Лекарства: Кои да приемаме с храна?

Свесват ли се антибиотици и млечни продукти?!
21 ное 2017 10:00, Eкип на Puls.bg
2
Лекарства: Кои да приемаме с храна?
Reuters

Когато ни се налага да приемаме няколко различни лекарствени препарата едновременно, обикновено получаваме препоръки от лекаря кои бива и кои не бива да се комбинират и през какви интервали от време да ги приемаме. 

Антибиотици и млечни продукти
 
По начало повечето антибиотици се усвояват по-добре, когато се приемат на гладно. Между приемът на антибиотични препарати от групата на тетрациклините и млечни продукти, богати на калций трябва да има няколко часа разлика, тъй като заедно те образуват неразтворими комплекси, които почти не се усвояват.
 
Киселини и основи
 
Високото pH в стомаха (причинено от „алкални“ храни или антиацидни средства) намалява резорбцията на препарати, които са слаби киселини – аспирин, изониазид и други. 
 
Антидепресанти – „синдром на сиренето“
 
При лечение с антидепресанти от групата на инхибиторите на моноаминооксидазата (ИМАО) не бива да се приемат храни, богати на тирамин – пушени меса, банани, соев сос, тофу, ферментирали храни и напитки като различните видове сирена, бира, вино). ИМАО намаляват разграждането на тирамина и той може да причини тежки хипертонични кризи, потенциално застрашаващи живота.
 
Антикоагуланти 
 
Храните, богати на витамин К – авокадо, брюкселско зеле, броколи, зеле и др. увеличават кръвосъсирването и е разумно да се ограничат при болни, лекуващи се срещу него. В същото време рибеното масло е слаб антикоагулант, а чесънът усилва антиагрегантното действие на аспирина.
 
Грейпфрут
 
Той блокира някои ензими в чревната лигавица и черния дроб по такъв начин, че ускорява резорбцията и намалява разрушаването на определени лекарства, което може да стане предпоставка за проява на техни токсични ефекти. Основните лекарства, които се повлияват от този механизъм са статини – ловастатин, както и диазепам, нифедипин, кордарон и др.

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние слабите бази си ги изкристализираме със солна киселина, а някои кватернерни соли ги мъчим като хлориди, малати, цитрати, тартарати, бази и пр.
1
0
 
5
 
! Отговори
РБК37 преди 9 месеца
То било цяла наука да приемаш лекарства !)

Здравословни заместители на кравето мляко
Здравословни заместители на кравето мляко

Здравословни заместители на кравето мляко

Червеното червило, което би трябвало да носим през този сезон
Червеното червило, което би трябвало да носим през този сезон

Червеното червило, което би трябвало да носим през този сезон