Капки за нос: Можем ли да предозираме с тях?

Хипертониците трябва много да внимават
Обновена: 22 ное 2017 17:07 | 22 ное 2017 11:52, Eкип на Puls.bg
1
Капки за нос: Можем ли да предозираме с тях?
Снимка: Pixabay

Кой не е усещал дискомфортът от запушения нос? Имаме чувството на тежест в основа на носа. Опитвайки се да се освободим от тази тежест се допуска грешка – силно духане на носа. Изследвания показват, че при издухването на носа част от секрецията преминава в синусите, което може да стане причина за вторична инфекция и синузит.

Причината за запушеният нос не е толкова насъбралият се секрет, а набъбването на носната лигавица, в резултат на възпалените кръвоносни съдове.

Тук на помощ идват назалните деконгестанти. Това са лекарства, които притежават съдосвиващ ефект и намаляват веднага отока в носа. Това довежда до бърза и продължителна деконгестия (отбъбване) и последващо намаляване на назалната секреция.
 
Деконгестантите могат да се прилагат под формата на таблетки или локално – спрейове и какпки. Поради по-изразените странични ефекти на системните деконгестанти по-предпочитани са локаните форми.
 
Използването на деконгестантите при хора с хипертония, глаукома и диабет може да е причина за сърцебиене и повишаване на артериалното налягане. Причината за това е, че съдосвиващите агенти десйстват и като стимуланти на сърдечната дейност.
 
Такива ефекти при локалните препарати са много слабо застъпени, но използването им при рисковите групи е с повишено внимание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Пинокио преди 6 години
Тамарчето би могла да смръкне няколко флакончета