Бяла захар - с какво да я заместим?

Опитвали ли сте нектар от агаве?
Обновена: 22 ное 2017 10:28 | 22 ное 2017 10:23, Eкип на Puls.bg
8
Бяла захар - с какво да я заместим?
Reuters

Бялата захaр е най-универсалният подсладител, който човечеството използва още от древността. Не е нужно, нито пък би било доказано достоверно бялата захар да се анатемосва и отрича напълно като вреден продукт. За подръжниците на здравословното хранене обаче е огромно улеснение възможността да ползват естествени заместители на бялата захар, а не синтетични подсладители с недоказана безопасност. 

Съществуват няколко изцяло природни алтернативи на бялата захар, които днес може да се намерят много лесно. Те са едновременно са по-сладки и по-полезни от нея. В допълнение производството им е по-екологично, а степента на допълнителна обработка – по-ниска. Тези ползи са напълно достатъчни, за да компенсират по-високта цена на тези продукти.
 
Мед
 
Най-древният подсладител, доказал ползите си през вековете. Не е известно защо в миналото се е стигнало до момент захарта да се наложи като алтернатива на меда, но никога не е късно той да възвърне позагубените си позиции. За разлика от бялата захар медът е богат на широк спектър от витамини и антиоксиданти, укрепващи комплексно организма. Единствената основателна причина някой да предпочита захарта пред меда биха били чисто вкусовите различия.
 
Нектар от агаве
 
Нектарът на това кактусово растение е гъст и тъмен с близка до меда консистенция. Това, което го отличава и му дава известни предимства, е по-ниският му гликемичен индекс. Захарите в състава му са с по-сложнба структура, разграждат се и се усвояват по-бавно в организма и съответно поддържат нивата на кръвната захар по-стабилни. В допълнение нектарът от агаве съдържа ценни вещества с противовъзпалителни свойства, съизмерими с тези на меда.
 

8
Още от
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
2345 преди 7 месеца
и белите хора са вредни само
глупости измислят.Друго си е кафявите те не боледуват
6
0
 
6
 
! Отговори
Диетолог преди 7 месеца
Истинската нерафинирана захар е голяма рядкост. Кафявата захар по магазините е рафинирана бяла захар с добавена меласа. Точно толкова полезна, колкото и бялата.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аман от глупости. Медът е добър, но не винаги и не за всички. Ферментите в него дразнят стомаха и предизвикват болки и подуване у хора с гастрит или язва. А да не би захарта да не е природен продукт?
4
0
 
8
 
! Отговори
batevale преди 7 месеца
Само прекалените неща са вредни ! Яжте всичко ,което ви се прияде ,но не прекалявайте .....А ,подобни модални внушения за този или онзи хранителен продукт ще ни докарат до ситуацията от един виц : – Иване ! Излизай от водата ! ---Студено ли ми е ?---Не ! Гладен си !
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На пазара има и нерафинирана кафява захар,която е по-добра от бялата.Е,малко по-скъпа е,но за здравето си заслужава да се бръкнем по-дълбоко.
2
0
 
12
 
! Отговори
аха преди 7 месеца
Значи захарта е опасна!?А с какво се храни мозъкът ви,ако не е тайна!?С шкембе чорба!?Или нямате такъв!?
1
1
 
15
 
! Отговори
Рали преди 7 месеца
С киноа и авокадо. Пълни глупости. Просто вместо две захарчета в кафето слагам по една

Растителни въглехидрати, от които се отслабва
Растителни въглехидрати, от които се отслабва

Растителни въглехидрати, от които се отслабва

Домашни лекове при изгорен език
Домашни лекове при изгорен език

Домашни лекове при изгорен език