СЗО алармира: Българите плащат много лични средства за здраве

Преждевременната смъртност в България се увеличава, сочи доклада
16 ное 2017 14:23, Анисия Иванова
18
СЗО алармира: Българите плащат много лични средства за здраве

Българите дават все повече лични средства за здравеопазване, а преждевременната смъртност в България се увеличава. Това са част от изводите в доклада на Световната здравна организация за страната ни.

Подобни проучвания към момента са извършени в Словения, Грузия, Гърция и Молдова, като предстои да се направят общо в 53 държави, каза Клаудия Щайн от СЗО. Проучването обхваща периода от 1985 г.-2014 г., а документът беше представен в Министерството на здравеопазването.

Макар че като цяло докладът на СЗО показва леки тенденции към подобряване на здравословния статус на населението у нас, отрицателните изводи са стряскащи, посочват специалистите от Министерство на здравеопазването, съобщава БНР.

Сред най-тревожните тенденции, освен високите нива на доплащане от пациентите в здравната система, са и ниската продължителност на живот у нас, както и преждевременната смърт под 65 години.

Други негативни тенденции са увеличаване делът на пушещите и на употребяващите алкохол, както и на хората, които умират от болести на кръвообръщението.

Положителните тенденции са, че не се увеличава делът на болните от туберкулоза, ХИВ и СПИН, че смъртността сред новородените и майките, която като цяло е по-висока от тези в другите страни от ЕС, намалява.

Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България, каза, че е неприемливо хората да бъдат бедни вследствие на лошо здраве. Той подчерта, че е наложително да се обърне внимание на високите нива на тютюнопушене в България, на консумацията на алкохол, на нарастващата финансова тежест от незаразни заболявания и на високите нива на доплащане от страна на пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
17
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Отново упоритата/и вредна/ реклама на плодове и зеленчуци от НЕбългарски произход и тяхната доставка на пазара. Ако ще цялата Менделеева таблица да е вътре в тях, те в никакъв случай не могат да бъдат по-добри и по-полезни за българина от българските, произведени на българска земя! Това не го измислям, нито са патриотични напъни ! Преди два века, германците са го доказали чрез практически проведени опити ! Сега всичко е пари и търговците са" зяпнали да глътнат целия свят за пари" !!
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сияйна мъдрост 2"По-добре СЗО да те алармира, отколкото простатата да те алармира!"----------Бъди спокоен. И простата ще те алармира.
15
3
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
А кому са необходими пенсионерите - сами ни плащат пенсии от бюджета.Животът на човек има смисъл, когато създава нещо - деца, продукт... Да живееш без да създаваш нищо години наред, чакайки смъртта си е безмислено.
14
0
 
18
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
КОлкото по тежко и по трайно болни/отровени/пациенти има един тн"лекар" толкова повече мангизи краде от народа Има материален интерес от трайно отравяне и разболяване на милиони българи и гости у министерство на" здравеопазването".ПО този повод предлагаме пълна ликвидация на това НАГЛО ПРЕСТЪПНО МИНИСТЕРСТВО и на НЗОК
13
1
 
18
 
! Отговори
Hlorine toxic teror преди 6 години
BUlgaria there are hlorine toxic teror with hlorine toxic drinking water and tap water with cancer and radioaktive ingredients..First place in the world with killings - cancer,инфаркти и инсулти..Мед мафията убива бавно милиони с отравяне на питейната вода с хлор токсични канцерогенни смеси недопустими за ползване..Убииците от Министерство на здравеопазването вземат подкупи з ада тровят милиони ежеминутно..
12
0
 
20
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Ценко,Пенко,Гошу....всички разбирачи от село Питачево!Две думи без правописни грешки нямате!Марш в соца на Бай Тошо!Там ви е мястото!
11
3
 
23
 
! Отговори
пенчо преди 6 години
Пак в Гърция. Там за преглед и лечение плащат само богатите.Нямат и плосък данък.Как ги мислите и виждате? Прости и глупавили са? НЕ! Такива са нашите управници!
10
1
 
25
 
! Отговори
цанко преди 6 години
Къде ти толкоз акъл в родните ни управляващи? Когато господ го е раздавал,те ще да сабили у гората за гъби!Разбира се,че богатите са една шепа в сравнение с бедстващия народ. Точно той е могъщатата избирателна армия. Ципрас знае какво прави! Изборите там са чисти,честни! Няма копуване на гласове! Няма кебапчета,кюфтета,бира!НЯМА! Просто има грижа за народа.
9
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Гърция,фалиралата държава,здравнонеусигорените,безработните получават напълно адекватна безплатна здравна помощ. Напълно нормално! Безработния,неусигорения като се разболее как ще намери работа? Как ще работи?Да мре ли? Правителството се грижи за всички. Познайте кой ще е следващия им премиер.Алексис Ципрас разбира се! След ходовете които прави в социалната сфера,той си осигорипреизбирането.
8
4
 
32
 
! Отговори
язък за народа преди 6 години
БСП/ДПС/ГЕРБ построиха здравеопазванетотака,че да убият народа. После демографскакриза,липса на работна сила - за всичко са виновни тези три партии.А сега им пригласят и патриотите,които многобързо забравиха обещанията си за социалната сфера. Веднага забравиха всичко щом сенамърдаха във власта. Бойко ги обезвреди,дане надигат глас.А на народа - ЖАЛНА МУ МАЙКА!
7
1
 
50
 
! Отговори
т преди 6 години
В здравеопазването се краде най много, факт.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедна държава сиримахчета хах
5
1
 
31
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Бе нещо ми се получава разминаване...3 000 000 $ за Сирия - станаха към 3 и за черна Африка....па сега пари няма за българите...
4
1
 
43
 
! Отговори
ЗЪБИ преди 6 години
Да се провери какво се полага на здравноосигурените в областта на зъбопротезирането в страните от ЕС.Как ще са здрави хората, когато са без зъби или имнат 3-4 зъба тук-там. как ще намери работа?
3
1
 
29
 
! Отговори
Hp преди 6 години
Kogo alarmiraha? Niakoi pritesnen? Izchezvame ... no pritesnen niamat?
2
2
 
29
 
! Отговори
Сияйна мъдрост преди 6 години
По-добре СЗО да те алармира, отколкото простатата да те алармира!
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сте богати ще си плащате и ще си траете