Мастноразтворимите витамини: Кои са ползите им?

Витамин А участва в синтезата на белтъци
16 ное 2017 14:00, Eкип на Puls.bg
1
 Мастноразтворимите витамини: Кои са ползите им?
Reuters

Мастноразтворимите витамини, както се вижда от името им не се разтварят във вода, а в маслени разтвори. Това е причината, поради която се препоръчва приемът им под формата на хранителни добавки да бъде по време или след нахранване. Приети на празен стомах, голяма част от тях няма да се усвои. 

Мастноразтворимият им характер предполага по-дългото им съхраняване в организма, изразходват се малки количества и се набавят в достатъчна степен с храната. Поради факта,че те лесно кумулират в организма, трябва да се внимава с прима им, предозирането с тях води до токсичност, нарушаване функциите на организма и увреждане на някои органи.
 
Витамин A , ретинол. За първи път е извлечен от моркови, което дава името на цялата група съединения – Каротеноиди. Те представляват прекурсор на същинския витамин А и се наричат още провитамини А. Ретинолът е силен антиоксидант, той предпазва от натрупването на вредните свободни радикали в организма.
 
Витамин А участва в синтезата на белтъци и регулира обменните процеси. Участва във формирането на скелета, зъбите, колагена и хрущяла. Участва в синтеза на зрителния пигмент родопсин, който осигурява адаптация на окото към слаба светлина и предпазва от „кокоша слепота“. Активира белите кръвни клетки и засилва имунитета. Използва се в козметични кремове подпомагайки регенерацията на кожата, забавя стареенето.
 
Недостигът му може да е причина за често боледуване, проблеми със зрението, липса на апетит. Храни, богати на витамин А са риба, хайвер, яйца, черен дроб, млечни продукти.
 
Витамин D съществува под две форми. Витамин D2 – ергокалциферол, който е неактивен и D3 – холекалциферол – активната форма, синтезира се в черния дроб и бъбреците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Да рупаме дружно кромид.