Пости - какво да ядем, за да сме здрави

Оризовото мляко съдържа В12
20 ное 2017 10:30, Eкип на Puls.bg
2
Пости - какво да ядем, за да сме здрави
Reuters

Официално започнаха коледните пости и много хора ще ограничат хранителния си режим. Налагането на известни ограничения е полезна мярка, но резките и продължителни лишения от определени продукти може да има сериозен ефект върху организма. 

Това важи в пълна сила по време на пост, защото той изключва месото и млечните продукти, които са основен източник на някои от най-важните за тялото хранителни вещества. Това е причина по време на пост рискът от недостиг на важни нутриенти да е много сериозен.
 
Най-сериозната опасност при отказване от „блажните“ храни е потенциалният недостиг на белтъчини, есенциални мастни киселини, витамин В12 и на микроелементите желязо и цинк. Именно това са базисните хранителни вещества, от които най-големи количества си набавяме от месото, месните и млечните продукти. За избягване на сериозния им дефицит по време на пост трябва да се повиши приема на други продукти, в чийто състав тези вещества присъстват във високи дози.
 
Бобови култури

Ключова съставка: белтъчини
 
Първият фактор, който диетолозите анонсират при препоръчване на безмесна диета е намирането на качествена алтернатива на месото за компенсиране нуждата от белтъчини (протеини). Бобовите култури са сред най-пълноценните източници на протеини в групата на постните храни. Препоръчително е да се комбинират различни типове от тях за набавяне на оптимален набор от аминокиселини.
 
Зеленолистни зеленчуци

Ключова съставка: желязо
 
Най-пълноценен източник на лесно усвоимо желязо са месните продукти като червеното месо и най-вече карантията – черен дроб, далак, воденички и др. Като алтернатива на тези храни по време на пост се препоръчва консумацията на растителни източници на желязо. Макар и по-трудно усвоимо от организма, то може да компенсира временната липса на желязо от животински източници. Най-богати на желязо растителни храни са зелените листни зеленчуци като спанак, лапад, коприва. Много важно е тези храни да се консумират заедно с храни, богати на витамин С, тъй като той улеснява усвояването на растителното желязо.
 
Синтетични млека (бадемово, соево, оризово)

Ключова съставка: витамин В12
 
За съжаление много трудно може да се намери посен източник на достатъчни дози витамин В12, който по начало се съдържа основно в животинските продукти – риба, месо, мляко, яйца. Като удачна тяхна алтернатива по време на пост може да се разчита на обогатените с В12 заместители на кравето мляко или на други изкуствено дообогатени на витамин посни продукти – зърнени храни, мюсли и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
никога, ама НИКОГА не питайте какво да ям, къде да седна и за какво да се хвана. нема да ви ареса отговора, независимо дали са пости или е великден
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво какво да се яде, ами месо. Хората отдавна са го измислили