Бяла захар - с какво да я заместим?

Опитвали ли сте нектар от агаве?
Обновена: 22 ное 2017 10:28 | 22 ное 2017 10:23, Eкип на Puls.bg
8
Бяла захар - с какво да я заместим?
Reuters

Бялата захaр е най-универсалният подсладител, който човечеството използва още от древността. Не е нужно, нито пък би било доказано достоверно бялата захар да се анатемосва и отрича напълно като вреден продукт. За подръжниците на здравословното хранене обаче е огромно улеснение възможността да ползват естествени заместители на бялата захар, а не синтетични подсладители с недоказана безопасност. 

Съществуват няколко изцяло природни алтернативи на бялата захар, които днес може да се намерят много лесно. Те са едновременно са по-сладки и по-полезни от нея. В допълнение производството им е по-екологично, а степента на допълнителна обработка – по-ниска. Тези ползи са напълно достатъчни, за да компенсират по-високта цена на тези продукти.
 
Мед
 
Най-древният подсладител, доказал ползите си през вековете. Не е известно защо в миналото се е стигнало до момент захарта да се наложи като алтернатива на меда, но никога не е късно той да възвърне позагубените си позиции. За разлика от бялата захар медът е богат на широк спектър от витамини и антиоксиданти, укрепващи комплексно организма. Единствената основателна причина някой да предпочита захарта пред меда биха били чисто вкусовите различия.
 
Нектар от агаве
 
Нектарът на това кактусово растение е гъст и тъмен с близка до меда консистенция. Това, което го отличава и му дава известни предимства, е по-ниският му гликемичен индекс. Захарите в състава му са с по-сложнба структура, разграждат се и се усвояват по-бавно в организма и съответно поддържат нивата на кръвната захар по-стабилни. В допълнение нектарът от агаве съдържа ценни вещества с противовъзпалителни свойства, съизмерими с тези на меда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
2345 преди 6 години
и белите хора са вредни само глупости измислят.Друго си е *** те не боледуват
6
0
 
6
 
! Отговори
Диетолог преди 6 години
Истинската нерафинирана захар е голяма рядкост. Кафявата захар по магазините е рафинирана бяла захар с добавена меласа. Точно толкова полезна, колкото и бялата.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от глупости. Медът е добър, но не винаги и не за всички. Ферментите в него дразнят стомаха и предизвикват болки и подуване у хора с гастрит или язва. А да не би захарта да не е природен продукт?
4
0
 
8
 
! Отговори
batevale преди 6 години
Само прекалените неща са вредни ! Яжте всичко ,което ви се прияде ,но не прекалявайте .....А ,подобни модални внушения за този или онзи хранителен продукт ще ни докарат до ситуацията от един виц : Иване ! Излизай от водата ! ---Студено ли ми е ?---Не ! Гладен си !
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На пазара има и нерафинирана кафява захар,която е по-добра от бялата.Е,малко по-скъпа е,но за здравето си заслужава да се бръкнем по-дълбоко.
2
0
 
12
 
! Отговори
аха преди 6 години
Значи захарта е опасна!?А с какво се храни мозъкът ви,ако не е тайна!?С шкембе чорба!?Или нямате такъв!?
1
1
 
15
 
! Отговори
Рали преди 6 години
С киноа и авокадо. Пълни глупости. Просто вместо две захарчета в кафето слагам по една