Гъби шийтаке – източник на аминокиселини

Вижте кои са хранителните им качества
Обновена: 15 ное 2017 17:12 | 15 ное 2017 17:07, Eкип на Puls.bg
8
Гъби шийтаке – източник на аминокиселини
Снимка: Reuters

Гъбите шийтаке са третият най-широко култивиран вид гъби в света. Макар това да е следствие от изключителните им вкусови качества и повишения кулинарен интерес към тях, гъбите шийтаке са обект и на много научни проучвания за чисто здравните ползи от консумацията им. 

Тези проучвания показват, че гъбите шийтаке имат полезни качества, напълно съизмерими с вкусовите такива.
 
Едно от хранителните качества, които дават предимство на гъбите шийтаке  пред много други хранителни продукти, е фактът, че съдържат едновременно всички 8 незаменими аминокиселини. Това прави белтъчното съдържание на тези гъби изключително комплексно и полезно за организма.
 
Друго предимство на гъбите шийтаке е пренебрежимо ниското съдържание на калории и почти пълната липса на мазнини. При това почти цялото им липидно съдържание се формира от есенциални омега-6 мастни киселини и най-вече полезната линолова киселина. Истински полезните за здравето качества на гъбите шийтаке обаче идват като допълнителен бонус към посочените предимства.
 
Те съдържат 4 от витамините от група В (ниацин, рибофлавин, пиридоксин и пантотенова киселина), витамин D и комбинация от няколко от най-важните минерали – манган. фосфор, селен, мед, цинк и желязо. Освен тях гъбите шийтаке съдържат и някои редки, но доказано полезни за организма вещества като лентинан, еритаденин, някои специфични стероли и др. Комплексното действие на тези суровини оказва мощна подкрепа на имунната и сърдечносъдовата система.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кво шийтаке,беАбсолютно вярно. Смръчкулата е особено ценена във френската кухня и там се намират и в сушен вид.
4
0
 
5
 
! Отговори
кво шийтаке,бе преди 6 години
Това на снимката са чисти смръчкули!
3
0
 
5
 
! Отговори
probi преди 6 години
На вниманието на dnesbgИзвинете, но когато започнете публикация, довършете я докрай, моля!Не препращайте читателите си на други страници.Аз искам да чета Вас, не Puls.bg.Благодаря Ви, ако сте обърнали внимание на коментара ми!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това на снимката прилича на мораво рогче
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези на снимката не са шийтаке, за информация най-вече на съставилия статията познавач.