Бобовите храни са сред най-богатите източници на фибри, съпоставими по съдържание на горските плодове. Освен това съдържат големи дози протеини, а въглехидратите в състава им са бавно усвоими и не покачват рязко кръвната захар.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Вик от катуня преди 6 години
Господ да .. " поживи " Драгалевския Ман Гел, който ни създаде здравословни навици -да ядем цвекло!По възможност - до девето коляно!
1
5
 
13
 
! Отговори
сдухан веган преди 6 години
Много просто - веган! След 34 години нездравословно хранене, високи стойности на кръвно, захар и холестерол, излишни килограми и шкембе. За 5 месеца загубих 12кг без да гладувам, спя с 2-3 часа по-малко, всичко е в нормата и кръвното 120/80.На всеки болен от диабет мога горещо да препоръчам да пробва за 3-4 седмици и да се убеди сам...